Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GENERAL ARMAGEDON'

NYT tvrdi: Jedan od čelnih ruskih generala u Ukrajini je znao za pobunu Wagnera. Nije jedini?

Russian Wagner fighters start pulling out of Rostov-on-Don
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
28.06.2023.
u 08:17

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Wagnerovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata

General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je u utorak New York Times. New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni ter navodi da su dužnosnici "pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Wagnerovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata. New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće. Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo obrane također nisu  odgovorili na Reutersove upite. Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali "general Armagedon", u listopadu je postavljen na čelo operacija u Ukrajini ali je u siječnju ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

POVEZANI ČLANCI:

Prije pokretanja pobune, Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce. Surovikin je bio pozvao Wagnerovu skupinu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani "marš za pravdu" prema Moskvi.

Komentara 1

PR
Promenada
10:08 28.06.2023.

Eto sada se svaki trač mora prenijeti. Očigledno je cilj uvjeriti građane da se u Rusiji dešava nešto i da Putin samo što nije pao. Ljude će tako i ovaj tjedan uvjeriti da treba nastaviti ovim putem rata umjesto da se pregovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije