Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASGATE

Novi skandal u ZG Holdingu: Milijune krali i radnici Plinare

'11.04.2011., Gospic - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je na sjednici Povjerenstva za provedbu plana razvoja i izgradnje plinskog sustava u Hrvastskoj nakon cega je otvorila II. dio p
'Dino Stanin/PIXSELL'
10.09.2011.
u 09:00

Gasgate: Prijave protiv zaposlenika dosad su završavale u ladicama.

Odmah nakon Watergatea, odnosno krađe 20-ak milijuna kuna organizirane skupine kriminalaca od 20 članova u Vodoopskrbi i odvodnji, Holding trese novi skandal.

Milijune su, čini se, na ilegalnim priključcima i raznim drugim malverzacijama s plinom "zamračili" i zaposlenici Gradske plinare!

Korupcijska trakavica

Krađe su, podsjetimo, i u Plinari i u ViO-u, razotkrivene nakon anonimnih dojava. Dok zaposlenici ViO-a već godinama upozoravaju na malverzacije, šestero se radnika Plinare tek potkraj prošle godine odvažilo pismeno obavijestiti predsjednika uprave Holdinga Ivu Čovića i predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema o aferi "Gasgate".

Međutim, do danas sve su prijave završavale u ladicama. Istrage nisu pokrenute, a Bruno Lacković, direktor trgovačkog društva Gradska plinara, za prijave do danas nije znao.

– Ono što mi znamo jest da u posljednje vrijeme nije bilo prijava, no građane pozivamo da nama ili DORH-u prijave slučajeve za koje postoji sumnja u kriminal – to se sve treba raščistiti. Sve konzekvence snose pojedinci, ako netko ne obavlja svoj posao onako kako je to propisano, onda je svakako riječ o teškoj povredi radne obveze – rekao je direktor Lacković i najavio otkaze za sve koji su umiješani u ilegalno priključivanje plina.

Kako doznajemo od izvora iz Holdinga, zaposlenici Plinare, ali i kooperanti koji razvode plin po zgradama i kućama, bili su jednako dobro organizirani kao njihova "braća u zločinu" u ViO-u.

Za brojilo 3500 kn

Naplatili bi uvođenje plina u zgrade, ali bi bez znanja vlasnika legalnih priključaka uvodili i druge stanare u mrežu. Za ilegalno uvođenje plina navodno su uzimali po nekoliko tisuća kuna.

Drugi način krađe bio je identičan kao i u slučaju vodene mafije. Naime, postavljali bi brojila za plin, to uredno naplatili, a cijevi na crno "razvlačili" po privatnim kućama, pa i stambenim zgradama – naravno bez računa, na crno.

Iz Holdinga je procurilo kako postoji popis s desecima konkretnih adresa na kojima su zaposlenici Plinare i njihovi kooperanti ilegalno uvodili plin u stanove. Brojilo koje se mora kupiti kada se traži priključak za plin stoji između 2500 i 3500 kuna, odnosno i tri puta više od brojila za vodu. Krakovima korupcijske hobotnice koja je zahvatila sada već i drugu Holdingovu tvrtku ne nazire se kraj. Koliko je ljudi u Gradskoj plinari umiješano u postavljanje ilegalnih priključaka plina, koliko su novca "zamračili" i je li se i tamo falsificiralo dokumente kako bi se priključke prikazalo kao legalne, još se ne zna. Iz Holdinga poručuju kako smatraju da se u opisima afere s uvođenjem ilegalnih priključaka za vodu i plin puno pretjeralo. Zaista?

Komentara 70

DZ
dzukaficuka
11:30 10.09.2011.

Sad znamo zasto je plin tako skup nisu RUSI krivi nego nasi KEROVI.Kao i na Ininim crpkama kad ti natankaju VODU

SU
Sumerianlord
10:11 10.09.2011.

Ako pravna država postoji onda je i krajnje vrijeme da Uskok temeljito pročešlja i taj Holding!!!

PA
pavel1001
11:13 10.09.2011.

MA NIJE NITKO KRAO,SIGURNO JE NA NEKOM SPOJU CURIO PLIN...PA TO JE NEMOGUĆE DA TI INTELEKTUALCI IZ HOLDINGA KRADU NOVAC! ČISTA KLEVETA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije