Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ultimatum mljekara

Novi prosvjed: 'Čeka vas vruća jesen ako nas ne primi Milanović'

mljekari
Patrik Macek/PIXSELL
23.07.2013.
u 13:24

– Bit će to najmasovniji prosvjedi do sada jer kuha i među ratarima, i sigurno neće trajati jedan dan – rekao je Blažić.

– Ili će nas na razgovor primiti premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kako bi se naši problemi riješili mirnim putem, ili slijedi vruća jesen – današnji je ultimatum mljekara okupljenih u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM).

Čelnik HSUPM-a Davor Blažić na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako prosvjedi nikome nisu u interesu. No nezainteresiranost resornog ministra i isplata svega 62 posto od očekivanih poticaja natjerat će ih na taj nepopularan čin, koji će, najavljuje, uslijediti nakon turističke sezone.

"Kuha i među ratarima"

– Bit će to najmasovniji prosvjedi do sada jer kuha i među ratarima – i sigurno neće trajati jedan dan. Za 2 kune po litri mlijeko se ne može proizvesti – rekao je Blažić, ističući kako je tome najbolji primjer sve veći pad proizvodnje.

Samo u prva četiri mjeseca proizvodnja mlijeka pala je za 120 milijuna litara, 30 milijuna dnevno, a kako je lani proizvedeno 602 milijuna litara, dok je, primjerice, 2009. proizvedeno čak 679 milijuna litara, nije teško izračunati koliko će dugo još biti proizvodnje, tvrde mljekari.

"Najteža rudarska proizvodnja"

– Da je riječ o najtežoj ''rudarskoj'' proizvodnji u poljoprivredi govori i činjenica da je 2003. godine čak 65 tisuća obiteljskih gospodarstava isporučivalo mlijeko za preradu, a danas oko 10 tisuća. Samo u zadnjih godinu dana propalo je 3000 mliječnih farmi – kazao je Blažić, ističući kako od prošlih prosvjeda nemaju ni službenu cijenu mlijeka, nije „upalio“ ni mliječni paket, a već tri mjeseca čekaju i na sastanak s ministrom Jakovinom.

Prema riječima dopredsjednika i glasnogovornika HSUPM-a Nedjeljka Babića, nitko s mljekarima ne želi razgovarati kao s partnerima, a oni to, želi li se u RH zadržati proizvodnja mlijeka, svakako jesu. Nakon što je ministar Jakovina ovih dana javno priznao kako su seljaci u prosjeku dobili 75% poticaja, Babić kaže kako evidencija Agencije za plaćanja u poljoprivredi govori drugačije. Za hektar oranica i livada proizvođači mlijeka dobili su 1438, umjesto 2320 kuna (62%, za krave dojilje 975 umjesto 1500 kuna (65%), za mliječna grla 543 umjesto 836 kuna (65%), ovce 60%, sušu 90%... A kako je isplata potpora netransparentna i nedostatna iz HSUPM-a traže od ministra da objavi točnu listu tko je i koliko i po kojoj osnovi što dobio. Babić kaže kako ima naznaka da su neka plaćanja bila u stopostotnom iznosu – i to za neke veće sustave – no kako nema transparentne isplate poticaja sve je to, kazao je Babić, teško dokazati.

>>Jakovina obećao isplatu potpore mljekarima u svibnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije