Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dobavljač

Novartis bez ugovora, cjepivo za gripu stiže od Medoke

'27.11.2009., Zadar - Cijepljenje protiv svinjske gripe (H1N1) nije privuklo mnogo pacijenata. U Poliklinici je oko podneva primljen tek cetvrti pacijent.  Photo: Filip Brala/PIXSELL'
'Filip Brala/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
02.10.2012.
u 09:01

Zavod je odlučio nabaviti 450.000 doza umjesto uobičajenih 650.000 pa je Novartis želio podići cijenu. I izgubio posao

Uoči sezone cijepljenja Hrvatska nema službeno osiguranih doza sezonskog cjepiva za gripu. HZZO je, naime, raskinuo ugovor o nabavi sezonskog cjepiva za gripu s Imunološkim zavodom, a u petak je na izvanrednoj sjednici upravnog vijeća odlučeno o sredstvima za nabavu cjepiva te dana suglasnost za pokretanje postupka nabave novog.

Puno se uništavalo

Ugovor, prema kojem je Imunološki zavod hrvatsko tržište opskrbljivao Novartisovim dozama cjepiva raskinut je sporazumno nekoliko mjeseci prije isteka. Kako doznajemo u HZZO-u, riječ je o tome da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo procijenio kako je dosadašnja količina od 650.000 doza cjepiva, koliko je svake godine po ugovoru isporučivao Imunološki zavod, prevelika s obzirom na potrebe stanovništva pa svake godine ostaju veće količine cjepiva koje se zbog kratkog roka trajanja uništavaju.

Ugovor je raskinut jer su naručene manje količine pa je dobavljač želio povisiti cijenu, koja je dosad bila 40,90 kuna po dozi, što je HZZO stajalo godišnje 62,5 milijuna kuna. Kako bi se što prije osigurala nabava novih doza, jer bi cjepivo 1. studenoga već trebalo biti na raspolaganju HZJZ-u, doznajemo da će HZZO novi natječaj pripremiti još ovog tjedna, a naručit će se otprilike 450.000 doza cjepiva.

Unatoč optimističnim najavama, upućeni u proceduru nabave cjepiva upozoravaju da ni u idealnim uvjetima, a to je da nitko od nekoliko tvrtki koje se mogu natjecati ne uloži žalbu, budu li se poštovale zakonske procedure javne nabave, cjepivo neće stići na vrijeme. Zanimljivo je i da je u srpnju, prije raskida ugovora s HZZO-om, Imunološki zavod narudžbu cjepiva za ovu sezonu otkazao Novartisu.

– 650 tisuća doza premašuje hrvatske potrebe pa smo ove godine smanjili narudžbu na 450 tisuća doza, no Novartis je u tom slučaju cjepivo želio naplatiti euro više po dozi. Nismo na to pristali – kaže direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik.

Imunološki ima cjepivo

Nakon što je raskinuo ugovor s Novartisom, Imunološki zavod je u srpnju pohitao pronaći novog proizvođača.

– Sklopili smo ugovor o nabavi doza s tvrtkom Medoka, koja zastupa tvrtku Sanofi Pasteur – potvrdio je Gajnik i dodao da Zavod ima odobrenje za distribuciju njihovih cjepiva jer su oni uvijek uskakali kada Novartis nije mogao isporučiti dovoljnu količinu doza. Na pitanje zašto nije raspisan natječaj, s obzirom na to da na hrvatskom tržištu nekoliko tvrtki ima registrirano cjepivo protiv gripe,

Gajnik tvrdi da Imunološki nije obveznik provođenja javne nabave. Iako se priča da je Imunološki zavod cjepivo nabavio po istoj cijeni koju je plaćao i Novartisu, Gajnik tvrdi da je cijena po dozi niža, no točan iznos nije želio otkriti. Dodao je i da će se Imunološki sa svojom ponudom javiti na novi HZZO-ov natječaj, ali i da se ne boji da će zbog eventualnih žalbi kasniti isporuka cjepiva za građane.

– Ako i bude žalbi, riječ je o cijepljenju koje je od javnog interesa i doze ne smiju kasniti pa smatram da se isporuka cjepiva neće odgađati – objasnio je Gajnik.

Ključne riječi

Komentara 5

VI
viluk007
09:23 02.10.2012.

Priča o dobavljačima za HZZO ista je kao i priča o dobavljačima (kooperantima) brodogradilišta. Zbog nerealno visokih cijena kod svojih dobavljača brodograditelji propadaju, dobavljači se bogate i misle da će to dovijeka. A na kraju, kraj i za jedne i za druge. Samo istina ide na duge staze.

HO
Hortator
09:41 02.10.2012.

Hvala bogu da netko konačno odreže farmaceutskim ucjenjivačima koji nas ionako tim cjepivom samo truju. Ne znam zašto uopće kupuju cjepivo .... treba ga dati u apoteke pa ko hoće neka ga kupi isto ko i neke druge ljekove.....recimo viagru....

DU
Deleted user
10:27 02.10.2012.

Ne cijepite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije