Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreni dio sjednice

Vlada opet brzopotezno prihvatila sve točke dnevnog reda

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.07.2016.
u 08:25

Pred Oreškovićevim ministrima bilo je ukupno 20 točaka i sve su prihvaćene jednoglasno

Završen je otvoreni dio sjednice Vlade. Na dnevnom redu bilo je 20 točaka i sve su prihvaćene jednoglasno. Prihvaćeni su između ostalog i prijedlozi za zaduženja šest gradova.

Vlada je na sjednici dala suglasnost i na odluku o isplati trećine prošlogodišnje neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, odnosno 12,3 milijuna kuna, za stipendije djeci stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja. 

Upravni odbor Fonda je, kazao je ministar branitelja Tomo Medved, na sjednici 15. lipnja utvrdio je da je neto dobit Fonda nešto manja od 37,1 milijuna kuna te je donio odluku da se trećina toga novca, u iznosu od 12,3 milijuna kuna dodijeli Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata radi ostvarivanja prava na stipendiju.

Ministar financija Zdravko Marić je na početku sjednice Vlade potvrdio da će država iz proračunskih sredstava namiriti sve troškove saniranja štete koja je nastala u KBC Osijek uslijed nevremena krajem lipnja, a koji nisu pokriveni osiguranjem.

Tijek sjednice Vlade

10:57 Vlada jer dala suglasnost na odluku o isplati trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za prošlu godinu.

10:48 Tehnička Vlada i na ovoj sjednici, brzopotezno i jednoglasno prihvaća sve točke dnevnog reda.

10:46 Prihvaćen je Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom paraolimpijskom odboru, za podmirenje preostalih troškova nastupa hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Hrvatskom  olimpijskom  odboru odobrila je  iznos od 7 milijuna kuna, a Hrvatskom paraolimpijskom odboru, iznos od 3,6 milijuna kuna. 

10:31 Vlada je dala suglasnost za zaduženja gradova među kojima su Valpovo, Split, Labin, Pregrada, Jastrebarsko i Zaprešić.

10:28 Ministar financija Zdravko Marić predstavio je odluke o zaduživanju za šest gradova. Rekao je da je sve propisano Zakonom o proračunu. Istaknuo je i da se, sukladno zakonu, radi o zaduženjima koja ne prelaze tri posto ukupnih prihoda lokalnih jedinica, odnosno ukupni iznos anuiteta i svih obveza po kreditnim zaduženjima ne prelaze 20 posto prihoda ostvarenih u prošloj godini.

Najveće zaduženje, od 35 milijuna kuna, odobreno je Zaprešiću za financiranje investicija u javnu rasvjetu, dogradnju osnovne škole, gradnju športske dvorane, izgradnju gradskog bazena, prometnica i nogostupa. Split će se zadužiti za 30 milijuna kuna da bi refinancirao municipalne obveznice, a Labin za 25 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju športske dvorane. 

 Jastrebarskom je odobreno zaduženje za pet milijuna kuna kako bi financirao kapitalni projekt "Rekonstrukcija i izgradnja ulica u gradu", a Pregradi za 2,5 milijuna kuna za financiranje projekata komunalne infrastrukture na području grada (asfaltiranje nerazvrstanih cesta i ulica i izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete). Valpovu je odobreno zaduženje za 500 tisuća kuna za kreditiranje energetske obnove zgrada.

S druge strane, Varaždinu odobrena je prenamjena oko 4 milijuna kuna preostalih iz ranijeg zaduženja. Ta bi se sredstva sada trebala utrošiti na energetsku obnovu vrtića te dogradnju i adaptaciju osnovne škole.

10:25 Prihvaćen je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja za Potprojekt br. HR6.

10:21 Dosad su na sjednici Vlade prihvaćene prve četiri točke dnevnog reda.

10:15 "Hrvatska podržava daljnje proširenje NATO-a i pristupanje Crne Gore Savezu, to će pridonijeti jačanju stabilnosti u JI Europi", rekao je ministar Miro Kovač. Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore je prihvaćen. 

10:05 Počela je 30. sjednica Vlade. Tehnički premijer Tihomir Orešković pozdravio je okupljene. Orešković je prije usvajanja dnevnog reda zamolio tehničkog ministra financija Zdravka Marića zamolio da izvjesti kako će se pomoći bolnici u Osijeku koja je stradala tijekom nevremena. Orešković je rekao da će se naći način kako pomoći u ovakvoj teškoj situaciji. "Želim jasno reći da ćemo kao Vlada pronaći način da pomognemo bolnici u Osijeku", dodao je tehnički premijer.

"U proračunu smo predvidjeli sredstva za ovakve situacije, učinit ćemo sve da se šteta čim prije i efikasnije sanira", rekao je Marić dodajući da se radi o višemilijusnkoj šteti. "Jedan određeni dio je pod osiguranjem i tako će biti saniran. Drugi dio nije osiguran", dodao je ministar.

Komentara 14

Avatar @proma_trač
@proma_trač
11:00 06.07.2016.

Zabranite još na brzaka SDP i bit će te super vlada.

ZL
zlisac1
10:35 06.07.2016.

Bilo kuda anticenzura svuda i svagda

ĆI
ćiždra
11:30 06.07.2016.

Zokijeve su trajale 2 min pa niste pisali senzacionalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije