Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Orešković: Činjenica je da ćemo biti tehnička Vlada četiri mjeseca, a možda i dulje

sjednica vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
Autori: Hina, Mia Buva
23.06.2016.
u 11:55

Ovo je naša prva sjednica kao tehnička Vlada, činjenica je da ćemo biti tehnička Vlada četiri mjeseca, a možda i dulje. Mislim da je bitno da u javnost pošaljemo poruke da ćemo funkcionirati i da ćemo ispuniti naše obveze, kazao je Orešković na početku sjednice

Sjednica Vlade u tehničkom mandatu započela je danas u 10 sati. Na samom početku sjednice tehnički premijer Tihomir Orešković poručio je da Vlada funkcionira i dalje.

– Glavna poruka je da Vlada funkcionira i da ćemo ispuniti sve naše obveze i isplatiti plaće i mirovine – kazao je Orešković.

– Ovo je naša prva sjednica kao tehnička Vlada, činjenica je da ćemo biti tehnička Vlada četiri mjeseca, a možda i dulje. Mislim da je bitno da je to svima nama jasno. Sabor još funkcionira manje od mjesec dana, ali mislim da je bitno da u javnost pošaljemo poruke da ćemo funkcionirati i da ćemo ispuniti naše obveze. Ispunit ćemo i naše međunarodne obaveze, drugi tjedan sam opet u Bruxellesu pa u Parizu – najavio je tehnički premijer.

U izjavi novinarima uoči sjednice ministar zdravlja Dario Nakić ocijenio je kako nije sporno to što tehnička Vlada predlaže neke zakonske izmjene.

 – Mi moramo raditi – rekao je Nakić na novinarski upit očekuje li da će zakone koje Vlada danas predloži, raspraviti i potvrditi Hrvatski sabor, koji se u međuvremenu samoraspustio.

  – To je teško reći, o tome treba pitati s druge strane Markova trga. Meni je žao što neki zakoni koji su završili Vladinu proceduru, u Saboru nisu doneseni. Mislim da svi trebaju podnijeti svoj dio odgovornosti – zaključio je Nakić.

 U Hrvatskom saboru su prošloga tjedna, nakon odluke o samoraspuštanju, na glasovanje stavljena dva zakonska prijedloga iz Nakićeva resora, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, no glasovanje je opstruirala oporba, koja je srušila kvorum.

Inače, na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice nalazi se 41 točka, među kojima su izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja kao i konačni prijedlog izmjena zakona o državnim službenicima.

Izmjenama Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja ukida se Vladina Uredba iz rujna prošle godine kojom je propisana mogućnost da se za vještake i više vještake kao vanjske suradnike Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom moglo angažirati i doktore medicine bez nužne specijalizacije.

 Raspravljat će se i o nacrtu prijedloga zakona o  izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju, o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o nacrtu konačnog prijedloga zakona o nabavi i registraciji oružja građana (EU).

Na zatvorenom dijelu sjednice su, između ostalog, prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća koji se održava 28. i 29. lipnja te prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu. Podsjetimo, ovo je prva sjednica Vlade zakazana nakon što joj Sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a potom je donio o odluku o samoraspuštanju. 

Tehnička Vlada na sjednici je  prihvatila dva amandmana nomotehničke prirode na prijedloge izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Konačni prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju predsjednik Sabora Željko Reiner stavio je na glasovanje početkom tjedna, nakon što je Sabor donio odluku da će se raspustiti s 15. srpnja. Glasovanje, međutim, nije uspjelo jer je oporba napustila sabornicu i srušila kvorum, spočitavajući vladajućima da su pokušali iskoristiti trenutak kako bi progurali izmjene dvaju zakona koji, tvrde, idu na štetu građana.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju Vlada je predložila povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite te uvođenje obveze plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu, kad je obavljen na zahtjev osiguranika, a pregledom se ustanovilo da pacijentu nisu nužni hitni dijagnostičkih i terapijski postupci jer mu život i zdravlje nisu u opasnosti.

>>U četvrtak prva sjednica Vlade nakon izglasavanja nepovjerenja

Komentara 40

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:06 23.06.2016.

Hoće li napokon ministar policije otkriti tko je crtao svastiku da našteti Hrvatskoj? Ili se Most bavi samo HDZ-om?

DU
Deleted user
10:16 23.06.2016.

Amo u zaborav....Kao likovi iz prošlogodišnjeg Big brother-a......vaš show je pak pod radnim nazivom Pig Brother.....

ZO
zoom
10:10 23.06.2016.

ajde kupite krpice i nosite se doma! nikakve koristi od vas, pogotovo od ovih mostovaca i grizlijeve šape koja miluje podobne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije