Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog izmjena

Nova pravila Kaznenog zakona – Suci opet postaju vladari sudnice

orsat miljenić
Davor Puklavec/PIXSELL
29.07.2013.
u 16:57

Javna rasprava o ZKP-u prilika je da se otklone sve neželjene posljedice. Novi zakon mogao bi pomoći nekima od okrivljenika pa i Ivi Sanaderu

Što će biti s kaznenim postupcima protiv Ive Sanadera, za Podravku i sve druge afere, nakon što najkasnije do 15. prosinca na snagu stupe izmjene Zakona o kaznenom postupku, kako je odredio Ustavni sud ocijenivši 43 odredbe tog zakona neusklađenima s Ustavom i Europskom konvencijom?

Nekima od okrivljenika, pa možda baš i bivšem premijeru, te izmjene ZKP-a možda bi mogle pomoći. Iako je Ustavni sud odredio da su valjane sve radnje i mjere koje su provedene ili budu provedene po tim spornim odredbama sve dok je stari ZKP na snazi, te se nitko ne može pozivati na odluku Ustavnog suda sve do njezina “stupanja na snagu”.

Od tada u svim postupcima koji nisu pravomoćni ukinute odredbe neće se moći primjenjivati, već predložene izmjene ZKP-a o kojima je započela javna rasprava, što vrijedi i za sve postupke koji se ponavljaju nakon žalbe ili izvanrednog pravnog lijeka. Dakle, to vrijedi i za Sanaderove slučajeve Hypo i INA-Mol ne donese li se ranije pravomoćna presuda, a vjerojatno neće. No čak i tada može se tražiti ponavljanje postupka ako je osuđujuća presuda utemeljena isključivo na ukinutoj odredbi i razlozima koji se u njoj navode. Dakle, moguća je i situacija da se na dvojicu sudionika u pljački banke primjenjuju različite procesne odredbe, stare i nove, pa da i rezultat suđenja bude različit, samo zbog toga što je jedan uhićen i procesuiran ranije, a drugi kasnije.

Javna rasprava o ZKP-u prilika je da se otklone sve neželjene posljedice izmjena kojima se inzistira da kad god se značajnije zadire u ljudska prava bude osigurana sudska zaštita, kako je tražio Ustavni sud.

Rokovi za kaznene prijave

Izmjenama ZKP-a uvode se pravna sredstva kojima će se onemogućiti odugovlačenje postupka. Uvodi se rok od šest mjeseci za rješavanje kaznene prijave, s time da žrtva, oštećenik i podnositelj prijave dva mjeseca od podnošenja prijave ili dojave imaju pravo tražiti obavijest od državnog odvjetnika o poduzetim radnjama, te šest mjeseci kasnije ponoviti taj zahtjev. Ako im se ne odgovori ili su nezadovoljni odgovorom, mogu se žaliti višem državnom odvjetniku.

Šest mjeseci od podnošenja kaznene prijave i okrivljenik ima pravo tražiti sudsku zaštitu zbog odugovlačenja postupka, a sudac istrage može odrediti rok koji ne može biti dulji od 30 dana u kojem državni odvjetnik mora odlučiti o prijavi.

Kad se provodi istraga?

Istraga se može provesti za kaznena djela za koja je propisana kazna teža od pet godina zatvora, a mora se provesti ako je propisana kazna teža od 15 godina zatvora ili ako se sumnja da je počinitelj bio neuračunljiv.

Postupak bez istrage

Neposredna optužnica (bez istrage) moguća je ako je propisana kazna teža od pet godina zatvora, a manja od 15 godina, i to iznimno. Istraživanje je procesni stadij u kojem se provode dokazne radnje za kaznena djela za koja je propisana novčana kazna ili do pet godina zatvora.

Sudski nalog za ulazak u dom ili pregled računala

Državni odvjetnik samo iznimno može izdati nalog za posebne dokazne radnje kad postoji opasnost od odgode i ako ne stigne od suca istrage pribaviti nalog. Ali te mjere tada mogu trajati najdulje 24 sata, a nalog mora u roku od osam sati dostaviti sucu istrage kako bi on odlučio o njegovoj zakonitosti. S time da za ulazak u dom ili udaljeni ulazak u računalo u domu okrivljenika uvijek treba sudski nalog. Posebne dokazne radnje mogu trajati najviše tri mjeseca, pa se produljivati daju li rezultate, odnosno ovisno o vrsti kaznenog djela za još tri, pa šest, i za još šest mjeseci samo za najteža kaznena djela...

Tjelesni pregled 
samo uz nalog

Različita je procedura za okrivljenika i druge. Operativni zahvat okrivljenika moguć je samo kod najtežih kaznenih djela. Ako druge osobe nisu dale pristanak na tjelesni pregled u okolnostima kad se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna teža od pet godina zatvora, tjelesni pregled je moguć samo uz sudski nalog.

Sud određuje smiju li vam izlistati razgovore

Izlistavanje telefonskih kontakata, radi čega je izbila afera, vraćeno je iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima u ZKP, te je pod zaštitom sudskog naloga. Samo iznimno nalog može izdati državni odvjetnik, kad treba hitno reagirati i ako se ne stigne do suca, ali se u roku od 24 sata nalog mora dostaviti sucu istrage koji o njemu mora odlučiti u roku od 48 sati.

Pravo na uvid u spis

Uvid u spis jedno je od osnovnih prava obrane, koje je dosad, sjetimo se i slučaja Sanader, ovisilo o odluci državnog odvjetnika kad će ga ispitati. Tako da su okrivljenici dugo bili onemogućeni da se aktivno brane. Sada će to pravo steći od početka istrage. Ipak, iznimno je zadržana mogućnost privremene uskrate uvida u spis ili njegov dio ako bi se time ugrozila svrha istrage otežavanjem prikupljanja važnih dokaza ili bi se ugrozio nečiji život, tijelo ili imovina velikih razmjera. Takva uskrata može trajati najdulje mjesec dana, a iznimno i do kraja istrage.

Oprost od kaznenog 
progona

Riječ je o tzv. oprosnicama svjedocima koji odbijaju odgovarati na pitanja ako bi time sami sebe teretili. Ako je to važno za otkrivanje težeg kaznenog djela, državni odvjetnik im može ponuditi “oprost” od kaznenog progona. Ali, ne za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od deset godina i teža. Sada se propisuje i kvaliteta tog iskaza, te se parcijalni imunitet mora ponuditi odmah nakon odgovora takvog svjedoka. Presuda se ne može temeljiti isključivo na takvom iskazu. Također, bez pristanka žrtve seksualnih delikata tužitelj se neće moći sporazumjeti s okrivljenikom kojem prijeti kazna teža od pet godina zatvora.

Skrivena imovina 
počinitelja

Državni odvjetnik dobiva mogućnost formiranja odjela za imovinske izvide, odnosno policijske i financijske istražitelje sa specijalnim znanjima koji će u najsloženijim predmetima tražiti tajnovite puteve i mjesta na kojima je skrivena imovina počinitelja.

Troškovi kaznenog postupka

Socijalno ugroženi okrivljenici i oni koji su u stanju pravnoj državi to “odglumiti” i dalje će imati branitelja kojeg će plaćati porezni obveznici. Ali, više se ne bi smjelo događati da takve osobe žive na visokoj nozi, jer ukoliko i deset godina nakon izvršnosti odluke bude utvrđeno da im se imovinsko stanje poboljšalo tako da mogu potpuno ili djelomično snositi trošak obrane po službenoj dužnosti, sud će im to narediti po nalogu državnog odvjetnika. 

>> DORH dobiva financijske istražitelje: Tražit će tajnu imovinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije