Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA ŠESTORCI

Nobilo: BiH nema kome tužiti Hrvatsku za agresiju

anto nobilo
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
28.05.2013.
u 18:40

Poznati odvjetnik uvjeren je da će Haaški sud presudom čelnicima Herceg Bosne potvrditi da je Hrvatska bila agresor u BiH

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da će Haaški sud sutrašnjom presudom šestorici čelnika Herceg Bosne potvrditi da je Hrvatska bila agresor u BiH.

– Na temelju ranijih presuda koje se odnose na sukob Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini mogu predvidjeti da će se i u ovoj presudi potvrditi da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu, a to u sebi sadrži definiciju da je Hrvatska bila agresor u BiH – rekao je Nobilo za banjalučke Nezavisne Novine.

Međutim, dodao je, takva presuda ne bi naštetila Hrvatskoj i ne bi ni na koji dramatičan način poremetila odnose u regiji.

– Jednostavno, to je činjenica koja se dogodila u povijesti, s njom se treba suočiti, a hrvatska država preko svojih najviših predstavnika već je izrazila žaljenje. Mi moramo osuditi te događaje iz hrvatske povijesti, ali u nekom aktualnom smislu ne bih rekao da to može poremetiti odnose u regiji – rekao je Nobilo, inače bivši branitelj generala HVO-a Tihomira Blaškića, kojeg je Haaški sud oslobodio krivnje za ratni zločin u Ahmićima.

Nobilo smatra da presuda Haaškog suda šestorici čelnika Herceg Bosne – predsjedniku Vlade Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, dvojici načelnika Glavnog stožera i generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i predstojniku Odjela za zatočenike Berislavu Pušiću – ne bi mogla poslužiti kao osnova za tužbu BiH protiv Hrvatske za agresiju zato što u međunarodnom pravu nije utvrđena nadležnost nijednog suda za agresiju.

– Agresivni rat kao takav nije nažalost sankcioniran, vjerojatno na inzistiranje velikih sila. Tako da nemate kome tužiti Hrvatsku za agresiju. Prema mojem mišljenju, Hrvatska je također pribjegla isto tako lošem rješenju, pa je tužila Srbiju za genocid. A faktički je htjela tužiti za agresiju, za ukupno djelovanje Srbije prema Hrvatskoj, ali nije imala gdje. Onda su se priklonili opet lošem rješenju – tužbi za genocid, a genocida nije bilo – rekao je Nobilo.

>> Bh. Hrvati, uoči haaške presude, poručuju: Časni sude nisu krivi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije