Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi nobelovci

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili Amerikanci Roth i Shapley

alvin roth,lloyd shapley,nobelova nagrada (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.10.2012.
u 12:57

Američki ekonomisti Alvin E. Roth i Lloyd S. Shapley nagrađeni su za teoriju stabilne alokacije i tržišni dizajn

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove su godine osvojili američki ekonomisti Alvin E. Roth (Harvard) i Lloyd S. Shapley (Sveučilište u Kaliforniji) za teoriju stabilne alokacije i primjenu tržišnog dizajna. Kako je otkriveno u obrazloženju nagrade, Roth i Shapley nagrađeni su za svoj doprinos na području ekonomskog inženjeringa na područjima na kojima zakoni slobodnog tržišta ne funkcioniraju kako treba, poput školstva.

Roth se u Stockholm javio telefonskim putem, a odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da Shapley zaslužuje nagradu te kako mu je čast da ju je podijelio s njim. Našalio se izrazivši nadu da će njegovi studenti sada s nešto više pozornosti pratiti njegova predavanja. Rekao je da još ne zna na što će potrošiti nagradu od 1,2 milijuna dolara te dodao kako će nagradu proslaviti šalicom kave.

Snimku iz Stockholma možete pogledati ovdje.

>> Nobel za medicinu dobili John Gurdon i Shinya Yamanaka

>> EU dobila Nobela za mir, i Hrvatska spomenuta u objašnjenju nagrade

>> Nobelova nagrada za književnost kineskom piscu Mo Yanu

>> Robert Lefkowitz i Brian Kobilka dobitnici Nobela za kemiju

>> Serge Haroche i David Wineland dobitnici Nobela za fiziku

Komentara 4

Avatar Houston
Houston
17:37 15.10.2012.

@DoktorAmer (DoktorSramer) Ekonomisti mozda znaju, ne i ti, jer takvi poput tebe nikada ne nauce nista za cijeli zivot.

OB
-obrisani-
13:19 15.10.2012.

Fascinantno ..Amerika desetlječima proizvodi nebelovce iz ekonomije ..pa neka već jednom to i iskoristi!Sve su to neki stručnjaci za toplu vodu!

Avatar toxic alien
toxic alien
13:57 15.10.2012.

Sta ce njima strucnjaci za ekonomiju dok je dolar valuta kojom se cini internacionalna trgovina. Kad nestane, samo nastancaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije