Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajedno protiv krize

EU dobila Nobela za mir, i Hrvatska spomenuta u objašnjenju nagrade

'POKBIH...MOSTAR...EUROPSKA UNIJA ZASTAVE...SNIMIO BRACO SELIMOVIC'
VL
12.10.2012.
u 10:19

Nagradu su dobili zbog ujedinjenja Europe i zajedničke borbe protiv dužničke krize, a u objašnjenju norveški je odbor spomenuo i ulazak Hrvatske u EU

Europska unija dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Europska unija više od šest desetljeća doprinosila je miru i pomirenju, demokraciji i zalagala se za ljudska prava u Europi, objasnili su tijekom objave.

Nagradu su dobili zbog ujedinjenja Europe i zajedničke borbe protiv dužničke krize. Objašnjavajući dodjelu nagrade, spomenuli su i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, odnosno ulaganje napora Europske unije kako bi se Hrvatska priključila ostalim članicama iduće godine.

– Europska unija trenutačno se suočava s velikim ekonomskim problemima i socijalnim nemirima. Norveški odbor za Nobela fokusirao se na najvažnije rezultate EU: uspješnost u borbi za mir i pomirenje, demokraciju i ljudska prava. Europska unija stabilizirala je cijelu Europu i pomogla joj da izađe iz rata i uđe u mir – kaže se u objašnjenju nagrade.

Lani su ovu nagradu dobili Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee i Tawakkol Karman zbog borbe za ženska prava, 2010. Nobel je otišao u ruke Kineza Liu Xiaoboa koji se borio za ljudska prava u Kini, dok je 2009. godine Nobelovu nagradu za mir dobio američki predsjednik Barack Obama.

Ovogodišnji nagradni fond iznosi osam milijuna švedskih kruna, odnosno 1,2 milijuna dolara. Zasad je nejasno kome ide novac od nagrade. Barrosu? Bezimenim eurobirokratima? Francuskim farmerima? Grčkim prosvjednicima? 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odmah je sazvao press konferenciju u Bruxellesu. Prije izlaska pred novinare na Twitteru je objavio da nagrada predstavlja izuzetnu čast za svih 500 milijuna građana Europske unije. 

- Kad sam se jutros proubudio, nisam očekivao da će ovo biti tako dobar dan - rekao je Barroso na početku press konferencije. - Ova nagrada znači priznanje da naš projekt Europske unije radi u korist građana i u korist čitavog svijeta. Nagrada pokazuje da EU, čak i u ovim teškim vremenima, ostaje inspiracija zemljama i građanima diljem svijeta - rekao je Barroso.

>> Nobelova nagrada za književnost kineskom piscu Mo Yanu

Komentara 57

ST
stefj
10:38 12.10.2012.

He, he, fali love za spas Eurozone, pa je svaka pinka dobrodošla...

OB
-obrisani-
10:40 12.10.2012.

E pa da ne lupim šakom po stolu. EU nagrada za mir? Sjetim se onih iz Gb i NL koji su se tovili po našim luksuznim hotelima dok su Vukovar i jadranski gradovi gorili.

KO
kompjuter
11:15 12.10.2012.

hhahhahaaaaaaaahahaahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije