Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet srbiji

Nikolić - Josipović: Odnosi ostali hladni

joisp (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/20
16.10.2013.
u 18:59

Predsjednik Srbije Nikolić tvrdi da se u hrvatskim udžbenicima Srbe naziva četnicima

Dobri prijatelji svađu oko međe ne rješavaju na sudu, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Beogradu, u palači Srbija, na susretu pet mjeseci nakon što je Nikolić dobio izbore.

Financiranje SPC-a

Rat i agresija na Hrvatsku postali su tako samo svađa zbog međe između dobrih prijatelja, a sudski spor se, naravno, odnosi na tužbu za genocid koju je protiv Srbije podignula Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a nakon toga i Srbija je uzvratila protutužbom. Nikolić je nakon trosatnog razgovara dviju delegacija bio vidno loše raspoložen, nimalo domaćinski nakon dugoočekivanog posjeta iz Zagreba, i u izjavi je posebno naglasio da tužba za genocid nije povučena iako se takav korak Hrvatske i nije mogao očekivati.

– Ja gledam u budućnost i naše vlade i naši građani žele mir. Dobri prijatelji sporne stvari rješavaju bez suda, jer kakav god da bude ishod sudskog procesa, netko neće biti zadovoljan. Što ako se ispostavi da smo pogriješili jedni i drugi i da su tužbe bile opravdane – rekao je Nikolić, ističući da će susjedne zemlje kompromitirati jedna drugu na sudu.

– S time ćemo morati živjeti – rekao je na to Josipović, koji mogućnost povlačenja tužbe, za što je mjerodavna Vlada, nije sasvim isključio.

– Vlada još nije donijela konačnu odluku – rekao je Josipović, a Nikolić je svoju izjavu počeo konstatacijom da je Hrvatska odustala od povlačenja tužbe za genocid. Nikolić je nabrojio i cijeli niz pitanja koja su sporna, čak kaže da se u hrvatskim udžbenicima o Srbima uči kao o okupatorima i četnicima, ne navodeći o kojem bi to udžbeniku bila riječ, a i ne objašnjavajući je li njemu, koji je četnički vojvoda, sad u tom nazivu nešto sporno. Nikolić kaže i da Srbija ne prosvjeduje zbog ćirilice u Vukovaru, očekujući da će se poštovati zakon. Spomenuo je i zastupljenost srpske manjine u javnoj upravi i sudstvu, financiranje Srpske pravoslavne crkve koja je, rekao je, isključena iz proračuna.

>> Izdavači: Četnici se spominju iz 2. Svjetskog rata

– Pripadnicima manjine često je ugrožena sigurnost – rekao je Nikolić. Odnosi su, po njegovu mišljenju, sada dobili novu dimenziju, ali još toga nedostaje da dođe do pravog “otopljavanja”. Predsjednik Josipović istaknuo je da je pitanje nestalih najvažnije pitanje međusobnih odnosa te da još ima 1689 nestalih, od kojih su 953 osobe nestale 1991. i 1992. godine i pretežno su Hrvati, a 736 osoba nestalo je 1995. godine i pretežno su Srbi. Podaci koje je Hrvatska dobila iz Srbije doveli su do identifikacije žrtava ovih dana u Sotinu.

– Nemali je broj Hrvata koji su izbjegli iz Srbije, oko 40 tisuća – istaknuo je Josipović, najavljujući i potpisivanje sporazuma koji bi riješio nesporazume u procesuiranju ratnih zločina.

– Kad bi se riješilo pitanje nestalih, bilo bi više prostora za razmišljanje o povlačenju postupka – rekao je Josipović.

Pitanje carina na duhan

Podsjetimo, Nikolić je kao kandidat Srpske napredne stranke, koja je nastala od radikala Vojislava Šešelja, 20. svibnja 2012. izabran za predsjednika, a dan uoči izbora u intervjuu za Frankfurter Algemeine Zeitung izjavio je da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati ondje nemaju što vraćati. Kasnije je tvrdio da je njegova izjava krivo shvaćena. U istom je intervjuu izjavio da je on četnički vojvoda i da će uvijek biti četnik. A ako ga netko nekad ponovno pozove, da će ponovno braniti Srbiju. U hrvatskoj delegaciji su i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Nadan Vidošević, ali od veće gospodarske suradnje zasad neće biti ništa. No, dogovoreno je da se riješi pitanje carina na duhan.

Pljeskom je dočekan i ispraćen hrvatski predsjednik u beogradskoj Narodnoj skupštini, gdje je govorio na posebnoj sjednici sazvanoj samo zbog toga. Sastao se i s predstavnicima udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske i članovima obitelji nestalih nakon Oluje.

>> Josipović i Nikolić neće razgovarati o tužbi za genocid

Komentara 1

Avatar Okupirana_Hrvatska
Okupirana_Hrvatska
17:52 01.11.2013.

Sramotno: 'Naš' Jovanović uvjerio 'njihovog' Jovanovića da Srbi nisu bili okupatori u Hrvatskoj. Pa žalosno, i još luđe kakovi ministri sjede u hrvatskoj Vladi! Kako je hrvatska strana naivno nasjela na jeftinu srbijansku podvalu. Prvo njihov vojvoda i predsjednik izjavivi kako se Srbi u hrvatskim udžbenicima spominju samo kao četnici i okupatori a onda naši naivci Jovanović i Josipović potroše sate i sate na uvjeravanje kako to nije istina. Pa tko je onda četiri godine držao pod okupacijom trećinu Hrvatske? Tko je financijski, logistički i na svaki drugi način pomagao 'martiće, hadžiće, dragane i mladiće'? Vanzemaljci ili tadašnji službeni srbijanski režim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije