Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik 'dežele'

Pobjednik Pahor: Slovenska zvijezda svijetlit će na nebu

borut pahor
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, tli/VLM
02.12.2012.
u 09:40

Borut Pahor dobio je 66,27% glasova dok je samo 33,72% posto birača poduprlo Danila Türka u lovu na drugi predsjednički mandat

- Slovenska zvijezda svijetlit će na nebu - rekao je Borut Pahor, bivši premijer i pobjednik današnjih predsjedničkih izbora u Sloveniji. Pahoru su već čestitali izborni suparnik Danilo Türk, kao i premijer Janez Janša, koji mu je čestitku uputio putem Twittera, piše Žurnal24.

- Sada moramo vjerovati jedni drugima, pokazati uzajamno poštovanje i toleranciju na razlike između nas koje su tako velike. Ova pobjeda je samo početak. Početak nečega novog, nova nada i vrijeme. Vrlo sam zahvalan za ovu pobjedu, za naš uspjeh, novi početak. Nema problema koji ne bismo bili u stanju riješiti zajedno, ako idemo sa srcem i hrabro. I ja vjerujem da ćemo uspjeti - rekao je nakon proglašenja rezultata Pahor.

Čestitke suparnika

Za Pahora je glasovalo čak 66,27% birača dok je Türk dobio 33,72% glasova, govore prve izlazne ankete nakon zatvaranja birališta diljem Slovenije u 19.00 sati, javlja Delo. Iznenađenje je i da je do 16 sati glasalo ukupno 30,8 posto birača što je manji odaziv negoli u prvom krugu.

Samo nekoliko minuta prije zatvaranja birališta Borut Pahor došao je u sjedište stranke gdje su ga pristaše pozdravile velikim pljeskom.

- Ova pobjeda početak je nove nade, novog doba. Naši problemi su i europski problemi. Potrebno je povjerenje u sve institucije koje ga od vas moraju i zaslužiti. Kada preuzmem dužnost, ispunit ću sve što sam obećao - kazao je pobjednički Pahor nakon objeve prvih rezultata i ujedno obećao da će surađivati sa svim drugim strankama.

Nije se dugo čekalo ni na prve dojmove iz izbornog štaba Danila Türka.

- Čestitam gospodinu Pahoru koji je pobijedio na izborima. Zahvaljujem se svima koji su danas izašli na birališta. No želio bih da odaziv birača ubuduće bude mnogo veći. Zahvalan sam građanima jer su mi dali povjerenje prije pet godina i što sam ima čast obnašati ovu funkciju. Vjerujem da sam bio dobar predsjednik, no to će ocijeniti povijest - kazao je Türk. Pahoru je čestitao i Zoran Janković te mu zaželio sve dobro u obavljanu nove dužnosti.

Prednost na anketama

- Ne pobjeđuju uvijek nužno najbolji. Vlada trenutno zastrašuje ljude, ne sluša ih. Treba biti čvrst i značajno promijeniti stvari - kazali su Türkovi najbliži ljudi.

U sedam ujutro otvoreno je više od 3300 birališta diljem Slovenije na kojima su tijekom dana birači izrazili potporu svom favoritu u drugom krugu predsjedničkih izbora. Do 11 sati ukupno je glasovalo 23.366 slovenskih birača, što je za 1,42% veći odaziv negoli u prvom krugu.

Prema neslužbenim predizbornim anketama, u zadnjem tjednu uoči izbora ankete su prednost davale bivšem premijeru Borutu Pahoru koji je u drugi krug ušao i kao kandidat s najvećim brojem osvojenih glasova - 39,93 posto. Pahor je tada, prije točno tri tjedna, ''potukao'' drugoplasiranog Danila Türka koji je pridobio 35,9 posto glasova birača dok se trećeplasirani Milan Zver nije uspio ''ugurati'' u drugi krug.

Politički analitičari pak utrku drže poprilično neizvjesnom, pogovotovo ako se kao i u prvom krugu ponovi relativno mali odaziv slovenskih birača. Tada je glasovalo njih svega 47 posto.

>>U Sloveniji u 2. krugu izbora rat na ljevici između Türka i Pahora

Komentara 5

OB
-obrisani-
08:03 03.12.2012.

Iz izbornog štaba? Zar se nakon dvadeset godina stožer ponovo zove "štab"?

OB
-obrisani-
08:35 03.12.2012.

Ajde Pahor je ok, još da smijene i Janšu i onda ćemo opet se sve dogovoriti..

EU
eugenie
10:04 03.12.2012.

Ad pippo; Ako se Slovenija izgradila novcem LB zašto je sad NLB u takvom minusu, da ju se mora opet dokapitalizirati???! Dajte, ne budite naivni, kao kod nas i tamo su građani jednostavno ovce za sišanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije