Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki povratak

U Sloveniji u 2. krugu izbora rat na ljevici između Türka i Pahora

'Former Slovenian Prime Minister and presidential candidate Borut Pahor speaks to the press after voting at a polling station in Sempeter during the presidential elections on November 11, 2012. Sloven
Foto: '
1/3
12.11.2012.
u 22:50

Iako Hrvati navijaju za njega, treba podsjetiti da je Borut Pahor blokirao pregovore

Bivši slovenski premijer Borut Pahor digao se iz pepela i ponovno ima izgleda ući u vrh slovenske politike. Takav razvoj događaja bio bi jako dobro primljen u Hrvatskoj, Pahor je ovdje jedan od omiljenijih slovenskih političara, iako je upravo on kao premijer blokirao hrvatske pregovore, a onda taj problem rješavao zajedno s Jadrankom Kosor. Pahor bi mogao dobiti nove bodove u Hrvatskoj nakon što je, odmah poslije pobjede u prvom krugu, za Večernji list izjavio da Slovenija treba što prije ratificirati hrvatski pristupni sporazum.

Pridobio obične ljude

Doduše, Pahor tu očekuje da i Hrvatska učini korak, i to istovremeno, da ide u smjeru Bečkog sporazuma o sukcesiji kad je riječ o Ljubljanskoj banci. Zapravo, takav stav i ne razlikuje se od onoga o čemu govori Janez Janša i njegovi ministri, koji pitanje Ljubljanske banke stalno žele odložiti među pitanja sukcesije bivše Jugoslavije. Pahor je u izbornoj kampanji uspio pridobiti Slovence, i to kampanjom koju analitičar Žarko Puhovski naziva postmodernom.

– To je kampanja koja se ne koristi novinama, radijem i televizijom tako što zakupljuje prostor i reklamira privrženost kandidata običnim ljudima i njihovim problemima.

– Umjesto toga, Pahor je, hodajući po Sloveniji i obavljajući razne poslove, sudjelujući u životu običnih ljudi, prisilio velike medije da izvještavaju o njegovom pohodu – kaže Puhovski. Kako god bilo, u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati za tri tjedna, 2. prosinca, Sloveniju čeka rat na ljevici, između dvojice kandidata ljevice, a odlučivat će zapravo birači desnice, oni koji glasaju za Janšu i koji su podržali Milana Zvera. U drugom krugu moguć je i rat ispod pojasa, s iznenađenjima i otkrićima zatajenih detalja iz prošlosti dvojice suparnika. Rezultat će ovisiti i o odazivu, koji je u prvom krugu bio samo 48 posto, a u drugom – jer ishod je sad neizvjestan i Türk više nije favorit – možda ipak bude veći.

Kučanova podrška

Bivšeg diplomata podržava i omiljeni bivši slovenski predsjednik Milan Kučan koji je kritizirao kampanju u kojoj se nije razgovaralo o važnim stvarima. – Predsjednik Türk trebao bi dobiti mogućnost da kaže za što se zauzimao u svom mandatu i kako je zadovoljan postignutim. U tv sučeljavanjima nismo doznali ništa o stavovima kandidata – rekao je Kučan. U drugom krugu očekuje se i da premijer Janša da potporu Pahoru jer s Türkom je bio u stalnim sukobima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije