Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nemamo više ni krava, ni svinja, ni kokoši – selo je uništeno i golo

stocari
Branimir Bradarić
10.12.2009.
u 17:37

Imamo velike rezerve, potencijal i tradiciju. Samo je seljacima potrebno ukloniti postojeće barijere, kaže Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore.

OSIJEK - Situacija u stočarstvu nije dobra i potrebne su hitne mjere kako bi spremno dočekali ulazak u EU. Proizvođači danas podmiruju svega 30 posto potreba Hrvatske za mesom i mesnim prerađevinama – kaže Ernest Nad, voditelj Odsjeka poljoprivrede HGK u Županijskoj komori Osijek.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 350.000 tovnih svinja, godišnje ih se zakolje 1500 do 1600, dok se tijekom godine uveze čak 500.000 komada prasadi.

– Svi ti podaci govore da Hrvatska ima velike rezerve za povećanje proizvodnje što moramo iskoristiti i na taj način pomoći razvoj sela, ali i zemlje. Imamo potencijal i tradiciju, samo je potrebno seljacima ukloniti postojeće barijere za bolji rad – tvrdi Nad dodajući da je potrebno riješiti niske otkupne cijene osnovnih stočarskih proizvoda kao i duge rokove isplate jer su seljaci već na početku u minusu.

– Selo je pogrešnom politikom uništeno i ostalo je golo. Nema više na selu ni krava, ni svinja, ni kokoši. Nemamo ništa. Imamo preduvjete da proizvodimo i za izvoz, a mi danas proizvodimo svega 30 posto potreba Hrvatske što će, kako se stvari odvijaju, dodatno pasti – rekao je proizvođač Svetoga Đurđa Stanislav Senkić. Kaže da je danas jako teško pronaći pravoga i stalnoga kupca te da je postalo sasvim normalno da seljak bude prevaren i neisplaćen za svoj rad.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
17:52 10.12.2009.

Kradezenjare kad su dolazile na vlast onda su ovako lajali \"Selo je pogrešnom politikom uništeno i ostalo golo. Nema više na selu ni krava, ni svinja, ni kokoši. Nemamo ništa. Imamo preduvjete da proizvodimo i za izvoz, a mi danas proizvodimo svega 30 posto potreba Hrvatske što će, kako se stvari odvijaju, dodatno pasti – rekao je proizvođačiz Svetoga Đurđa Stanislav Senkić. Kaže da je danas jako teško pronaći pravoga i stalnoga kupca te da je postalo sasvim normalno da seljak bude prevaren i neisplaćen za svoj rad.\"...samo što onda još seljaci su imali novaca,manje godina,novije strojeve i nadu u bolju budućnost..danas imaju samo jad,čemer i bol,lijepo su nam ga smjestili kriminalci ,šferi i pica majstori te kazalištarci

OB
-obrisani-
18:03 10.12.2009.

Mi godinama podupiremo ekonomije evropskih država i njihovu poljoprivredu dok našu uništavamo,treba nam bit prioritet hrvatsko selo a ne da uvozimo svakakvo smeće iz te EU,domaće je domaće i to je zakon!

VT
Von Teufel
18:38 10.12.2009.

Ali zato imamo SDP. Vrijedi barem svinju - jednu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije