Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Barišić:

Nema više prozivanja zbog novčanih darova na sprovodima

Mons. Barišić portal (1)
Ivo Cagalj/PIXSELL
04.02.2013.
u 15:33

Biskupi su splitske metropolije protiv utjerivanja dugova vjernika. U ponedjeljak u Biskupskom dvoru u Dubrovniku održali su sjednicu na kojoj su posebnu pozornost posvetili pitanju slavlja mise, odnosno misnih intencija i propisa

Odzvonilo je prozivanju vjernika i njihovih obitelji zbog novčanih darova na sprovodima! Poruka je to biskupa Splitske metropolije, koji su u ponedjeljak u Biskupskom dvoru u Dubrovniku održali zajedničku sjednicu na kojoj su posebnu pozornost posvetili pitanju slavlja mise, odnosno misnih intencija i propisa, kako bi uskladili pojedina poštivanja crkvenih propisa.

– To je naša svakodnevna stvarnost. Pitanje rastanka, emotivnosti, bola, suza i praznine koja nastaje u ljudskom životu. Često ima nekih pojava poput skupljanja novaca u tim prigodama, čitanja s oltara tko je i koliko dao, a to je nehumano i ljude pomalo zgraža. Nažalost, ta je praksa zaživjela. Izišlo je to iz kontrole i nije to dobro. Treba zadržati sakralnost, poštovanje, pijetet i pokojniku i rodbini i čitavoj zajednici kao i prema otajstvu vjere, da pokojnika ispratimo s vjerom u uskrsnuće – rekao je za medije nakon sjednice nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

– Razgovarali smo kako u suradnji sa župnicima, pastoralnim vijećima i bratovštinama uvidjeti što u pojedinim praksama nije dobro i kojim putem ići da se donese opći okvir načela unutar kojega će se moći svaka ta praksa uklopiti po kriterijima ljudskosti i vjere. Nije nam cilj sve unificirati ni zabranjivati neku tradiciju koja je humana i kršćanska. Tako da ćemo ovu temu u razgovorima s dekanima i savjetnicima još dorađivati – pojasnio je nadbiskup Barišić nakon susreta poslije fešte sv. Vlaha u Dubrovniku, kada se tradicionalno održava susret biskupa naše najjužnije metropolije. 

>> Svećenik od mještana za prvu pričest traži 2250 kuna

Komentara 37

Avatar pupoljak
pupoljak
16:00 04.02.2013.

Ma bravo za crkvu!!!! Eto suosjećajna je pa odlučila da više neće uznemiravati mrtvaca i njegovu obitelj pri obredu ukopa. Jadni li ste, a još jadniji oni koji vas podržavaju :-(

Avatar pupoljak
pupoljak
16:05 04.02.2013.

Evo još crkvenih bisera. Šogorica je platila misu za svoga oca. Odemo na misu, par rečenica izgovori o pokojniku i prijeđe na vjenčanja tri bračna para koji su slavili zlatni pir.

LI
liliZG
15:42 04.02.2013.

Za to sam čula samo u dalmaciji, dalmatinskoj zagori i kamenjaru poviše naše južne državne granice...... Jednom prigodom i sama sam sludjelovala na takvom sprovodu i ostala osupnuta činjenicom da je misa za pokojnika trajala kraće nego čitanje tko je koliko dao ...... Strahota....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije