Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 10 godina proradila agencija za kvalitetu i akreditacije u zdravstvu

Nema više ‘mi smo najbolji’, bolnice dobivaju zvjezdice

bolnica
Antonio Bronić/VLM
VL
Autor
Diana Glavina
19.09.2009.
u 22:30

Akreditacije će biti putokaz koja je bolnica bolja, kakvu ima opremu, stopu smrtnosti, komplikacija i slično, a dodjeljivat će se svake četiri godine

Samoreklamerstvo, hvaljenje bez pokrića tipa “najuspješniji sam kirurg”, ili “moja je bolnica najbolja”, ili “u mojoj se privatnoj poliklinici radi po vrhunskim standardima”, i u hrvatskom bi zdravstvu uskoro trebala biti prošlost.

Nakon desetak godina priče, napokon je profunkcionirala Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, a prve će se akreditacije izdavati 2011. Akreditacija treba donijeti pozicioniranje bolnica, jer je to dokument koji jamči provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima te međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete.

Podaci javni
Najkraće, akreditacija je dokaz kvalitete i sigurnosti. Izdavat će se državnim bolnicama, privatnim poliklinikama, primarnoj zaštiti, državnim i privatnim specijalnim bolnicama, ustanovama za javno zdravstvo, objašnjava ravnatelj Agencije dr. Renato Mittermayer. Pokazatelji o kvaliteti bit će dostupni javnosti i zdravstveni osiguranici će moći ispravno ocijeniti koja je bolnica i u čemu – jednostavno bolja.

Dr. Mittermayer i njegov zamjenik Drago Poušek naglašavaju da je vrednovanje rada, mjerenje kvalitete rada i kvalitete zdravstvene zaštite složen proces koji, među ostalim, zahtjeva edukaciju stručnjaka koji će provjeravati kvalitetu, formiranje jedinica za kvalitetu u bolnici, i ono možda najvažnije – definiranje kriterija kvalitete zdravstvene zaštite. I to za svaku pojedinu medicinsku djelatnost.

Indikatori kvalitete i sigurnosti u zdravstvu široki su pojmovi, ali pacijente najviše zanima stopa smrtnosti, posebno u kirurškim segmentima, stopa bolničkih infekcija, količina komplikacija, razina opreme i druge medicinske tehnologije, duljina liječenja...

Smatra se da je akreditacija najbolji način objektivnog mjerenja.

– Akreditacija bolnica je i korisna i nužna jer će vrednovati kvalitetu i sofisticiranost posla. Tako će tradicija te trud uložen u edukaciju osoblja pridonijeti kvalitetnijem položaju bolnice. Kvaliteta košta pa će, vjerujem, ustanove koje rade najdiferentnije procedure imati i veći budžet od onih koji, uvjetno rečeno, rade rutinu.

Ravnatelji jedva čekaju
Ne treba zaboraviti ni to da liječnici i osoblje u elitnim bolnicama diljem svijeta imaju bitno veće plaće, ali i obveze nego u malim regionalnim ustanovama. Očekujem u budućnosti i rang-listu bolnica i klinika na državnoj razini po ugledu na američke liste – ističe ravnatelj KB “Sestre milosrnice” prof. dr. Krešimir Rotim. Akreditaciju bolnica podržava i ravnatelj KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner.

- Jedva čekam sustav akreditacija jer će poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga i pridonijeti da u bolnicama bude više reda. Također, bit će jasno što jedna bolnica mora raditi, koje usluge mora pružati, a uspostavit će se stručni i tehnološki kriteriji da bi bolnica mogla raditi određene zahvate. Iščekujem i kategorizaciju bolnica - kaže.

Komentara 16

DO
doktorica
07:32 20.09.2009.

Najviše će se liječiti u najboljim bolnicama oni iz BIH.

Avatar sebastian
sebastian
08:13 20.09.2009.

A to je sigurno, Hrvati su na svim podrucjima najbolji na svjetu, mozda da samo po Vegeti preoznatljiva, a nemogu reci pocemu jos, nedaj mi boze biti bolestan u HR, dokaz je da ove prdonje iz Sabora idu van na lijecenje i operacije,ali je zemlja u kur...cu, a ja osobno znam u ocnoj bolnici Vinogradskoj je osoba cekala da dodje nared 8 sati i jos su joj rekli da mora biti sretna da je prime, takav olos radi kod nas, ja bi tu osobu odma odpustio

MO
mozillo
00:48 20.09.2009.

sram bilo te koji su odlucili da se ocjene zbrajaju svake 4 godine. stvarno ste proklete lopine, za 4 godine pobije se brdo ljudi i na grobovima rodi 3 berbe, odvratno. pa kako vas nije stid da ovako muljate ljudee , prokletibili. Cirkuzs, predstava za glupe i naivne. Apsurd koji nema nikakvog smisla osim namjestanja za potrebe EU. bagro lopovska. Ako imate muda izlazite sa rezultatima svakih najvise godinu i pol pa da onda vidimo kome se kako pise. 4. godine odvratno, vi ste zadnji ŠLJAM i kriminalci. fuuuj!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije