Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće za obranu

Nema kupnje borbenih aviona, hrvatski MiG-ovi idu na remont

vijeće (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/3
18.10.2010.
u 15:58

Predsjednik Josipović izjavio je kako prvi izvještaj o rujanskom padu MiG-ova kod Plaškog očekuje za nekoliko dana.

Prvi izvještaj o padu dva MiG-a 21 u okolici Plaškog u rujnu očekuje se za nekoliko dana, izjavio je predsjednik RH Ivo Josipović nakon današnje sjednice Vijeća za obranu. Konačan izvještaj, dodala je premijerka Jadranka Kosor, očekuje se za nekoliko tjedana. Što se tiče obnove postojeće borbene flote, u kojoj prema službenim izjavama leti šest MiG-ova 21, iz Josipovićeve se izjave može zaključiti kako se od toga zasad odustalo.

- Dobili smo određene podatke i s financijskog stajališta najizglednija je opcija produljenje vijeka trajanja postojećim avionima - izjavio je predsjednik.

"Produljenje vijeka trajanja" znači slanje određenog broja aviona na remont, kao što je to učinjeno 2003. godine kada su MiG-ovi bili u Rumunjskoj na remontu. Projekt obnove postojeće flote trebao bi se razmotriti u roku od 60 dana. Iako je ratna flota u katastrofalnom stanju, a piloti nemaju dovoljno sati leta godišnje, premijerka Kosor tvrdi kako se u modernizaciji HRZ-a nije stajalo na mjestu, već da je u posljednjih 15 godina u tu granu Oružanih snaga uloženo oko 500 milijuna dolara.

Na Vijeću za obranu raspravljalo se i o reduciranju broja časnika u Oružanim snagama kako bi Hrvatska bila u skladu s NATO-ovim standardima, čime je prvi put javno priznato kako OS ima prevelik broj časnika u odnosu na broj vojnika.

Premijerka Kosor naglasila je kako će proračun MORH-a za sljedeću godinu morati biti u skladu s državnim proračunom, odnosno da neće smjeti biti veći od ovogodišnjeg, a to znači da će proći još jedna godina bez većih projekata modernizacije. Dogovoreno je samo da će se 120 borbenih oklopnih vozila koja se u suradnji s finskom Patrijom proizvodi u slavonskobrodskom "Đuri Đakoviću" opremiti radiostanicama u suradnji s francuskom tvrtkom Thales.

Premijerka je izvijestila kako je na Vijeću dogovoreno da se strategija nacionalne sigurnosti i obrane donese do kraja godine.

Komentara 51

KR
krilnik2
19:27 18.10.2010.

A sto ce uopce vojna oprema drzavi koji razapinje vlastite branitelje a slavi partizansko-cetnicke okupatore?

SA
sargu123
16:34 18.10.2010.

Kaj se ne oglasi ministar obMane ?

SH
shadenfraude
16:26 18.10.2010.

Nema kupovine borbenih aviona, preostala 2 hrvatska MiG-a idu na remont. hehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije