Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
produljeni vikend

Ravnateljica NCVVO-a: Odgoda ispita iz hrvatskog nije moguća!

maturanti osijek (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
28.05.2013.
u 17:39

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaz Karić rekao je da su profesori XVI. gimnazije odradili subotu, kako bi spojili Tijelovo s vikendom, te da nemaju namjeru doći u školu.

Skandal oko ovogodišnje državne mature još uvijek nije završio jer su brojne srednje škole diljem zemlje najavile kako odgođeni ispit iz hrvatskog jezika neće provesti 31. svibnja, piše portal srednja.hr.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaz Karić rekao je da su profesori XVI. gimnazije odradili subotu, kako bi spojili Tijelovo s vikendom, te da nemaju namjeru doći u školu. Međutim, nije riječ samo o jednoj školi, nego su istu stvar potvrdile i srednje škole diljem Zagreba, ali i drugih dijelova države.

Budući da se odlukom NCVVO-a traži od koordinatora, ravnatelja i dežurnih profesora da se pojave na radnom mjestu na Tijelovo i u petak, mnoge su škole najavile kako ispit iz hrvatskog jezika neće održati na predviđeni termin, navodi se. Nadodao je kako spomenuta škola nije jedina, već da su im se javile i brojne srednje škole po Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske. Također je istaknuo kako NCVVO donosi neozbiljne odluke zbog kojih profesori proživljavaju torturu.

- Odgoda ispita nije moguća. Ispričavam se svim maturantima i žao mi je što se to dogodilo, iako ne našom krivnjom - kazala je vršiteljica dužnosti ravnateljice NCVVO-a Alenka Buntić Rogić za Dnevnik te naglasila:

- Prema Pravilniku o polaganju državne mature koordinatori, ravnatelji i dežurni profesori dužni su omogućiti polaganje ispita u predviđenom terminu, a to je 31. svibnja u 14 sati.

Na portalu Srednja.hr također piše i da su iz Ministarstva obrazovanja dobili informaciju kako će se ispit iz hrvatskog jezika održati u petak 31. svibnja u 14 sati kako je i najavljeno, a rezultati eseja neće se poništiti budući da se nije prekršio Pravilnik o polaganju državne mature.

Učenici u trima školama, gdje su podijeljena pitanja za teorijski test iz hrvatskog umjesto za esej, počeli su ga pisati sa zakašnjenjem od 15-ak minuta, što je u skladu sa zakonom, navodi se. Daljnjih mijenjanja termina ispita neće biti, nego će se samo promijeniti termin pisanja grčkog, koji je trebao biti u petak. Jučerašnji propust triju koordinatora državu će stajati približno 340 tisuća kuna, procjenjuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Najavljen prosvjed maturanata

Nakon jučerašnjeg skandala kada su ispitni koordinatori maturantima podijelili test umjesto eseja iz hrvatskog jezika, danas su se učenici počeli okupljati na Facebook-grupi, gdje je pokrenuta inicijativa za održavanje prosvjeda na svim glavnim trgovima hrvatskih gradova pod nazivom  "Prosvjed protiv igranja s maturantima i državnom maturom".

"Dosta je bilo! Prvo nam odgode hrvatski zbog njihovih propusta. Pa ne žele odgoditi matematiku, za koju ovako nitko nema vremena. Sada ni to više nije dovoljno, profesori žele štrajkati na dan pisanja mature iz engleskog! 16. gimnazija iz Zagreba odbija pisati maturu iz hrvatskog zbog izleta! Gdje toga još ima? Onda oni ovo nazivaju ozbiljnošću?! Kada netko od nas na maturi napravi i najmanju nepravilnost, diskvalificiran je i ne može upisati fakultet! A kada oni naprave pogrešku nikome ništa! Gdje je tu pravda? Zar nam nije bilo dovoljno stresa? Pozivamo sve maturante i ostale istomišljenike da nam se pridruže na prosvjedu u borbi za svoja prava! Dođite! Obucite svoje maturantske majice i ponesite zviždaljke!" pozivaju maturanti na svojoj Facebook-grupi.

Većina maturanata dijeli ovo stajalište, a svoj dolazak potvrdilo je oko 250 članova grupe od 1550, koliko ih je trenutačno pozvano da se odazovu na prosvjede.

No, našao se i jedan član koji je napisao: "Imao si čitavu godinu za spremanje, ne bleji u prazno. Najgore ti je, momče, za vlastiti neuspjeh optuživati druge.

P. S. Umjesto da glumiš intelektualca izvježbaj radije koji zadatak iz matematike.

No, ubrzo je uslijedio odgovor da ovdje nije riječ samo o rješavanju zadatka iz matematike, već se "želi nešto postići".

>>'Državna matura je sramota. I to navlačenje nas maturanata također'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije