Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMLAĐI ZATVORENIK

Neću ništa priznati jer bih im tako oprostio što su me mučili

Omar Khadr
AFP
06.08.2010.
u 20:51

Khadru je bilo 15 godina kada je ranjen, pa uhićen poslije jednoga oružanog obračuna u Afganistanu 2002. Tereti ga se za ubojstvo američkog vojnika.

U ponedjeljak se nastavljaju suđenja u Guantanamu pred reformiranim sustavom vojnih komisija koje je tražio predsjednik Barack Obama. Američko ministarstvo obrane odabralo je najnesretniji mogući početak – suđenja se otvaraju slučajem Kanađanina Omara Khadra, najmlađeg zarobljenika Guantanama i jedinoga preostalog “zapadnog” zarobljenika.

Mučili su ga

U trenutku uhićenja u Afganistanu Khadr je bio tek petnaestogodišnji dječak, što znači da je trećinu svog života proveo iza rešetaka i, kako tvrdi, podvrgnut je mučenjima. Khadr je u zatočeništvu od vremena oružanog incidenta američke vojske i afganistanskih pobunjenika 2002. o kojem postoje brojne verzije. Američka vojska ga tereti da je za četverosatne razmjene vatre granatom usmrtio jednoga američkog vojnika. U toj je pucnjavi Khadr bio teško ranjen te mu je oštećen vid.

Khadr je rođen 1986. u Torontu u obitelji podrijetlom iz Pakistana, a obitelj je živjela na relaciji Toronto - Peshawar. Kada mu je bilo devet godina, njegov otac Ahmed uhićen je u Pakistanu pod sumnjom da pomaže teroriste. Oslobođen je nakon štrajka glađu, a obitelj se preselila u Afganistan. Otac mu je bio prijatelj Osame bin Ladena, a Omar se igrao s Osaminom djecom. Poslije napada 11. rujna obitelj se preselila u Waziristan, a Omar se sve više počeo družiti s pobunjenicima i odlaziti u Afganistan, gdje je i uhićen.

Kanada ga nije htjela

Khadr je ostao jedini zarobljenik s državljanstvom neke zapadne zemlje u Guantanamu jer ga Kanada nije željela natrag usprkos pritiscima javnosti. Khadr tvrdi da su mu nudili smanjenje kazne u zamjenu za priznanje, ali da neće pristati jer bi to značilo da američkoj vojsci oprašta što su ga mučili kao dijete.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
21:00 06.08.2010.

Pa da! Sigurno je jadnik patio u Torontu pa se okrenuo obiteljskoj tradiciji!

OB
-obrisani-
23:57 06.08.2010.

“..Otac mu je bio prijatelj Osame bin Ladena, a Omar se igrao s Osaminom djecom...“ A što djete zna, igrali su se pravim kalašnjikovima kada su zli Ameri zaustavili dječiju igru. Pa tko je tu lud, ovo je maloljetni taliban,, poznato je da koriste i djecu za svoje ciljeve i što je tu sada sporno, osudit ga na doživotnu i nek se hladi.

OB
-obrisani-
01:40 07.08.2010.

po toj logici trebali bi i Busha uhapsiti: on se direktno s Bin Ladenom igrao..... nisu bili kalasnjikovi, ali je zato bilo stingera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije