Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jačanje suradnje

Neće biti čekanja na naplatnim postajama: Srbija i Hrvatska uvode integriranu naplatu cestarine

Zagreb: Krenule gužve prema moru, na Lučkom kolona
Boris Scitar/PIXSELL
13.07.2023.
u 15:00

Iz Hrvatskih autocesta navode da su potpisali s JP „Putevi Srbije“ Memorandum o poslovnoj suradnji s ciljem unapređenja i jačanja zajedničke suradnje u području razvijanja suvremene mreže autocesta, interoperabilnosti elektronske naplate cestarine, sigurnosti na autocestama i zaštite okoliša.

Vozači iz Srbije i Hrvatske od rujna će u obje zemlje prolaziti naplatne postaje na autocestama bez čekanja, predviđeno je memorandumom koji su u četvrtak u Beogradu potpisali direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.

"Svi oni koji imaju srpske tagove moći će bez ikakvih problema prolaziti naplatne postaje u Hrvatskoj, a sa hrvatskim tagovima bez čekanja u Srbiji", izjavio je srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić, koji je nazočio potpisivanju Memoranduma.

Podsjetio je da su Srbija i Sjeverna Makedonija početkom srpnja pokrenule proces integrirane naplate između tih dviju zemalja, što već pokazuje rezultate. Vesić očekuje da će taj projekat s Hrvatskom dokazati da dvije zemlje "zajednički mogu rješavati probleme i kreirati budućnost" te da će u idućem razdoblju raditi na novim zajedničkim projektima.

POVEZANI ČLANCI:

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ukazao je na značaj suradnje, posebno u rješavanju konkretnih problema. "Počinje se rješavati na prvi pogled manje važni problemi, poput integrirane naplate cestarine, koji su zapravo značajni građanima", rekao je Žigmanov, ocijenivši da će na taj način protok usluga, robe i ljudi biti znatno olakšan.

HAC: Nakon FBiH ovo je drugi memorandumu o regionalnoj suradnji na području prometne infrastrukture 

Iz Hrvatskih autocesta, pak, objavili su na mrežnim stranicama da su potpisali s JP „Putevi Srbije“ Memorandum o poslovnoj suradnji s ciljem unapređenja i jačanja zajedničke suradnje u području razvijanja suvremene mreže autocesta, interoperabilnosti elektronske naplate cestarine, sigurnosti na autocestama i zaštite okoliša. 

U priopćenju dodaju da je, nakon potpisane suradnje s JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, ovo drugi Memorandum o regionalnoj suradnji na području prometne infrastrukture. 

"Ovim Memorandumom otvara se put kojim se definira buduća suradnja kroz unaprjeđenja i razmjene iskustava u području primjene tehnologija, softverskih rješenja i programa, razmjenu usvojenih informacija i dokumenata, u području projektiranja, građenja, upravljanja i održavanja autocesta. Memorandum je temelj za uvođenje interoperabilnosti eletroničkih sustava naplate cestarine", stoji u današnjem priopćenju Hrvatskih autocesta.

>> VIDEO Pogledajte kako teku radovi na najdužem ovješenom mostu u Hrvatskoj

Komentara 4

DU
Deleted user
17:06 13.07.2023.

zasto nema nijednog clanka o danasnjoj obljetnici Srebrenice i srpskom genocidu

Avatar Make my day
Make my day
23:00 13.07.2023.

Sljedeće godine očekujemo i vraćanje starog imena: "autoput bratstva i jedinstva"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije