Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPUŠTAJU SLUŽBU

NATO želi švedske zračne snage, ali švedski piloti nisu sretni sa svojim šefovima: 'Ovo traje već dugo'

Saab JAS 39C Gripen.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
25.08.2022.
u 15:28

Priče o odlasku švedskih pilota popratila je i Rusija koja je nezadovoljna s činjenicom da se njihovi susjedi pridružuju NATO savezu. Tako je Sputnik nedavno objavio kako se švedske oružane snage posljednjih godina bore s regrutiranjem novih pilota i zadržavanjem postojećeg osoblja.

Švedske zračne snage nalaze se u velikom problemu, a jedan od razloga je i promjena u mirovinskom sustavu. Prema ranijem zakonu, pilotu su mogli otići u mirovinu s 55 godina. Sada se za osobe rođene nakon 1988. godine ta granica podigla na čak 67. I to bez ikakve naknade.

To je dovelo do toga da najiskusniji piloti borbenih zrakoplova napuštaju službu.

- U jesen bi otprilike polovica borbenih pilota švedskih oružanih snaga mogla uzeti godišnji odmor ili dati ostavku - objavila je u srpnju švedska televizija SVT, prenosi Business Insider

Švedske vlasti su svjesne tog problema, a o njemu govori i general bojnik Carl-Johan Edström.

- Svima je preko noći odjednom podignuta dob za odlazak u mirovinu. Činjenica da se određeni broj pilota prijavljuje za dopust gotovo je 100 posto povezana s novim mirovinskim sporazumom - rekao je Edström.

Priče o odlasku švedskih pilota popratila je i Rusija koja je nezadovoljna s činjenicom da se njihovi susjedi pridružuju NATO savezu. Tako je Sputnik nedavno objavio kako se švedske oružane snage posljednjih godina bore s regrutiranjem novih pilota i zadržavanjem postojećeg osoblja.

Jan Kallberg, viši suradnik Centra za analizu europske politike, kazao je za Business Insider kako postoje i drugi razlozi za egzodus pilota.

- Mislim da ovo u vezi pilota traje već dugo. Ovo je samo vrh ledenog brijega - kazao je bivši časnik švedske vojske objašnjavajući kako se piloti već generacijama osjećaju da ih se krivo tretira.

Jedan od problema su i niske plaće u odnosu na pilote iz civilnog sektora. Tu su i komercijalne zrakoplovne tvrtke koje trebaju pilote i spremne su ih dobro platiti. A tu su i rezovi nastali nakon Hladnog rata i smanjenja broja zrakoplova.

- Umjesto da u 55. godini odu kao piloti, oni su zapeli na uredskim poslovima dugo godina dok ne steknu uvjete za mirovinu - rekao je Kallberg. 

Švedska vlada namjerava povećati izdvajanja za vojsku, no još uvijek se raspravlja o načinu na koji će to učiniti. Amerikanci primjerice pilotima plaćaju naknadu za stanovanje dok švedski piloti sami plaćaju stan. Ulazak Švedske u NATO mogao bi rezultirati ponovnim aktiviranjem nekih zatvorenih zračnih baza, što bi zauzvrat zahtijevalo od pilota da plate novi smještaj kada pređu u nove objekte.

Ironično, pitanje koje će najvjerojatnije brinuti čelnike NATO-a – kako će nedostatak pilota utjecati na švedsku vojnu sposobnost – možda je zapravo najlakše. Švedska ima moćne zračne snage, čiju jezgru čini šest eskadrila koje se sastoje od 96 lovaca JAS 39 C/D Gripen. Međutim, glavni doprinos Švedske NATO-u nisu mlazni lovci, već geografija, tvrdi Kallberg. 

- Švedska daje operativnu dubinu na dalekom sjeveru - objašnjava Kallberg dodajući da će NATO raspolagati s više švedskih aerodroma."

Do sada su se oslanjali na nekoliko norveški baza. Švedska sada nudi pristup i Barentsovom i Baltičkom moru. Tu su i baze na baltičkim otocima koje bi NATO-u mogle omogućiti suprotstavljanje ruskoj pomorskoj i zračnoj moći u vitalnoj baltičkoj regiji, piše Business Insider.

Kallberg vidi probleme u švedskoj vojsci koje treba riješiti. Švedska vojska ima dugu tradiciju slanja vojnika u mirovne misije UN-a, no njezina vojska nije navikla djelovati u većim formacijama za onu vrstu borbe velikih jedinica kakva bi bila u sukobu NATO-a i Rusije. No, kaže Kallberg, Švedska misli ozbiljno ispuniti svoje obveze prema NATO-u.

VIDEO Detalji ubojstva kod Zrća: Državljanin Srbije pucao u Crnogorca, sukobili su se ispred noćnog kluba

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar KmicaSKvarta
KmicaSKvarta
18:25 25.08.2022.

"Tako je Sputnik nedavno objavio." Njima treba posebno vjerovati.

Avatar Dars
Dars
18:28 25.08.2022.

Švedska za imigrante štedi na vojnim pilotima.

Avatar KmicaSKvarta
KmicaSKvarta
18:32 25.08.2022.

"no njezina vojska nije navikla djelovati u većim formacijama za onu vrstu borbe velikih jedinica kakva bi bila u sukobu NATO-a" Švedska vojska je integrirana u NATO. Zrakoplovstvo svake godine ima nekoliko zajedničkih vježbi sa NATO zapovjedništvom. Pješaštvo također čestoo ima vježbe sa Velikom Britanijom i SAD-om. Također velik proizvođač/razvijač oružja za isključivo NATO i zajedno sa ostalim članicama. Samo zato što nisu na papiru u NATO-u ne znači da nisu u NATO-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije