Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI DETALJI

NATO gradi najveću vojnu bazu u Europi: Uložit će 2,7 milijardi dolara i primiti 10.000 pripadnika Saveza

Vježbe NATO-a
Foto: Reuters
1/4
Autori: Hina, Večernji.hr
18.03.2024.
u 19:40

Nova NATO-ova faza, projekt vrijedan 2.7 milijardi dolara, bit će dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih obitelji.

Rumunjska je pokrenula izgradnju najveće vojne baze NATO saveza u Europi, s ciljem jačanja transatlantskih sposobnosti u regiji Crnog mora, javlja Newsweek. Projekt vrijedan 2.7 milijardi dolara obuhvaća proširenje 57. zračne baze rumunjskih zračnih snaga Mihail Kogălniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Constanțe.

Nova baza imat će obim od gotovo 32 kilometra i pokrivat će oko 17 kvadratnih kilometara, pružajući dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih obitelji. Radovi su već započeli na osnovnoj infrastrukturi baze, uključujući pristupne ceste i električnu mrežu. Planira se izgradnja novih uzletno-sletnih staza koje će podržavati operacije različitih vojnih zrakoplova. Zapovjednik zračne baze, Nicolae Crețu, najavio je izgradnju hangara, skladišta goriva, streljiva, opreme, zrakoplovno-tehničkih materijala, simulatora te objekata za smještaj i prehranu koji su neophodni za podršku radu i misijama baze.

Rumunjska teži jačanju suradnje sa svojim saveznicima u NATO-u, osobito sa SAD-om, dok Crno more postaje sve važnije poprište sukoba između Ukrajine i Rusije, te između Moskve i njezinih zapadnih rivala. Premijer Marcel Ciolacu istaknuo je da je Rumunjska pouzdan saveznik SAD-a koji je posvećen stabilnosti i miru u srednjoj i istočnoj Europi te da će nastaviti snažno doprinositi transatlantskoj zajednici i podržavati demokratske vrijednosti i temeljna prava i slobode.

Da podsjetimo, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je prošli utorak da se odlučio natjecati za čelnika NATO-a, poziciju za koju mnoge države članice podržavaju nizozemskog premijera u odlasku Marka Ruttea. U veljači su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, dajući mu odskočnu dasku da dođe na čelo transatlantskog saveza. Međutim, u utorak je Iohannis rekao da će se natjecati za to mjesto, tvrdeći da istočnoeuropskim državama treba bolja zastupljenost u euroatlantskim čelnim ulogama.

VEZANI ČLANCI:

"Mislim da NATO treba obnoviti pogled na svoju misiju. Istočna Europa daje vrijedan doprinos razgovorima i odlukama NATO-a. S uravnoteženom, snažnom i utjecajnom zastupljenošću iz ove regije, savez će moći donositi najbolje odluke kako bi odgovorio na sve potrebe i brige država članica", rekao je Iohannis.

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom, što znači da sve članice moraju pristati na konačnu odluku. Savez ima 32 člana nakon nedavnog pristupanja Švedske. Rumunjska, članica EU-a i NATO-a, podigla je izdavanja za obranu na 2,5 posto BDP-a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. U toj zemlji, koja dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom, nalazi se američki protubalistički sustav, kao i stalna borbena skupina NATO-a.

GALERIJA Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Vježbe NATO-a
1/28
Ključne riječi

Komentara 11

VJ
Veli Jože
06:24 19.03.2024.

Umjesto baza ,potencijalnih ratnih meta bolje da rade na suradnji i eskalaciji sukoba.

22
224
00:25 19.03.2024.

Naša Željava zjapi prazna, bilo bi dobro da se dio Nato snaga smjesti na toj lokaciji. Kako i koliko bi samo taj potez značio za prosperitet i razvoj toga dijela Like i za ukupnu sigurnost RH.

MI
MiloDijete555
21:08 18.03.2024.

Uskokodakale se putinove muhe na portalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije