Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTETNOST VALUTNE KLAUZULE

Nakon 10 godina pravno zaključen 'slučaj Franak': Ustavni sud odbacio tužbe banaka!

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
03.02.2021.
u 14:30

– Odluka je očekivana, ali dok nije donesena, ništa nije bilo sigurno – komentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko pravnog tima Udruge Franak i najavio sljedeći korak: Idemo sad u borbu za ništetnost CHF ugovora!

Kolektivna tužba u slučaju franak dobila je danas pravorijek nakon deset godina: Ustavni sud Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak. Odluku je Ustavni sud upravo i službeno objavio. 

– Konačno smo nakon deset godina dočekali završetak kolektivnog slučaja franak. To se trebalo dogoditi već 2015., ali smo zbog mudrijanja Vrhovnog suda morali čekati do ove godine, a zbog istog razloga čekamo i odluku za konvertirane kredite koja će možda biti donesena tek krajem 2021. na Sudu EU. Nakon svega sam radostan, ali i potpuno prazan. Odluka je očekivana, ali dok nije donesena, ništa nije bilo sigurno – komentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak i najavio sljedeći korak: 

– Idemo sad u borbu za ništetnost CHF ugovora! 

Za dužnike ovo znači da svih 125 tisuća korisnika CHF kredita mogu tužiti banke i dobiti svoj novac, ali konvertiranima je bolje da pričekaju odluku Suda EU. 

Ustavni sud objavio je u odluci da nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, a odluku je donio s 10 glasova ''za'' i tri glasa ''protiv''. 

Podsjećamo da su, nakon potvrde ništetnosti valutne klauzule CHF na Vrhovnome sudu RH, sve osuđene banke uložile ustavnu tužbu protiv takve odluke VSRH. Ustavni sud je u prosincu 2020. službeno potvrdio da će o ustavnim tužbama odlučiti u siječnju, no odluku je donio koji dan kasnije. O tužbama su odlučivali Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Goran Selanec, Miroslav Šumanović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Miroslav Šeparović (predsjednik), Josip Leko, Ingrid Antičević Marinović, Mario Jelušić, Mato Arlović, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Povodom odluke Ustavnog suda očitovala se i Hrvatska udruga banaka:

- Iako poštuju danas donesenu odluku Ustavnog suda, stav banaka se nije promijenio. U tom smislu, banke će razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koje im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni. Ovim stavom nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda iz Oglednog postupka kojim je potvrđeno da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.

Ključne riječi

Komentara 60

DU
Deleted user
14:37 03.02.2021.

Svaka čast ljudima iz udruge .

GE
genadij
14:36 03.02.2021.

Žalosno je da je država to uopće dozvolila.

DU
Deleted user
14:44 03.02.2021.

Bankama masno triba naplatiti (osim povrata +kta)i patnju koju su "švicarci" doživili.Od OVRHA,blokade računa,rastave,deložacije te prodaje i blokade,a dosta njih su teško obolili i nažalost izvršili samoubojstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije