Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima 105 godina

Najstariji Hrvat: Malo me bole križa, ali mogao bih živjeti još sto

andrija prlić
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
29.12.2012.
u 12:00

Othranio je 12 djece, ima 31 unuče i 35 praunučadi. Sloga u braku, dvije kave i čaša crnog vina, to je, kaže, pravi recept.

– Malo me bile koljena i križa. Da nije toga, mogao bih poživjeti još sto godina. Neka Bog odluči – kaže Andrija Prlić iz Velike Kopanice, koji je sa svojih 105 godina i službeno postao najstariji Hrvat.

Andrija je rođen 11. studenoga daleke 1907. u Sovićima u Hercegovini, a sa suprugom Matijom, koja je preminula prije 13 godina, othranio je dvanaestero djece (sedmero sinova i pet kćerki). Ima i 31 unuče te 35 praunučadi. Andrijine se ruke pomalo tresu, vid i sluh ne služe više kao nekoć, a prikovan je i za invalidska kolica. Ipak, kada ga pitaju za zdravlje, uvijek odgovori:

– Za svoje godine – ne mogu se požaliti! Još pedesetih godina prošlog stoljeća znao je kako je za budućnost njegove djece najvažnije da završe škole i žive bolje nego što bi im omogućavala hercegovačka gruda. Samo zato, a nikako trbuhom za kruhom, njegova se obitelj doselila u Kopanicu. Kada su došli u Slavoniju, Prlići su bili uvjerljivo najbrojnija obitelj u selu. Ni danas nitko nema toliko djece pa Andrija kaže da bi se Šokci u tome trebali ugledati na Hercegovce.

– Sloga u braku recept je kako doživjeti duboku starost. Sve se onda može prebroditi. Svaki dan popijem dvije kave i čašu crnoga vina. Pušio sam do 93. godine, a ni tada ne bih prestao da nisam zaspao s cigaretom u fotelji i gotovo sve zapalio – ističe Andrija. Prvoga svjetskog rata Andrija se slabo sjeća, ali zato i danas pamti da je 1943. godine, vraćajući se iz prodaje duhana, s drugoga brda gledao kako četnici pale kuće u njegovim Sovićima i molio se da ne zapale i njegovu. Preživio je tri rata i živio u čak šest država – od Austro-Ugarske preko Države Slovenaca, Hrvata i Srba, stare Jugoslavije, NDH, SFRJ pa sve do današnje Hrvatske.

– Nadživio sam ja i kralja Aleksandra i Pavelića i Tita i Tuđmana. Bio sam u domobranima, ustašama i partizanima i uvijek bih izvukao živu glavu i žurio kući pomoći svojima. U Domovinskom ratu moji su unuci uzeli puške i borili se za Hrvatsku – govori Andrija.

U blagdansko doba dida Andrija svima želi sve najbolje. Novu godinu proslavit će na najbolji način – doći će mu djeca, unuci i praunuci, a neće se, kaže, častiti nekim posebnim specijalitetima.

– Najdraže mi je kada za ručak imam nešto kuhano pa će tako biti i ovaj put. Nakon ručka nazdravit ću onako kao i uvijek u zadnjih 80 godina – čašom crnog vina – smije se dida Andrija.

>>U 122. godini umro najstariji čovjek na svijetu

Komentara 3

JS
ja sam gladan
16:03 29.12.2012.

Deda, sve najbolje i da poživiš još 100. Nadam se da ću i ja toliko, radim sve po tvom receptu, samo mi reci koje si cigarete pušio. Ako je domaća škija, i ja ću je nabaviti!

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
21:38 29.12.2012.

ma dida Andrija bog vam dao zdravlja i da još poživite još koju neka vam je sa srećom!!!!

PO
ponavljac
21:59 29.12.2012.

Malo je još ostalo ovakvih karaktenrih ljudi, koji su svi uglavnom iznad 70 godina , život koji prođivjeli ti ljudi , mi nebi ni nekoliko godina, Svaka čast didi. Nego gdje su sad oni liječnici za štetnost pušenja, po njihovim znanjima da nije pušio ovaj dida bi živio bar 200 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije