Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Google Street View

Najskrivenijim dijelovima Lijepe Naše prošetajte iz fotelje

google street view (1)
Foto: Screenshot
1/9
26.09.2012.
u 08:34

U galeriji "Otkrij Hrvatsku" možete pogledati izabrana mjesta, a na Google Mapsu odabrati lokaciju i zumirati do mile volje

Želite prošetati Stradunom, otkriti ljepote Botaničkog vrta u Zagrebu ili se prisjetiti ljeta na jednoj od plaža na Jadranu? No, vremena nemate, možda je i novčanik prazan. Ruku pomoći pruža Google koji je od danas omogućio šetnju svakim kutkom Lijepe Naše. Kvaka je tek u činjenici da će šetnja morati biti virtualna. 

Google Street View od danas je, naime, online. 

U galeriji "Otkrij Hrvatsku" možete pogledati izabrana mjesta, a na Google Mapsu odabrati lokaciju. 

Uživajte u šetnji, pronađite svoju kuću ili stan, otkrijte skrivena izletišta, otputujte gdje ste oduvijek željeli...

>>Prva žrtva Googlea: Kamere uhvatile čelnika Jaske u prekršaju

Hrvatska je danas danas svrstana u društvo 44 zemlje svijeta koje koriste Googleov proizvod uz pomoć kojeg,  zahvaljujući milijunima fotografija, korisnik može virtualno prošetati po više od 50 posto površine naše zemlje. Gotovo svi gradovi s populacijom većom od 50.000 stanovnika, kao i svi naši veći otoci u dvije godine snimanja obuhvaćeni su proizvodom Street View.

U virtualnoj šetnji uz pomoć Googleovih panoramskih fotografija koje daju pogled u 360 stupnjeva u posebnoj galeriji od danas je dostupna i hrvatska kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a.

Dok se za Hrvatsku očekuje da će Street View imati najveću primjenu u pregledima turističkih sadržaja, u ostalim je državama ovaj proizvod, primjerice, korišten ne bi li roditelji i djeca virtualno prošetali do škole i natrag, a često ga rabe i dostavljači pizza ne bi li znali točnu lokaciju dostave hrane, približio je praktičnu primjenu ove inovacije u Hrvatskoj Uls Spitzer, voditelj programa Street View za Europu.

Ujedno je objasnio da postoji mogućnost zloporaba, odnosno da pljačkaši upravo uz pomoć ovog proizvoda mogu "prošetati" do svog plijena, nekretnina koje bi mogli opljačkati, ali vjeruje da se to neće događati.

Ministar turizma Veljko Ostojić nije skrivao zadovoljstvo ovim "darom" hrvatskom turizmu za koji tvrdi da će biti rado prihvaćen među svim generacijama naših gostiju.

On sam još nije isprobao Street View, ali će to učiniti popodne, kada će "prošetati" kroz svoj Medulin.

Ključne riječi

Komentara 19

SE
student energetike
11:07 26.09.2012.

Neznam koji su skriveni interesi Googlea iza toga i ne zanimaju me previše, kao ni kojekakve teorije zavjere o "Velikom bratu". Po meni je stvar fenomenalna. Nadam se samo da će u slučaju ažuriranja situacije ostati ove povijesne slike na nekom serveru, i da će naši klinci za 30 godina moći gledati kako je izgledala Hrvatska 2011 godine, kao što bi i ja volio vidjeti kako je izgledao cijeli Zagreb 1990 godine ili ranije, no jako malo slika se nađe. Jedino što sada niti kod maldih niti kod starijih neće postojati toliki žar za otkrivanjem novih dijelova Lijepe Naše, jer se skoro sve može vidjeti u vlastitoj sobi.

DU
Deleted user
11:17 26.09.2012.

Samo da još internet stigne u sve dijelove Hrvatske kao taj Google onda bi i ostatak države bio sretniji.

JA
jajan
10:46 26.09.2012.

Daleko je to još od Velikog Brata, koji nas sve promatra u realnom vremenu....ali bit će i to uskoro....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije