Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Najmanje 53 mrtva u oluji Xynthija koja je poharala zapad Europe

oluja sintija
AFP
28.02.2010.
u 09:21

U Francuskoj je život izgubilo 45 ljudi, a ima i nekoliko desetaka ozlijeđenih. Strahuje se da bi broj žrtava mogao narasti jer spasilačke ekipe i dalje pretražuju pogođena područja. Više od 30 osoba proglašeno je nestalima.

Nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom brzine do 175 kilometara na sat i jakom kišom poharalo je dijelove Francuske, Španjolske, Portugala, Njemačke, Švicarske i Velike Britanije. Oluja nazvana Xynthija najteže je pogodila Francusku, a u idućim satima zahvatit će zemlje Beneluksa i sjevernu Europu.

U Francuskoj je život izgubilo 45 ljudi, a 59 ih je ozlijeđeno. Strahuje se da bi broj žrtava mogao narasti jer spasilačke ekipe i dalje pretražuju pogođena područja. Više od 30 osoba proglašeno je nestalima. Francuski premijer Francois Fillon oluju je nazvao "nacionalnom katastrofom".

- Vlada će u suradnji s lokalnim vlastima vrlo brzo donijeti plan obnove oštećenih objekata, a pojačat će se i nasipi - rekao je Fillon.

Većina poginulih život je izgubila utapljanjem dok je na njih nekoliko palo drvo. Velik broj ljudi spašavao se penjanjem na krovove kuća gdje su čekali spasilačke helikoptere.

Milijun kućanstava bez struje

Najgore stanje je u departmanu La Vendee na zapadnoj obali Francuske gdje je poginulo 30 ljudi. U susjednom Charente-Maritimeu poginulo je šest osoba. Jaki valovi poplavili su gradove i sela uz obalu, a pričinjena je i znatna materijalna šteta na stambenim i gospodarskim objektima. Predsjednik Nicolas Sarkozy obećao je u ponedjeljak obići stradala područja.

Gotovo milijun kućanstava na zapadu i u središnjem dijelu zemlje ostalo je bez struje. Obećano im je da će ju dobiti za najviše 48 sati.

Xynthija je najgore nevrijeme koje je zahvatilo Francusku od 1999. Najveća brzina vjetra izmjerena je na vrhu Eiffelova tornja i iznosila je 175 kilometara na sat.

Oluja se formirala u Atlantiku, a najprije je pogodila Pirinejski poluotok. 10-godišnji dječak u Portugalu poginuo nakon što je na njega palo drvo. U Španjolskoj je život izgubilo troje ljudi, među njima i jedna starija žena na koju se srušio zid.

Španjolske vlasti upozoravale su stanovništvo pogođenih područja da ostane u svojim domovima.

Troje poginulih u Njemačkoj

I Njemačka broji poginule; Xynthija je tamo usmrtila troje ljudi, a snažan vjetar brzine do 110 kilometara na sat ometao je zračni, željeznički i cestovni promet. Otkazano je gotovo 200 letova iz zračne luke u Frankfurtu, a nisu vozili ni neki vlakovi što je izazvalo bijes među putnicima koji su ostali "zarobljeni" na kolodvorima i u zračnim lukama.

Među poginulima je u Njemačkoj i stariji muškarac na čiji je automobil palo drvo usmrtivši njega i teško ozlijedivši njegovu suprugu. U gradu Bergheimu snažan vjetar srušio je drvo koje je palo na jednu džogericu i usmrtilo ju.

Drvo je palo i na jednog muškarca u Belgiji i oduzelo mu život.

U Švicarskoj vjetar dosegao brzinu od 160 kilometara na sat

U Velikoj Britaniji pognula je 53-godišnja žena kada je njezin automobil upao u nabujali potok..

U Švicarskoj je brzina vjetra dosegla čak 160 kilometara na sat, ali zasad nema podataka o žrtvama i materijalnoj šteti.

Xynthija je  je u nedjelju ujutro pogodila i portugalski otok Madeira gdje je proteklog tjedna u poplavama uzrokovanih jakim kišama poginulo nekoliko desetaka ljudi. Nevrijeme je pogodilo i španjolske Kanarske otoke, ali nije pričinjena veća šteta.

Komentara 11

OB
-obrisani-
11:07 28.02.2010.

U Fr. 4 žrtve, poplave u priobalnim dijelovima, 800.000 domaćinstava bez struje.

OB
-obrisani-
14:28 28.02.2010.

Najmanje 30 mrtvih

OB
-obrisani-
13:20 28.02.2010.

Iz sata u sat brojka raste. 13.10 h, Francuska: 16 mrtvih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije