Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U napadu bombaša samoubojice u Pakistanu 30 mrtvih

pak
AFP
28.12.2009.
u 16:24

Eksplozija se dogodila na glavnoj cesti tijekom prolaska vjernika koji su obilježavali najveći šijitski blagdan Ašuru, usprkos jakom osiguranju, prenio je Reuters.

Trideset je osoba danas poginulo, a 80 ih je ranjeno u napadu bombaša samoubojice tijekom šijitske procesije u Karachiju, najnovijem u nizu napada u Pakistanu u kojima je život izgubilo više stotina ljudi.
Eksplozija se dogodila na glavnoj cesti tijekom prolaska vjernika koji su obilježavali najveći šijitski blagdan Ašuru, usprkos jakom osiguranju, prenio je Reuters.

Na televizijskim snimkama prikazan je oblak gustog dima iznad mjesta eksplozije, a izvjestitelji su javili da su ogorčeni vjernici napali novinare i policiju i zapalili nekoliko trgovina i vozila.

Šef policije u Karachiju Vasim Ahmed pozvao je na smirivanje situacije. On je rekao da je glava bombaša samoubojice pronađena u blizini mjesta eksplozije.

Praznikom Ašura obilježava se smrt imama Huseina, unuka poslanika Muhameda, koji je ubijen u bici 680. godine u iračkom gradu Kerbaliju.

Procesije šiitske manjine u Pakistanu često su meta napada sunitskih ekstremista, podsjetila je britanska agencija.
Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
17:23 28.12.2009.

Nije tacno da je Asura najveci blagdan sijita vec bajram, koji je propisan Ku`ranom.. Asura je dan vjerovjesnika a obiljezavaju ga suniti kao i sijiti sa dva dana posta..To je dan koji i zidovi poste jer je to dan uu kojem je Allah (s.w.t.) spasio Benu Israelćane, od njihova neprijatelja, pa ga je postio Musa (a.s.)...na ovaj dan se desilo tragično ubistvo jednog od unuka Muhammeda a.s., hazreti Husejna. To su bili tužni i mračni periodi historije Islama kada je upravo ova borba za vlast zasljepljivala tadašnje vladare u tolikoj mjeri da nisu prezali podići ruku ne samo brat na brata nego li čak i na unuka Allahova Poslanika, hazreti Husejna. Sije koji iskazuju veliki respekt prema porodici Allahova Poslanika ovaj dan obilježavaju na jedan veoma čudan i islamu nepoznat način. Naime taj dan milioni šija širom Irana hodaju ulicama učeći ilahije i druge pobožne pjesme koje govore o smrti hazreti Husejna udarajući se pri tome sabljama, bičevima i drugim oštrim predmetima toliko da im krv potekne iz rana kako bi na taj način oživjeli uspomenu na mučeničku smrt hazreti Husejna i kako bi i oni osjetili istu onu bol koju je osjećao hazreti Husejn prilikom svoje pogibije...svi oni koji mogu pratiti iranske programe imaju priliku da vide kako šije obilježavaju taj dan. Žalosno je što upravo takve slike će obići svijet i što će se govoriti o Islamu na neprikladan način...

OB
-obrisani-
11:24 29.12.2009.

Babilon, dali je Asura najveći ili jedan od velikih šijitskih blagdana potpuno je sporedno.... Trideset je osoba je poginulo, a 80 ih je ranjeno to bi i TEBI trebala biti užasna vijest,. Tvoj pokušaj objašnjenja da ovakve slike obilaze svijetet i daju ružnu sliku,nema baš nekog opravdanja,,,,, o islamu nisu nažalost usamljenje .....to se događa svakodnevno na različitim lokacijama svijeta, opet iz jedne vrlo jako bolesne pobude zaluđenih radikalnih islamskih ratnika? To valjda ne poričeš?

OB
-obrisani-
12:31 29.12.2009.

Tajna, da nisi ti ucestvovala u ovom atentatu pa tako samouvjereno pises ko je pocinioc... Ovu politiku ,, zavadi pa vladaj\" vec je svima poznata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije