Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTOJI RAZLOG ZA TO

Najmanja izlaznost u Slavoniji: U ovom mjestu od 455 glasalo 20 birača, pet listića bilo nevažećih

Dubrovnik: Građani od jutra na biralištima
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
18.04.2024.
u 17:46

Razlog tome je da su Negoslavci Općina u kojoj je većina mještana srpske nacionalnosti, pa je dio njih iskoristio svoje pravo i glasao - ne u 5., nego u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine.

Na birališta u srijedu izišlo je 62,3 posto upisanih birača ili njih dva milijuna i 216 tisuća, što je najveća izlaznost od 2015. godine. Najmanja izlaznost na izborima u Slavoniji, od samo četiri posto, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva bila je na biračkom mjestu u Općini Negoslavci u 5. izbornoj jedinici.

Od 455 birača u Općini Negoslavci, glasanju je pristupilo 20 birača. Bilo je pet nevažećih, a 15 važećih listića. Razlog tome je da su Negoslavci Općina u kojoj je većina mještana srpske nacionalnosti, pa je dio njih iskoristio svoje pravo i glasao - ne u 5., nego u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine.

"Građani su na biračkim mjestima imali dvije mogućnosti. Mogli su glasati u 12. izbornoj jedinici koja obuhvaća pripadnike nacionalnih manjina ili u 5. izbornoj jedinici (obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju). Većina njih, od 871 upisanih u popis birača, njih 416, ako se ne varam, odlučilo je svoje biračko pravo iskoristiti za glasanje u 12. izbornoj jedinici", rekao je za RTL načelnik Općine Negoslavci Dušan Jeckov (SDSS).

Pripadnici autohtonih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor u 12. izbornoj jedinici koju čini cjelokupno područje Republike Hrvatske.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Dubrovnik: Građani od jutra na biralištima
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije