Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekorderi Sabora

"Naj" zastupnici: Dorić govorio 134 sata, Jambo 25 minuta

'doric'
Foto: ''
1/5
25.07.2011.
u 14:00

Glavašev zamjenik Dinko Burić tri je puta izbačen, devet puta mu je oduzeta riječ i dobio je četrnaest opomena

Što je zajedničko HSS-ovu Stipi Gabriću Jambi, HDSSB-ovu Dinku Buriću, HDZ-ovoj Mariji Pejčinović Burić, HNS-ovu Miljenku Doriću i SDP-ovoj Mireli Holy? Na prvu, osim što su svi saborski zastupnici, baš ništa. Ipak, ove godine nešto ih povezuje. Saborski su rekorderi, odnosno u nečemu su "naj".

Ne pada mi na pamet šutjeti

Jambo je u 23 sjednice u 6. sazivu govorio najmanje, Dorić najviše, Burić ima najviše izrečenih kazni, M. Pejčinović Burić potrošila je najviše novca na službena putovanja, više od 134 tisuće kuna, a M. Holy postavila Vladi i ministrima najviše zastupničkih pitanja.

– Vjerujte mi, nisam brojio koliko su me puta opomenuli, a koliko puta izbacili iz sabornice. Ali znam jedno – ne pada mi na pamet šutjeti – kaže Burić, koji je u samo četiri sjednice, koliko je do sada proveo u Saboru kao zamjena za Branimira Glavaša, zaradio čak 14 opomena, devet puta mu je oduzeta riječ, a tri je puta udaljen sa sjednice. Vladajući, kaže, moraju shvatiti da način govora u Saboru obične ljude živcira jer se uglavnom u njemu govori "u rukavicama" pa on govori jezikom koji narod razumije.

– Kako lopova nazvati drugačije nego lopovom ili izdajnika izdajnikom ili nekom tko pokazuje izrazitu nervozu kao što je Vladimir Šeks ne savjetovati da ode psihijatru. Ja sam mu to rekao kao liječnik i bilo bi mu zaista dobro da me posluša – kaže Burić, koji će za koji dan na zasluženi odmor u Sv. Filip i Jakov.

Tko zna, možda se sretne i s potpredsjednikom Sabora Šeksom, koji ljetuje u blizini, u Petrčanima.

Velik promet, mala zarada

– Ja se susreta s njim ne bojim, ali ne bih se razveselio ga vidim – iskren je Burić.

I dok su Buriću dijelili opomene i kazne, HNS-ov Miljenko Dorić u Saboru je govorio i govorio, pa još malo govorio. I postao rekorder, u čemu drugom nego u pričanju. Čak 133 sata i 40 minuta proveo je raspravljajući o zakonskim prijedlozima.

– Uvijek pročitam zakon o kojem se raspravlja, a u svojim govorima nastojim imati svoj stav, mišljenje struke, usporediti naš zakon s međunarodnim iskustvima, ubacim i stav građana... I zato to traje. Po mojoj računici, za izlaganje od nekih 10 minuta treba mi priprema od dva do četiri sata – kaže vrijedni Dorić koji je, osim u Saboru, aktivan i u skupštini Vijeća Europe, gdje je imao više od 80 nastupa, no oni mu se, na žalost, nisu "štopali".

– Ma tko se uopće sjeća što je Miljenko Dorić govorio u Saboru? Što mu to vrijedi kad su mu rezultati isti – velik promet, mala zarada. Ja vam kažem, pričanje u Saboru je gubljenje vremena – tvrdi Stipe Gabrić Jambo, zastupnik čiji se glas u više od 2000 radnih sati čuo samo 25 minuta. Ali misli da ima opravdanje!

– Da ja vama nešto kažem. Stipe Gabrić Jambo nije uzeo lipe od poreznih obveznika. Ja nisam naplaćivao putne troškove kao zastupnik niti sam tražio da mi se u Zagrebu plaća stan – uzvraća Jambo.

Zatvorila kamenolom

Jambo se ne libi priznati da je ušao u Sabor samo da bi pomogao svojima na jugu Hrvatske i bez ustručavanja kaže i da svaki dolazak u Zagreb na sjednicu koristi za obilazak nekoliko ministarstava.

– Bolje to nego da slušam Dinka Burića. Njega vjerojatno ni rođena majka ne može slušati – kaže Jambo. I dok se Jambo šeta po ministarstvima s projektima za Metković pod rukom, SDP-ova Mirela Holy vjerojatno piše još koje pismo Vladi i ministrima. U šestom ih je sazivu napisala i poslala čak 203 i na većinu dobila odgovor. Doduše, ne baš u zakonskom roku od mjesec dana, ali bolje išta nego ništa.

– Sva ta pisma od kojih su neka postavljena na aktualnom prijepodnevu rezultat su terenskog rada. Redovito primam građane, s kojima se nalazim i izvan za to predviđenih termina i imam potrebu sve što ih muči pitati prave ljude za to – kaže Holy, kojoj je jasno da neki zastupnici imaju drugačije metode, primjerice, radije zovu za svaki problem ministre osobno. Holy radije piše pisma.

– Naravno da sam putem pisama riješila mnoge probleme. Zatvorila sam kamenolom u Ličko-senjskoj županiji koji je radio bez dozvola, zaštitila platane u Dubrovniku, riješila brojne imovinsko-pravne probleme... – prisjetila se M. Holy. Ovakav način komunikacije bio bi, kaže, još uspješniji da je procedura jednostavnija. Ona kao zastupnica prvo mora pisati predsjedniku Sabora Luki Bebiću, koji potom pitanje šalje Vladi.

Komentara 8

DU
Deleted user
15:29 25.07.2011.

Bravo Holy- to se zove glas naroda; najviše postavljenih pitanja Vladi.

Avatar comparator
comparator
18:51 25.07.2011.

Glavno da je barba bolje pa nećemo morati žalovati.

XX
XXXX2011
15:01 25.07.2011.

Ovi ovdje mogu ici i u Ginesovu knjigu rekorda.Bravo Buricu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije