Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMAJU ZAKONSKOG ZASTUPNIKA

Nadzorni odbor HRT-a traži pečat ravnatelja za ovjeru svojih dopisa

hrt
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
20.10.2016.
u 14:58

U trenutnoj upravi HRT-a nisu htjeli komentirati hoće li biti pokrenuto pitanje odgovornosti za dosadašnje eventualno protupropisno korištenje pečata glavnog ravnatelja.

Nadzorni odbor (NO) HRT-a potvrdio je da je nakon donošenja zaključka da Hrvatska radiotelevizija nema zakonskog zastupnika početkom listopada zatražio pečat iz ureda glavnog ravnatelja HRT-a, a nakon što im je bio uskraćen, najavljuju mogućnost uvođenja pečata Nadzornog odbora kojim bi mogli ovjeravati svoje dopise.

'Raspravit ćemo mogućnost promjene poslovnika o radu kojom bi se omogućila izrada i korištenje štambilja Nadzornog odbora kao sredstva za označavanje autentičnosti odluka i zaključaka Nadzornog odbora te autentičnosti zapisnika, izvješća, dopisa i drugih pismena iz djelokruga rada Nadzornog odbora', rekao je član Nadzornog odbora HRT-a Miroslav Grgić najavljujući moguću raspravu o toj odluci na sjednici NO-a zakazanoj za petak 21. listopada.

Grgić je za Hinu rekao i kako je Nadzorni odbor, prije isteka mandata v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića, već koristio pečat glavnog ravnatelja za ovjeru dopisa Trgovačkom sudu kojim je NO tražio imenovanje privremenog upravitelja HRT-a nakon isteka Kovačićeva mandata.  Potvrdio je i kako je samo u tu svrhu pečat, uz suglasnost tadašnjeg  v.d. glavnog ravnatelja, bio iznesen iz zgrade Hrvatske radiotelevizije, ali da je odmah nakon ovjere tog dopisa NO-a bio i vraćen u ured glavnog ravnatelja.

Grgić je istaknuo i kako smatra da u ponovljenom  zahtjevu za korištenjem pečata HRT-a za zaključke NO-a i dopise koje u okviru svoje nadležnosti NO šalje državnim i drugim tijelima nije bilo ništa spornog, te odbacuje navode trenutne uprave HRT-a kako je time Nadzorni odbor HRT-a prekršio svoje ovlasti.

'Jesu li nam htjeli dati štambilj ili ne za naš dopis kojim smo Trgovački sud u Zagrebu obavjestili o činjenici da HRT nema više zakonskog zastupnika niti odgovorne osobe, nama je potpuno nevažno' naglasio je Grgić i dodao kako u NO-u smatraju da su, osim ovjere njihovih dopisa, za HRT puno važnija pitanja o nadzoru njihova poslovanja, predstojećem trećem ovogodišnjem rebalansu financijskog plana, bilanci i ovogodišnjem izračunu dobiti i gubitka HRT-a.

S druge strane, u trenutačnoj upravi HRT-a ističu kako je pečat glavnog ravnatelja nakon isteka Kovačićeva mandata pohranjen u sefu, te da je njegovo korištenje moguće tek nakon imenovanja novog  glavnog ravnatelja HRT-a ili vršitelja dužnost. Pritom ističu i da  prema važećoj odluci iz siječnja 2014., pečat čuvaju radnici koje ovlaste ravnatelji poslovnih jedinica HRT-a te da za zakonitost upotrebe pečata odgovora rukovoditelj i radnik koji čuva pečat, svaki u svom djelokrugu, odnosno nadležnosti.  Pritom ističu kako se i taj glavni pečat HRT-a koji se navodi kao HRT-ov 'Pečat 1' može koristiti samo pri potpisivanju dokumentacije osoba ovlaštenih za potpisivanje te da je korisnik tog pečata glavni ravnatelj, ali ne i Nadzorni odbor.

U trenutnoj upravi HRT-a nisu htjeli komentirati hoće li biti pokrenuto pitanje odgovornosti za dosadašnje eventualno protupropisno korištenje pečata glavnog ravnatelja.

>> Sabor dopunio Zakon o HRT-u: Pristojbu će plaćati građani koji kasne s podmirivanjem obveza

>> Šezdesetak radnika na HRT-u bez produljenja ugovora? Moglo bi doći do problema u realizaciji Dnevnika

Komentara 2

SD
sdpesticid
19:55 20.10.2016.

imali smo čuvara državnog pečata, sada je red na čuvara ravnateljeva pečata. kako je hdz na vlasti, ispunjeni svi svi uslovi za istog jer kada nema ravnatelja, ini ''lupa'' pečate.

BA
bakulušić
20:01 20.10.2016.

HRT i sve njihove odbore i pododbore treba raspustiti i pečati više nikome neće trebati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije