Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEROŠ OTKRIO DETALJE

Nacionalna dječja bolnica u Blatu bit će prva carbon zero građevina u EU

Zagreb: Predstavljanje strateškog projekta Vlade "Izgradnja Nacionalne dječje bolnice"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
12.04.2024.
u 14:08

Bolnica će ujedno biti funkcionalno podijeljena na dio gdje se pružaju usluge dnevne bolnice te stacionarnog liječenja, a obavljat će djelatnosti pedijatrije, dječje kirurgije, psihijatrije za djecu i adolescente i specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije, te intenzivne skrbi i odjela za infektivne bolesti. Predviđeno je ukupno 481 bolnička postelja i 300 postelja u dnevnoj bolnici.

Idejni projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice završen je a ubrzo slijedi i raspisivanje natječaja za projektiranje i samu gradnju, objavio je danas ministar Vili Beroš.  Ukupna vrijednost s opremanjem bolnice premašuje 200 milijuna eura.  

Idejnom projektu prethodila je Studija izvodljivosti od 2020. do 2022. godine koja je uključivala ispitivanje mogućnosti korištenja postojeće građevine Sveučilišne bolnice i realizacije Nacionalne dječje bolnice. Nakon toga uslijedilo je funkcionalno projektiranje i organizacija rada bolnice uključujući detaljan prostorno-funkcionalni program izrađen u razdoblju od rujna do prosinca 2023. godine te je izrađen projektni zadatak.

-Govorimo o neizmjerno složenom projektu koji se sastoji od kompleksa postojeće Sveučilišne bolnice i rekonstrukcije i novogradnje Nacionalne dječje bolnice, na ukupnoj površini od 53 000 m2 na lokaciji Blato u Zagrebu. Na taj način ćemo razvijati centar izvrsnosti grupiranjem kapaciteta iz postojećih bolnica i odjela pedijatrije, dječje kirurgije, anestezije, radiologije i laboratorija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, pedijatrijskog odjela KBC-a Sestre milosrdnice, psihijatrije za djecu i adolescente Specijalne bolnice Kukuljevićeva, te specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije Specijalne bolnice Goljak -  objasnio je Gordan Žanić, ravnatelj uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva i voditelj projekta ispred Ministarstva zdravstva.

FOTO Zagreb: Sveučilišna bolnica Blato

Zagreb: Predstavljanje strateškog projekta Vlade "Izgradnja Nacionalne dječje bolnice"
1/18

Bolnica će ujedno biti funkcionalno podijeljena na dio gdje se pružaju usluge dnevne bolnice te stacionarnog liječenja, a obavljat će djelatnosti pedijatrije, dječje kirurgije, psihijatrije za djecu i adolescente i specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije, te intenzivne skrbi i odjela za infektivne bolesti. Predviđeno je ukupno 481 bolnička postelja i 300 postelja u dnevnoj bolnici.

-Sam dizajn i izgled zgrade prilagođeni su dječjoj dobi, a u kontekstu prirodnih resursa, riječ je o carbon zero neutral građevini, prvom takvom projektu ne samo u Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji. Gotovo cjelokupna energija, ili točnije do 84 posto, dolazit će iz obnovljivih izvora, dijelom iz solarnih izvora, ali i velikim dijelom iz geotermalnih izvora kojima obiluje lokacija na kojoj će se graditi bolnica - istaknuo je ugovoreni voditelj projekta Saša Marenjak.

Realizacijom ovog projekta nove dječje bolnice daje se značajan doprinos globalnim nastojanjima u smanjenju emisije stakleničkih plinova, ustvrdio je Gordan Žanić dodajući da će to biti prva bolnica s južne strane rijeke Save, što je veliki iskorak u teritorijalnoj dostupnosti zdravstvenih usluga ne samo građanima glavnog grada, već i svima koji dolaze na liječenje u Zagreb.

-Proteklih godina suočili smo se s velikim izazovima, od pandemije COVID-19, potresa, socio-ekonomske krize, ali nismo dopustili da se postojeći 'temelji' Nacionalne dječje bolnice uzdrmaju. Svjesni kako je potreba za liječenje i boravak naših najmlađih pacijenta iznimno važna, prioritet je izgradnja nove dječje bolnice, objedinjene, smještene na jednoj lokaciji sa svim sadržajima za liječenje u skladu s najnovijim postignućima medicine i postizanja što boljih ishoda liječenja što je i smjer pokrenute reforme zdravstvenog sustava. Stoga, ova Vlada i zdravstvena administracija ostala je dosljedna svojoj misiji stavljanja pacijenata u fokus poduzimajući sve inicijative i sve procese da bi došli do ovog trenutka - zaključio je ministar  Vili Beroš.

Komentara 1

Avatar hadezeovci za Milorada
hadezeovci za Milorada
18:58 12.04.2024.

Braća Grimm: "Bajke".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije