Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef PAN papira

Mikulić: Dao sam novac HDZ-u jer je Sanader bio pozitivna promjena

sanader (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
25.09.2012.
u 07:29

Sanader i ostali terete se za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz državnih poduzeća i punjenje crne blagajne stranke.

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je  suđenje I. Sanaderu, HDZ-u i ostalima optuženima u aferi Fimi media. 

Terete se za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz državnih poduzeća i punjenje crne blagajne stranke. Prvi je svjedočio Marinko Mikulić, vlasnik PAN Papirne trgovine.

Mikulić je prilično nedosljedan, govori nesuvislo. Tvrdi kako je znao da Barišić prikuplja novac za HDZ, no da mu ga nije htio dati.

– Previše sam svojim poslom zadužio HDZ, da bih dao novac – tvrdi Mikulić. Kasnije će ipak reći da je HDZ-u donirao novac.

S Barišićem ga je upoznao Ratko Maček na kojeg ga je, pak, uputio Ivo Sanader. S premijerom je, kazivao je u istrazi, u više navrata razgovarao o problemima PAN-a i države, a ovaj ga je uputio na Mačeka jer on prikuplja novac za HDZ. Iako je u istrazi tvrdio da je iz konteksta shvatio da će se doniranjem novca HDZ-u riješiti njegovi problemi s državom, danas tvrdi da je to nemoguća interpretacija.

Maček mu je rekao neka skupi što više novca može, a spominjao se iznos od četiri milijuna kuna. Novac je prikupio od istomišljenika, a iznos je bio 1,3 mil. kuna što je u nekoliko navrata predao u središnjici stranke gdje su bili Maček i Pavošević. Novac je donirao 2005., a zatim je uslijedilo kršenje zakona prema njegovoj tvrtki i odbijao je Barišićeva traženja da donira novac.

Sanader kaže kako nije istina da je Mikulića uputio na Mačeka što se tiče donacija za predizbornu kampanju. Kaže da ga je Mikulić pitao kako da pomogne stranci te ga je on uputio na glavno tajništvo, a ne na Mačeka jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Mikulić je u nekoliko navrata iznervirao sutkinju Ivanu Čalić, posebno u trenutku kada je kazao da je bio obespravljen i nemoćan.

– Vi ste takvi obespravljeni i nemoćni donirali novac HDZ-u? – zanimalo je sutkinju na što je Mikulić krenuo objašnjavati da je on još "od vremena barake" bio u HDZ-u i vjerovao je da će se s dolaskom Ive Sanadera popraviti stanje u stranci i državi. – Bio sam član HDZ-a – kratko je kazao.

Možete li vi odgovoriti na jedno pitanje ono što vas se pita, kazala je zatim sutkinja Mikuliću objašnjavajući mu da on svoju pravdu, za koju očito misli da nije zadovoljena, može tražiti na drugim mjestima. – Ovdje se vodi drugi postupak – kazala je sutkinja.  

– Ovdje se vodi postupak bivšem premijeru – inzistirao je Mikulić. 

– Ali  vi ste tom premijeru dali donaciju – ne da se sutkinja.

– On je dobio povjerenje svih građana – nastavio je Mikulić.

PAN je poslovao  s Fimi medijom, objasnio je, a on je posao dogovorio s Barišićem. Opseg posla bio je oko milijun kuna. PAN je radio materijale i za HDZ, no to nikad nije naplaćeno i stranka je Mikulićevu poduzeću ostala dužna oko 130 tisuća kuna.

S Mačekom je razgovarao da se riješi nepravda prema PAN-u. Kad je Maček izašao iz Vlade, donio mu je ugovor i rekao da bi po tom ugovoru PAN trebao tada njegovoj firmi plaćati 40.000 kuna mjesečno i da očekuju nagradu ako se taj spor s voćnjakom pozitivno riješi, kazao je Mikulić. Riječ je o razgovoru od 1. svibnja 2009., a ugovor je predan USKOK-u.

Na klupu za svjedoke trebao je sjesti i Dubravko Grgić, šef koncerna Agram, no on se ispričao zbog bolesti.

Kasnije je svjedočio i Niko Bulić, čelnik Hrvatske turističke zajednice. Prisjetio se sastanka u Vladi 2007. godine.

- Sanader je rekao "Ljudi, vi ste svi na odgovornim funkcijama. Ovo je izborna godina. Dajte izađite u javnost i dajte do znanja što sve radite. Moramo dokazati da sve što radmo, dobro radimo i da se to zna". Kaže da o drugim temama, po njegovu sjećanju, premijer nije govorio.

- Nisam imao ni u primisli da je to nešto što bi graničilo s najmormalnijim animirajućim sastankom predsjednika vlade s ljudima koji mu nisu izravno podređeni, ali čije povjerenje uživa, dodao je.

HTZ je 2007. poslovao s Fimi medijom koja je organizirala oglašavanje dviju kampanja na Z1 televiziji. Tvrdi da ni na koji način nije utjecao na to da Fimi medija dobije posao, niti je ikad sreo N. Jurak.

Kod Barišića je jednom bio na sastanku u Carini, a razlog je bila akcija "Čovjek, ključ uspjeha". Kaže da ne zna je li u trenutku sastanka u Vladi znao da je Barišić državni tajnik u ministarstvu financija i šef carine.

U ponedjeljak je svjedočio Damir Polančec, bivši ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade. Polančec je bio član predsjedništva HDZ-a od ljeta 2007. godine do izbacivanja iz stranke početkom 2010.

U svom je iskazu između ostalog kazao kako se ne sjeća je li Predsjedništvo stranke raspravljalo o financijskom planu i proračunu. Što se tiče donacija, kazao je da su donatori bili upućivani na Jarnjaka i Barišića te da se novac morao uplaćivati na središnji račun stranke.

9.30 sati

Marinko Mikulić od 2003. do srpnja 2009. bio je zaposlen u PAN-u kao direktor. Tvrtka je, kaže, poslovala s Fimi medijom.

– Imali smo posao pripreme za sabor HDZ-a, trebali smo izraditi letke, materijale, fascikle i sl. – objašnjava Mikulić. Radili su direktno za HDZ. No, prošlo je dosta vremena i Mikulić se točnih datuma ne sjeća.

– Sjećam se propagandnih materijala i za glavni odbor HDZ-a u Slavonskom Brodu – kaže.

S kim ste dogovorili tu suradnju, zanimalo je tužiteljicu.

– Jednim dijelom s, kako se zove, s gospodinom Barišićem. No, što se tiče same te suradnje, nisam sudjelovao direktno, to je išlo preko prodaje, što se treba raditi, kako, kada trebaju biti isporučeni... – kaže svjedok.

Što se tiče Fimi medije, napravili su im račun i naplatili sto posto, kaže. HDZ-u nikad nisu ništa naplatili.

– HDZ nam je ostao dužan 120-130 tisuća kuna.

S Barišićem je kontaktirao direktno i načelno da poslove treba obaviti, no službe su kasnije, kaže svjedok, konkretizirale posao.

Na pitanje tužiteljice da pobliže opiše sastanak s Barišićem kazao je da su svi znali da je on (Mikulić, op. a. ) član HDZ-a i kako su svi znali da se preko njega može ostvariti suradnja pa je zato i razgovarao s Barišićem. Što se tiče drugih poslova, s Barišićem je intenzivno razgovarao i o otvaranju carinskih robnih terminala u Dugopolju gdje su iznajmili 600 kvadrata Carini za jednu kunu mjesečno, uz mogućnost naplate parkiranja.

Je li se Barišić pozivao na nekoga, pita Mostečak.

– Barišića i mene upoznao je Maček. Sa Sanaderom nikad nisam razgovarao o Barišiću – kaže svjedok.

Sutkinja: Je li se Barišić u razgovoru s vama pozivao na nekoga, pitanje je konkretno?

– Ne, odlučan je Mikulić.

9.40 sati

Nakon što mu je tužiteljica predočila dio iskaza iz istrage u kojem stoji kako je Mikulić kazao da mu je Barišić 2006. godine kazao da su ga poslali Maček i Sanader, kazao je da je to točno jer je to bilo u okviru regularnog posla s HDZ-om.

– Znao sam da Barišić skuplja novac za rad HDZ-a i pokušavao je od mene dobiti novac. No ja sam svojim radom i previše zadužio HDZ. Nisam mu htio dati bilo kakav novac. HDZ kao takav nije zaslužio...

9.50 sati

Mikulić je nedosljedan. Tvrdi da nije rekao da je s Barišićem dogovarao veće fakture za Fimi mediju, a kad ga se pita je li pročitao zapisnik istrage, kaže da jest i da stoji iza svega što je rekao.

– Ja sam rekao da sam ispostavio fakturu Fimi mediji. Opseg posla s Fimi medijom bio je milijun kuna. Nakon toga to je fakturirano i naplaćeno od Fimi medije. Izvan tih okvira nema – kaže .

Jeste li donirali HDZ-u, kada, koliko, pita tužiteljica.

– Zajedno s ostalim članovima HDZ-a donirao sam s otprilike 1,3 mil. kuna u tri-četiri navrata. Službeno sam donio novac u prostorije HDZ-a, kod primopredaje su sudjelovali Maček i Branka Pavošević, odgovara.

– Prvi put kad smo donijeli veći iznos onda sam zapravo, već tada, posumnjao da nešto ne štima. Oni su prebrojili novac, upisali u nekakvu bilježnicu i s time se primopredaja završila. Nikakvog drugog postupanja nije bilo – kaže.

Član sam HDZ-a od prvog dana, još iz barake, očekivao sam da će se s dolaskom Ive Sanadera napraviti kvalitetna promjena u HDZ-u.

Sutkinja je pitala je li to bio njegov osobni novac. Mikulić kaže da je to bio privatni novac koji je on prikupio od istomišljenika u HDZ-u. Primopredaja se odnosi na razdoblje prije izbora za predsjednika RH. Novac je trebao za kampanju.

Sanader ga je upoznao s Mačekom, nastavlja, i dao mu do znanja da se preko Mačeka prikupljaju sredstva. Nije često sa Sanaderom kontaktirao, nasamo su dva puta bili. S bivšim premijerom nije razgovarao o prikupljanju novca za kampanju.

– Sanader me uputio na Mačeka s tim u vezi  i završio priču. Rekao je nešto u smislu: "Prikupljanje sredstava dogovaraj s Mačekom".

Je li znači Sanader od vas tražio sredstva za HDZ, pita tužiteljica.

– Nije direktno.

– Pa zašto vas je tražio?

– Za skupljanje sredstava. Sjećam se da mi je Maček rekao da moram prikupiti 4 mil. kuna.

Razumijete li što vas se pita, inzistira sutkinja, kako ste došli do razgovora?

– Pa došao sam u središnjicu HDZ-a, pozvali su me, Sanader me pozvao.

Sutkinja: Pa što je bila tema sastanka?

– Pa tema je bila prikupljanje sredstava. Sanader me proslijedio Mačeku.

Što vam je rekao Sanader, dalje će sutkinja.

– Pa da sva pitanja moram riješiti s Mačekom.

Kakva pitanja, kaže sutkinja.

– Pa načelno mi rekao da se radi o prikupljanju sredstava.

– Ja sam prikupio ta sredstva...

Zašto ste dali dio svog novca za HDZ?

– Zato što sam to htio napraviti. Zato što sam član HDZ-a – nedosljedan je.

10.00 sati

Tužiteljica mu predočava iskaz u kojem je kazao da je sa Sanaderom često razgovarao o problemima koje je PAN papir imao s državom te da mu je bivši premijer rekao da Maček prikuplja sredstva. Iz konteksta je shvatio da će, ako donira novac HDZ-u, biti riješen njegov problem s državom.

– U direktnom kontekstu da sam ja dao sredstva HDZ-a da bi oni meni pomogli, to nije točno. To se ne može tako definirati. Ne postoji ta veza. Postoji veza u drugom smislu, a to je grubo kršenje zakona prema PAN-u, prema meni, gdje sam ja bio potpuno nemoćan i obespravljen – kaže.

Sutkinja: Znači, vi potpuno obespravljeni i nemoćni donirate novac HDZ-u.

– Prvo poduzeće osnovao sam u Jugoslaviji. Kad je počeo rat,imao sam poduzeće koje je imalo veliku dobit i dobro poslovalo.

Sutkinja: Pitani ste da odgovorite jeste li rekli pročitano iz zapisnika?

Mikulić kaže da to u zapisniku nije točno. Kaže da nije slušao diktat zapisnika. Diktat nitko ne sluša, napominje.

10.07 sati

Maček mu je, nastavlja, kazao da bi trebao skupiti što više novca za HDZ, a okvirni iznos bio je četiri milijuna kuna.

– Takve se donacije daju u gotovini, tako se to radi.

10.20 sati

– Kršenje zakona prema mojoj tvrtki nastupilo je nakon moje donacije – naglasio je Mikulić. Ta igra bezakonja dovela je do otpuštanja tisuću ljudi (bilo je zaposleno 1700). Otpuštanja su uslijedila i u Biokalniku... Morate znati okolnosti.

To vas se ne pita, odrezala ga je sutkinja.

Na pitanje tužiteljice je li i nakon 2005. bilo donacija, Mikulić kaže da ga je u sljedećem razdoblju zanimalo samo kako isplivati iz problema.
 – Prijavio sam kaznena djela koja se radi protiv moje tvrtke, kako se podigla građevinska mafija da se dočepaju nekretnina – dalje će Mikulić.

– Ja sam i Barišiću i svima drugima pričao o bezakonju, a da bi se zapravo zaštitili, nitko nije poduzimao ništa. Bez obzira na to što sam ja učinio – dodaje.

Je li od vas tražena donacija nakon 2005., pita tužiteljica.

– Barišić je više puta pitao bih li mogao donirati, koliko, rekao sam da ne mogu, da se borim za opstanak – kaže.

10.30 sati

Čedu Prodanovića zanimalo je li se problem "plantaže jabuka" koji je imao s državom riješio nakon donacije.

– Nakon što sam dao 1,3 mil. kuna, ja sam nažalost tada radio na pripremi gradnje nove tvornice. Saznalo se da imamo vrijedne nekretnine i krenuli su napadi sa svih strana

Sutkinja: Možete li vi odgovoriti na jedno pitanje ono što vas se pita?

– Od tog su krenuli problemi, oni izmišljaju problem.

No, nakon donacije, je li riješen taj spor, inzistira sutkinja

– Taj spor nije riješen, on još uvijek traje.

Vi svoju pravdu možete istjerivati na drugim mjestima, ovdje se vodi drugi postupak, kaže sutkinja.  

– Ovdje se vodi postupak bivšem premijeru – inzistira pak svjedok.

Ali vi ste tom premijeru dali donaciju, ne da se sutkinja.

– On je dobio povjerenje svih građana – nastavlja Mikulić.

10.37 sati

S Mačekom je razgovarao da se riješi nepravda prema PAN-u. – Kad je Maček izašao iz Vlade, donio mi je ugovor i rekao da bi po tom ugovoru PAN trebao tada njegovoj firmi plaćati 40.000 kuna mjesečno i da očekuju nagradu ako se taj spor s voćnjakom pozitivno riješi – kazao je Mikulić. Riječ je o razgovoru od 1. svibnja 2009., a ugovor je predan USKOK-u.

10.50 sati

Sanader kaže kako nije istina da je Mikulića uputio na Mačeka što se tiče donacija za predizbornu kampanju. Kaže da ga je Mikulić pitao kako da pomogne stranci te ga je on uputio na glavno tajništvo, a ne na Mačeka jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Suđenje se nastavlja u podne ispitivanjem svjedoka Nike Bulića.  

12.00 sati

Niko Bulić, v.d. direktor HTZ-a, u razdoblju od 2003. do srpnja 2009. radio je kao direkotr glavnog ureda HTZ-a. U travnju 2007. bio je na sastanku u Vladi.

- Poziv je došao iz Vlade, rekla mi je tajnica da me poziva predsjednik Vlade. Nije mi rekla tema. Na sastanku su bila lica iz javnog života, sad znam tko su, započeo je Bulić. Kaže da je znao kojoj stranci neki pripadaju.

- Bili su to ljudi iz HDZ-a, ali to su ljudi koje sam susretao u raznim prigodama jer sam i ja član stranke i nisam u tome vidio ništa problematično, nastavlja Bulić.

Kaže kako su čekali da dođe predsjednik vlade. Kad je došao, održao je govor i vodio sastanak. Na sastanku je bio i Mladen Barišić.

- Nisam točno znao koja je njegova točna fukcija. Kasnije sam saznao. No, znao sam da je važan u stranci jer sam na skupovima obilježavanja osnivanaj HDZ-a vidio da je važan.

- Možete li to malo pojasniti, pita tužiteljica.

- Bio je u krugu ljudi koji su bili uz premijera.

Je li Sanader održao kakav govor na tom sastanku?

- Je, po sjećanju, on je rekao "Ljudi, vi ste svi na odgovornim funkcijama. Ovo je izborna godina. Dajte izađite u javnost i dajte do znanja što sve radite. Moramo dokazati da sve što radmo, dobro radimo i da se to zna".

Tužiteljicu je zanimalo je li bilo i drugih terma, no Bulić se ne sjeća.

U vezi poslovanja HTZ-a s Fimi medijom, 2007. godine su radili promociju akcije Volim Hrvatsku, i Čovjek, ključ uspjeha. Ugovor su izvorno htjeli dogovoriti izravno s TV kućom (HTV, Nova TV, RTL, Z1).

- Od zagrebačke TV dobili smo odgovor da oni to rade samo preko Fimi medije. Moj pomoćnik nakon toga je tražio da nam Fimi dostavi ponudu. Naznačili smo koliko sredstava imamo. Nakon toga ponudu smo odmah prihvatili jer smo bili vezani rokovima, prisjetio se Bulić.

Ne može se sjetiti je li HTZ i nakon toga radio sa Z1 televizijom.

- Iza toga bila je nova vlada, novi ministar i imali smo drugačiji pristup oglašavanju, kaže Bulić.

12.15 sati

Odvjetnika HDZ-a D. Budina zanimalo je kako je Bulić shvatio narav sastanka u Vladi, kao stranački sastanak ili sastanak odgovornih ljudi iz javnih poduzeća.

- Nisam imao ni u primisli da je to nešto što bi graničilo s najmormalnijim animirajućim sastankom predsjednika vlade s ljudima koji mu nisu izravno podređeni, ali čije povjerenje uživa.

Nisam utjecao da Fimi medija dobije posao, nisam ni s direktoricom nikad ostvario kontakt, kaže Bulić na pitanje je li utjecao da tvrtka N. Jurak dobije posao.

12.25 sati

Kod Barišića je jednom bio na sastanku u Carini, a razlog je bila akcija "Čovjek, ključ uspjeha". Kaže da ne zna je li u trenutku sastanka u Vladi znao da je Barišić državni tajnik u ministarstvu financija i šef carine.

Suđenje se nastavlja 1. listopada svjedočenjem Mladena Slunjskog i Božidara Longina.

Komentara 16

UM
Umjereni
10:32 25.09.2012.

Toni50, daj molim te svojim nepismeni, tokom svijesti zamaraj svojeg psihijatra, a nas poštedi. Ne laprdaj o gladi i siromaštvu jer imaš očito novaca za internet i još k tomu imaš vremena u 10h po portalima pisati gluposti.

TO
Toni50
10:59 25.09.2012.

Mikulić: Dao sam novac HDZ-u jer je Sanader bio pozitivna promjena, sjetimo se doveo mnoge banke u RH. Da se izgrađujemo kao moderna EU. država .. Doveo nas svojom politikom do pred vrata Europske unije uveo nas u NATO , UNO i nije dao Pahorima dio Hrvatske skupa sa morem za sve vjekove kao što je to odradila sa osmijehom Kosorica. ( to ga je dijelomično glave stajalo !) Nije kao najdraži Ivo i Kosorica vodio vukovarskim braniteljima Tadiće i nejgove mladiće na kavijar; nego je došao i matre psovao sda demonstranitima u Vukovaru protiv presuda u HAG-u.... To ga je potijeralo vragu -sudu... I Danas otvoreno traže majstori iz EU-a da ga se zatvori.. Jel drugi svi su samo zato krali da bi sve do lipe Ivi dali .. Od specijalaca njih 35 koji su da dodinama čuvali nadzirali pazili nema jednog jedinog svjedoka da je vidio kofere kako mu nose lovu ili kako se skita po Austriji i ubire mito... Nitko od istražnih organa nema ništa osim priča bajki laži -kriminalaca - uskokovih svjedoka sa krunama na glavi i oprostima u đepovima !!!

KR
kristov
10:16 25.09.2012.

Na ovom forumu je puno više svjedoka nego ih je sud odredio ili pozvao. Svi točno znaju kretanje novca, krivce, nalogodavce. Mogli bi biti pozvani u sud! druga opcija je čemu suđenje???!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije