Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove spoznaje?

Rekonstrukcija je dobra, ali ne može riješiti zahtjevniji slučaj

paravinja rekonstrukcija (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
29.08.2012.
u 11:56

Policajka “glumila” Antoniju Bilić pri rekonstrukciji zločina u kamionu Dragana Paravinje, a struka podijeljena kad je o tom potezu riječ

Kamion plave kabine sa sivom ceradom u koji je početkom lipnja prošle godine ušla Antonija Bilić i koji je dva tjedna nakon toga zaustavljen na naplatnim kućicama u Svetom Roku jučer je ponovno bio u središtu pažnje u procesu Draganu Paravinji.

Odbacuje i prihvaća teze

Naime, na ograđenom parkiralištu interventne policije u Gospiću, gdje je kamion nakon vještačenja prevezen i čuvan, u srijedu je desetak osoba sudjelovalo u rekonstrukciji događaja tog 7. lipnja, kada je Antonija posljednji put viđena. Cijela rekonstrukcija snimala se kamerom i zabilježena fotoaparatom vještaka. Jedna policajka, kako se moglo primijetiti, slične tjelesne građe kao Antonija, preko policijske uniforme odjenula je bijeli zaštitni kombinezon te u nekoliko navrata ulazila u kabinu. Moglo se vidjeti kako je legla na ležaj u kabini, po čemu se moglo zaključiti da je “glumila” Antoniju Bilić. Vinko Ljubičić kratko nam je telefonski kazao kako je rekonstrukcija provedena po nalogu suda.

– Po mojoj procjeni sud je utvrdio relativno značenje činjenica koje mogu biti važne za sastavljanje mozaika tog slučaja – rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić.

– Činjenica je da se tragovi stajanjem gube. Rekonstrukcija je svakako vrlo korisna, jer se neke teze obrane i tužiteljstva mogu s velikom vjerojatnošću odbacit ili prihvatit. Ako se rekonstrukcija izvede vjerno i kvalitetno, što u pravilu traje dugo, ako se sudac dobro pripremi i ako u svemu sudjeluju stručnjaci, na vidjelo može izići puno važnih informacija. Rekonstrukcija neke stvari jednostavno napravi mogućim. Kad je slučaj u “rukama dobrog suca”, mogu se dobiti odgovori na niz ključnih pitanja – kaže prof. dr. Šimun Anđelinović, predstojnik Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split i voditelj Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Glavni kotačić mehanizma

– Jako je teško dati odgovor na pitanje može li se nešto novo doznati. Krv može biti od lakše ozljede, zanoktice, ali i ubojstva. Meni se to čini, nažalost, kao pucanje u prazno jer nema glavnog kotačića tog mehanizma, a to je tijelo – kazao nam je dr. Boris Dumenčić, patolog i sudski vještak iz Osijeka. S njim se slaže i patolog i vještak dr. Mladen Marcikić.

– S obzirom na to da tijelo nije nađeno, možemo iznositi samo nagađanja. Ako se tijelo i nađe, bit će teško izvoditi zaključke o tome kako je ubijena jer je prošlo mnogo godina od njezina nestanka – kaže dr. Marcikić

>>Paravinji presuda u rujnu, Antoniji još uvijek nema traga

Komentara 33

JA
josip adric
12:47 29.08.2012.

Mogu samo reči da mi je strašno žao te djevojke i njezine obitelji ,kakva sada rekonstrukcija nakon toliko vremena.

OB
-obrisani-
12:55 29.08.2012.

U Hrvatskoj je previse kriminala, puno je tajnih ubistava, silovanja, prodaje i transporta ljudi, organa, droge,duhana,neplacanja poreza, kriminala po tvrtkama djevojki za prostituciju i to traje i danas svjedoci smo ubistva i silovanja u Splitu mlade Meksinkanke ! Vlasti nisuisu nista ucinile da se ovo sprijeci, to onda dokazuje umijesanost !! Dorh, policija, sudstvo, drzavna revizija , carine sve je to u dubokom kriminalu previse bogato od kriminala da bi sudilo samo sebi !! Sve je ovo sramota nasa i nase drzave, vrijeme je da proglasimo kriminal i vlast kao elementarnu nepogodu i rijesimo ovo na dostojan nacin !

DU
Deleted user
12:46 29.08.2012.

I što sad rade rekonstrukciju kako je ušla u kamion i porezala se na limu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije