Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi media

Na klupu za svjedoke sjest će gotovo svi viđeniji članovi HDZ-a

'27.11.2012., Zagreb - Ivo Sanader cita matrijale prije pocetka sudjenja na Zupanijskom sudu u slucaju Fimi media.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/8
04.02.2013.
u 07:57

Dosadašnja praksa pokazala je da se bivši bliski suradnici Ive Sanadera nisu libili krivnju prebaciti na njega, kao da oni nisu sudjelovali ni u čemu

I dok se HDZ, kao najveća oporbena stranka, s novim vodstvom priprema za predstojeće lokalne izbore, u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda već 10 mjeseci traje suđenje i stranci i bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Fimi media, jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj posljednjih dvadesetak godina.

Osluškivanja iz sudnice

A to suđenje ulazi u novu fazu tijekom, koje će Tomislav Karamarko, aktualni šef HDZ-a, sigurno sa zanimanjem osluškivati sve ono što se događa u sudnici. Jer od danas počinju iskazivati svjedoci obrane, a među njima je velik broj visokih dužnosnika HDZ-a, od kojih su neki bliski vrhu stranke. Što će oni imati za reći, sigurno će biti zanimljivo ne samo sudskom vijeću nego i aktualnom vodstvu HDZ-a koje se iz petnih žila trudi dokazati da ovaj, današnji HDZ, nema previše veze s HDZ-om Ive Sanadera i korupcijom koja se pod njegovim patronatom događala u stranci. No nadanja su jedno, a realnost drugo. Tim više što su dosadašnja suđenja Sanaderu pokazala da se njegovi bivši najbliži suradnici ne libe svu krivnju i odgovornost prebaciti na njega, kao da oni nisu imali nikakve veze ni sa čime što se tijekom Sanaderove vladavine događalo u stranci i u zemlji.

Kalmetina uloga

Među prvima koji će sjesti na klupu za svjedoke bit će Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora i čovjek koji je svojom imovinom jamčio za Sanaderov izlazak iz pritvora. I dok se može pretpostaviti da će Bebić, ako je suditi prema njegovim medijskim istupima, držati stranu svoga prijatelja, teško je predvidjeti što će o svemu imati za reći Božidar Kalmeta, bivši ministar prometa, kojeg je više svjedoka prozvalo kao osobu koja je bila spona između vrha stranke i Mladena Barišića. Usprkos svim tim kompromitirajućim iskazima, Kalmeta se za sada, koliko je poznato, nije našao pod udarom USKOK-a, pa će njegov “nastup” u sudnici zasigurno biti više no zanimljiv. Kao svjedoci obrane kroz sudnicu će proći gotovo svi viđeniji, što sadašnji što bivši HDZ-ovci, poput Vladimira Šeksa, Branka Vukelića, Gorana Jandrokovića, Marine Matulović Dropulić, Damira Polančeca... S obzirom na to tko su i što bili u vrijeme Sanaderove vladavine, ne treba sumnjati u to da će ti iskazi biti zanimljivi.

>>'Po Sanaderovu nalogu četiri sam slike odvezao Fioliću'

>>Sanaderu dao 30.000 DEM i 200.000 kn te mu kupio BMW

Ključne riječi

Komentara 50

SO
Somelier
09:03 04.02.2013.

"u HDZ-u su se ugnijezdili oni koji su i u onom bivsem sistemu imali svoje polozaje i bilo njim je dobro ," Isusek, Isusek i to si se saznal od tate jugooficira. Udbaša. Aaaa mora da je sinek nasledil tatu.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:10 04.02.2013.

Hm Tako to ide kod nas hrvatića. Prvo u zatvor, pa u Banske dvore. I drug Tito je tako, pa ga se još danas sječamo kao največeg hohštaplera na ovim prostorima, a i učenici su se dobro trudili.

KO
koza2
08:59 04.02.2013.

Al će ih pustit kad završi suđenje?Domoljubi?Ma ne,to su kunoljubi,prodali su svoju državu za lovu,sad će jedan drugoga...Barba Luka je bio u Saboru u Jugi( dakle drug i komunista),u Hrvatskoj,a da su na vlast došli Čerkazi isto bi Luka bio u Saboru....I nije jedan Luka,nije jedan Sanader...Pogledajte im imovinu i sve će vam biti jasno.....sramota za državu,sramota za ljude koji su im vjerovali......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije