Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATKO KOMADINA:

'ORaH i Živi zid idu sami na izbore. To se vidi iz aviona'

SDP
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/7
21.01.2015.
u 19:40

– Svi ostali koji ne mogu prijeći prag tražit će si partnere – rekao je Komadina

Prvi put nakon što je predsjednik Ivo Josipović izgubio izbore, sastalo se Predsjedništvo SDP-a. Nakon sjednice potpredsjednik stranke Zlatko Komadina rekao je kako rasprave o porazu na predsjedničkim izborima nije bilo jer je tu temu samo otvorio, a potom i zatvorio šef SDP-a Zoran Milanović. Komadina kaže da se više razgovaralo o budućnosti, o zakonskim inicijativama, među kojima je i ona o izmjeni izbornog zakona.

Kaže kako je SDP za preferencijalno glasovanje, da je postojala samo dilema oko toga hoće li biti jedan ili tri glasa, no da je veličina za jedan preferencijalni glas. Rekao je da je njegovo mišljenje da bi manjine trebale imati pravo glasa i na općim listama i dodatno pravo glasa na svojim manjinskim listama. Rekao je da je bilo riječi o pripremi parlamentarnih izbora i da se Kukuriku koalicija treba držati zajedno, a vjerojatno proširiti i da će o tome razgovarati vodstvo stranaka koalicije u petak u Istri. Pitali smo koga on vidi u toj proširenoj koaliciji.

– Ivo Josipović dobio je glasove s lijevoga spektra i gledam logično: Tko sam može prijeći prag, neće ni s kime u koaliciju. Prema tome, ORaH i Živi zid idu sami na izbore. To se vidi iz aviona. A svi ostali koji ne mogu prijeći prag tražit će si partnere – rekao je Komadina. Iz njegovih riječi lako je zaključiti da se Kukuriku koalicija može proširiti samo s Laburistima i eventualno Reformistima.

Potpredsjednik stranke naglasio je kako se u stranci zbivaju stvari s kojima on nije zadovoljan te kaže da se na mjestima gdje se treba razgovarati o tim problemima ne razgovara, već se rasprava događa na novinskim stupcima od anonimnih izvora.

– Meni je SDP ljubav, ja sam dijete SDP-a i muče me odnosi stranke. Muči me i način komunikacije. Ne smijemo gubiti ljude u zavojima jer više ljudi više zna. Treba poraditi na svemu tome i na svjetonazorskim pitanjima jer ako to ne učinimo, nećemo dobiti parlamentarne izbore – rekao je Komadina. Na novinarsko pitanje je li za to kriv premijer i šef stranke Zoran Milanović, Komadina nije direktno odgovorio, ali je implicitno optužio Milanovića ponovivši svoju tezu da u svakoj organizaciji krivnja ide od vrha na niže.

Šef zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić rekao je kako predsjedništvo nije donijelo neke posebne zaključke, da se razgovaralo o stanju u državi i mjerama koje se mogu povući. Po njemu stanje u državi je "teško, optimistično i u uzlaznoj putanji", a na pitanje novinara na čemu temelji optimizam, rekao je: "Optimizam dolazi od čovjeka i čovjeku se vraća, optimizam je pokretač, bez njega nema ništa".

Komadina je prije sjednice rekao da se ne može očekivati da će se detektirati krivac za izborni poraz jer, kako je plastično objasnio, bit će kao u onoj dječjoj igri – "Tko je kriv? Spas za mene".

Komadina je još jednom ponovio svoju tezu da je na izbore išao ponajprije Ivo Josipović pa da je sukladno tome najviše kriv on sam, zatim njegov izborni stožer, pa tek onda stranke koje su ga podupirale. Od tih stranaka, kaže Komadina, valjda su malo više krive one koje obnašaju izvršnu vlast. Novinari su ga pitali bi li netko izvan stožera trebao snositi odgovornost za poraz.

– Izbori su gotovi, Kolinda Grabar-Kitarović je nova predsjednica Republike, a mi trebamo vidjeti kako pobijediti na parlamentarnim izborima. Kako stvari stoje, ne sami nego s partnerima – rekao je Komadina.

Pozdravio je odluku Vlade o fiksiranju tečaja švicarskog franka rekavši da je to nakon dugo vremena jedna od rijetkih, ako ne i prva Vladina socijaldemokratska odluka kontra neoliberalnog kapitalizma koju on osobno podržava. Dodao je da je takvih odluka trebalo biti više, a na pitanje tko je kriv za to što ih nije bilo, Komadina je rekao: "Spas za mene!"

Za razliku od njega, Željko Jovanović je bio puno konkretniji i rekao je da je najviše kriv dio Josipovićeva stožera koji se bavio PR-om jer je očito da su, kaže, potpuno pogrešno kreirali poruke i koncept kampanje.

– Najviše su krivi oni koji su radili PR, koji su ga pripremali za sučeljavanja, koji su za to dobili dobre pare, a zakazali su – rekao je Jovanović.

Bivši ministar abolirao je svoje kolege iz Vlade za poraz Ive Josipovića rekavši da je stožer morao znati da svaki kandidat kojeg podupire Vlada automatski ima hendikep.

>> Kamo će Josipović: Lijevo ili u centar, samo da ne nastoji svidjeti se svima

Komentara 130

GO
google385
17:54 21.01.2015.

anketa:::ko misli da ce SDP izgubiti na sljedecim izborima neka mi udari plus

Avatar A-10
A-10
17:51 21.01.2015.

Sada perete ruke. Razumljivo. Tako ćete kada bude letio i o vašem ljubimcu Frljiću i o Teršelički i o Matiću i Glavaševiću i Vargi i Pušički... Auuuuu što vas ima, mogli bi nabrajati do jutra.

PA
pacijent
17:51 21.01.2015.

kriv si ti tvoj sef tvoja stranka i svi iz sdp koji u protekle cetiri godine nisu nista radili nego optuzivali hdz prvu godinu ok drugu ide jos ali nemoze niko bit kriv sto vi izuzev afera koje izlaze nisteste nista radili u protekle 4 goda josipovic 5 takodje nije nista bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije