Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

'Na euroizborima treba poštovati kvote od 40% žena na listama'

zastave
Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2013.
u 11:40

Na svakoj listi treba biti najmanje 5 žena, odnosno najmanje 5 muškaraca, upozoravaju iz feminističkih organizacija

Ženske feminističke organizacije CESI i BaBe! iz Zagreba, Domine iz Splita, Centar za građanske inicijative – CGI iz Poreča i Delfin iz Pakraca danas su objavile otvoreno pismo povodom izbora za Europski parlament u kojemu od mjerodavnih institucija i političkih stranaka zahtijevaju kampanju informiranja o postupku glasovanja te poštivanje kvote od 40% žena na izbornim listama za predstojeće izbore hrvatskih zastupnika i zastupnica u Europski parlament.

"Zahtijevamo od političkih stranaka da poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji u članku 15. kaže da su "Prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i za izbor članova u Europski parlament političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni poštovati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama sukladno članku 12. ovoga Zakona'. Uravnotežena zastupljenost pak znači da mora biti najmanje 40% podzastupljenog spola. U slučaju kreiranja lista kandidata/kinja za Europski parlament to bi značilo da na svakoj listi treba biti najmanje 5 žena, odnosno najmanje 5 muškaraca", navodi se u pismu.

>> Ništa od uštede! Izbori za Europski parlament 14. travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije