Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje edukacija

Na cijepljenje protiv HPV-a već od 5. razreda: 'Obraćamo se roditeljima'

Zagreb: Ivana Pavić Šimetin komentirala trenutnu epidemiološku situaciju
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
17.01.2023.
u 15:30

- U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka. U idućim mjesecima educirat ćemo javnost putem različitih kanala, kako bi doprijeli i educirali što veći broj roditelja - najavio je Marko Gangur, Nacionalni koordinator projekta 'Budi mrak'.

Od ove godine na cijepljenje protiv HPV-a pozivat će se djeca već od 5. razreda, za razliku od dosadašnje prakse pozivanja na to cijepljenje tek u 8. razredu.  -Djeca će biti pozvana u 5., 6., 7. i 8. razredu. Uz preventivne aktivnosti koje se rade u školskoj medicini , biti će omogućeno i cijepljenje protiv HPV-a, rekla je prim. Marija Posavec, predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu na predstavljanju javno- zdravstvene i edukativne kampanje 'Budi mRAK roditelj', usmjerene na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno, HPV-a. 

- U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka. U idućim mjesecima educirat ćemo javnost putem različitih kanala, kako bi doprijeli i educirali što veći broj roditelja - najavio je Marko Gangur, Nacionalni koordinator projekta 'Budi mrak'.

Nedavno su objavljeni rezultati praćenja 1,5 milijuna djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih.

-Ta studija pokazuje da je zaštita od invazivnog raka vrata maternice vrlo visoka. To je velika novost, jer se do sada govorilo samo o zaštiti od predstadija raka vrata maternice - izjavila je prim. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

HPV je uzročnik čak šest vrsta raka pa se ovime pokazuje kako cjepivo protiv raka postoji, te da je ono bitno za oba spola.

-Izuzetno je bitno da se cijepe i djevojčice i dječaci, jer infekcija uzrokovana HPV-om nije isključivo rezervirana samo za ženski spol, nego mogu oboljeti i mladići, odnosno, muškarci. Jedino cijepljenjem oba spola možemo zaštititi od razvoja prestadija i invazivnih karcinoma u starijoj životnoj dobi -  poručila je dr. Neda Ferenčić Vrban, tajnica Lige protiv raka.

U Hrvatskoj je dostupno i besplatno cijepljenje djevojčica i dječaka osmih razreda.

-Prema posljednjim podacima, u školskoj godini 2021./ 2022. godinu protiv HPV-a je cijepljeno 44 % djevojčica i 25% dječaka osmih razreda - rekla je prim. Pavić Šimetin.

U usporedbi s mnogim drugim strategijama prevencije raka – poput kontrole duhana, smanjenja konzumacije alkohola, povećanja tjelesne aktivnosti ili borbe protiv pretilosti – cijepljenje protiv HPV-a jednostavno je za provedbu, ima trenutni pozitivan učinak na zdravlje i vrlo je učinkovito. To je vjerojatno najučinkovitije pojedinačno sredstvo prevencije raka u medicinskom arsenalu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije