Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA U NJEMAČKOJ

Na blagajni ostavljate sitniš kao napojnicu? Znate li kamo taj novac zapravo ide?

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
12.10.2022.
u 09:42

Prema sudskog praksi, zaposlenici ne smiju sa sobom nositi vlastiti novac kada obavljaju poslove blagajnika, ostavljati ga u bilo kojem obliku pokraj blagajne ili općenito dok rade. Iz tog razloga većina zaposlenika stavlja višak isplata ili napojnica izravno u blagajnu.

Mnogi kupci pri plaćanju gotovinom u trgovini zaokružuju iznos svog računa i misle da tako blagajnicama ostavljaju napojnicu, no taj novac ne ostaje nužno njima. U Njemačkoj, primjerice, višak novca mora biti predan poslodavcu. 

Zaposlenici koji rade na blagajni moraju osigurati ispravno upravljanje gotovinom. Ako postoji mala razlika, dio manjka obično se oduzima od isplate manjka koju plaćate uz svoju plaću. Odgovarajući propisi navedeni su u tzv. ugovoru o nedostatku koji se prilaže uz ugovor o radu. Upravo je u tom ugovoru regulirano i da se pozitivan manjak, odnosno višak novca na blagajni, mora predati poslodavcu, navodi Fenix magazin.

Primjerice, zaposlenici u drogerijama rekli su da ni oni ne smiju primati napojnice te da su razliku morali predati tvrtki ako im se pojavi višak na blagajni. S druge strane, uslužni radnici kao što su konobari, frizeri, majstori, pa čak i poštari smiju primati napojnice u određenoj mjeri. Čak ni u privatnim pekarnicama ili mesnicama davanje napojnice često nije problem.

Prema sudskog praksi, zaposlenici ne smiju sa sobom nositi vlastiti novac kada obavljaju poslove blagajnika, ostavljati ga u bilo kojem obliku pokraj blagajne ili općenito dok rade. Iz tog razloga većina zaposlenika stavlja višak isplata ili napojnica izravno u blagajnu.

Ako blagajnik ipak uzme višak novaca sa sobom, može ga se optužiti za korupciju, odnosno za davanje povlaštenog tretmana kupcima, primjerice odobravanjem posebnog popusta, pri čemu blagajnici kao zahvalu dobivaju napojnicu. Također, druga optužba može biti nepravilno vođenje blagajne.

Blagajnici također ne smiju primati božićne darove ili male darove poput čokolada jer se tada mogu optužiti za primanje mita. Također, može biti nejasno jesu li određeni artikl stvarno dobili na dar ili ga sami uzeli s police. Darovi djelatnicima mogu se, primjerice, predati zamotani na šalteru informacija.

VIDEO Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

ST
struj
12:31 12.10.2022.

Tako je to u Njemačkoj, u Hrvatskoj ti uzimaju, sve zaokružuju na više pokradu te gdje god stignu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije