Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
red u izborni sustav

Na birališta će moći samo registrirani birači

arsen bauk
Petar Glebov/24sata
Autor
Ivanka Toma
04.10.2012.
u 09:13

Ispravit će se nepravda pa će se glasovanje napokon omogućiti i osobama koje su smještene u ustanovama socijalne skrbi

Korak u uređenju izbornog sustava i problema koji se od izbora do izbora pojavljuju u vezi s popisom birača, kojih imamo gotovo koliko i stanovnika, uvođenje je registra birača. Na sljedećoj sjednici Vlade naći će se prijedlog Zakona o registru birača iz ministarstva Arsena Bauka. Uz registar će i dalje postojati popis birača, no preduvjet za upis u popis je važeća osobna iskaznica. Samo taj preduvjet podrazumijeva da će s popisa otpasti otprilike 300.000 birača, uglavnom onih koji autobusima dolaze u Hrvatsku na dan izbora i glasuju.

Prema prijedlogu Ministarstva uprave, registar birača sastojao bi se od tri evidencije. Prva bi bili birači hrvatski državljani koji imaju trajno boravište u Hrvatskoj. Oni bi se upisivali prema mjestu boravišta. Druga bi bili hrvatski državljani koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj i oni se upisuju po državama u kojima imaju evidentirano boravište. Treća skupina su državljani EU koji ostvaruju biračko pravo u Hrvatskoj, a u evidencijama se vode po mjestu trajnog ili privremenog boravišta u Hrvatskoj.

Zakonom će se također ispraviti i nepravda i omogućiti osobama koje su smještene u ustanovama socijalne skrbi da glasuju. Oni to nisu mogli jer se glasovalo samo na biračkom mjestu prema prijavljenom prebivalištu.

Novost je uvođenje aktivne registracije. Ona će se provoditi za svake izbore i samo će aktivno registrirani birači ući u popis birača. Aktivna registracija birača provoditi će se za izbore za Sabor, predsjednika države, za referendum i izbor zastupnika iz Hrvatske za Europski parlament. Aktivnu registraciju birača u Hrvatskoj obavljat će nadležni uredi državne uprave, a za one koji će glasovati u inozemstvu, diplomatsko konzularna predstavništva. Uz to se uvodi i prethodna registracija za one koji će se na dan izbora zateći u inozemstvu te institut privremenog upisa za one državljane koji žive u Hrvatskoj, ali će glasovati izvan mjesta svog boravišta. Građani zemalja EU ostvariti će biračko pravo u Hrvatskoj kad uđemo u EU pod uvjetom da ovdje imaju boravište, a moći će birati samo tijela lokalne vlasti te predstavnike Hrvatske za Europski parlament.

>>Lokalni izbori: Karamarku je puno važnije pobijediti nego Milanoviću

Komentara 5

DO
doktorica
09:18 04.10.2012.

a šta su do sada glasovali neregistrirani glasači?!

DR
drznedaj
09:21 04.10.2012.

Radje vi ispravite nepravdu da nam glasaju ovi koji glasaju po potrebi, mao u bosni, malo kod nas. Ako zive tu i prijavljeni su,neka glasaju, inace dovidjenja

PR
promill
09:30 04.10.2012.

Zar su do sada birali i neregistrirani birači?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije