Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi gaf

MVP: Vuk Jeremić zloupotrijebio izjavu Ive Josipovića o BiH

jeremic
AFP
Autori: Jasmina Popović, Sandra Veljković
05.05.2010.
u 17:26

Jeremić je u Anconi kazao da ohrabruje Josipovićeva izjava žaljenja jer je Tuđmanova politika dovela do patnji u BiH.

Izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića na današnjem sastanku Jadransko-jonskog vijeća u Anconi, na kojem su sudjelovali i ministri vanjskih poslova Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije te zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke, izazvale su oštre reakcije hrvatske diplomacije.

Očekivana strategija
Nakon poziva na “prekidanje kruga zla” te uzajamnog optuživanja Srbije i Hrvatske te pohvali poboljšanju bilateralnih odnosa, Jeremić je “ubacio” komentar na nedavnu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u BiH koja, u Jeremićevoj interpretaciji glasi: “Ohrabruju nas izrazi dubokog žaljenja... zbog toga što je politika pod Tuđmanom dovela do patnje i podjela (u Bosni)”.

– Srbijanska politika na ovaj način zloupotrebljava ispriku predsjednika RH Ive Josipovića. Istina, tu strategiju smo mi u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija očekivali i znat ćemo na nju odgovoriti. Svi govornici bili su okrenuti budućnosti, zajedničkoj suradnji i integraciji u EU, osim ministra vanjskih poslova Republike Srbije Vuka Jeremića koji je uglavnom govorio na neprijateljski način o prošlosti i temama kojima na ovakvom skupu nije bilo mjesta – kazao je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Neprimjerena retorika
U diplomatskim krugovima pak upozoravaju kako u Jeremićevu istupu prepoznaju namjeru za izjednačavanjem krivnje za događaje u BiH ili pak umanjivanjem razlike između Srbije i Hrvatske, koje bi moglo rezultirati usporavanjem pristupa EU.

Podsjećaju na oštru Jeremićevu retoriku prema Hrvatskoj pa i na posljednji “gaf” kad je otkriveno kako, iako je Jeremić upozoravao kako Hrvatska nije sigurna za srpske turiste, njegova supruga odmor provodi u Opatiji.

– To je interpretacija Vuka Jeremića i nemam tome što dodati – izjavio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Komentara 670

DU
Deleted user
17:57 05.05.2010.

zmijica,vrlo dobro zapazeno...

OB
-obrisani-
18:01 05.05.2010.

Cetnik u Jasenovac sa njim i pustit ga da izade kroz dimljak

ST
storm
19:41 07.05.2010.

manjihrvat =većisrbin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije