Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TISUĆU OVLAŠTENJA

MUP dao beneficije domarima i ‘inženjerima rotirajućih dijelova’

'31.10.2011., Koprivnica - Kontrolna tocka policajaca PU koprivnicko-krizevacke na drzavnoj cesti D2 izmedju sela Subotica Podravska i Rasinja zbog pljacke zlatarne u Ludbregu. Photo: Marijan Susenj/P
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/4
13.12.2011.
u 09:00

Novi pravilnik nosi oznaku službene tajne, a u MUP-u nam u ponedjeljak nisu odgovorili zašto je povećan broj osoba s ovlaštenjem

Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva unutarnjih poslova, donesenim potkraj studenoga, više od tisuću osoba dobit će policijsko ovlaštenje koje do sada, iako rade u sustavu, nisu imali. Radi se, navodno, o domarima, skladištarima, tajnicama pa i inženjerima rotirajućih dijelova (što je naziv za mehaničare zadužene za helikoptere) kojima policijsko ovlaštenje donosi višu plaću, policijsku značku i beneficirani radni staž.

Nekoliko tisuća stranica elaborata o ovlaštenjima odaslano je policijskim upravama. Novi pravilnik nosi oznaku službene tajne, a u MUP-u nam u ponedjeljak nisu odgovorili zašto je povećan broj osoba s ovlaštenjem.

– Još 2001. godine Zakonom o policiji išlo se na ublažavanje beneficija jer je neprihvatljivo da, na primjer, šef kadrovske ili profesor imaju beneficirani staž. Ne mogu naći način da izrazim ogorčenje za administrativno osoblje koje je glede tih beneficija naraslo. Čudi me sindikat što glasnije ne ističe tu asimetriju. Pa tako se uzima novac od pozornika na cesti. Nema razloga da netko dobiva višu plaću na račun onih kojima na cesti pada kiša za vrat – kaže prof. dr. Petar Vejić, jedan od autora Zakona o policiji iz 2001. godine.

Vejić je ogorčen i na uredbu o uvjetima za stjecanje policijskih znanja, kojom je, potvrđuje nam glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, čak 85 policajaca dobilo najviši čin – glavni policijski savjetnik.

– Ako se zvanja dijele prema zatečenom radnome mjestu, to je okretanje sustava na glavu. Sabotaža – rekao je Vejić. No spomenutu uredbu Sindikat policije smatra – dobrom. 

– Na ovaj će se način spriječiti preskakanje stuba unutar sustava. Do sada se događalo da dodatak za glavnog policijskog inspektora primaju i oni koji nisu imali to zvanje, a radili su na tome radnome mjestu – kaže D. Jagić, šef sindikata.

Komentara 92

X2
xychhr-200
09:05 13.12.2011.

. Ima li u RH bilo što, a da nije neka \"tajna\", odnosno teška netransparentna muljaža...?

EU
eurobanana
09:06 13.12.2011.

Glava na odnosa tijela raste .ali samo u HR . Hobotnici je u toku 20 g. glava za 500% narasla . 11 tisuca je moglo prije 20 godina stititi gradjane . danas moraju stititi kriminalce zato ih je i tih 20 tisuca premalo za KRADEMARKA

OB
-obrisani-
09:04 13.12.2011.

rade na.....spaljenoj zemlji . ....po principu....iza nas..................ŠTO GORE....TO BOLJE . ...dobro kaže...Kajin.iz Istre.........\"stvara se zametak buduće pobune\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije