Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati

Mrsić predlaže da si radnici sami kupuju zaštitne rukavice i kacige

mirando mrsić (1)
Goran Stanzl/Pixsell
17.08.2012.
u 16:02

U slučaju presude Karlovačkoj pivovari, prema novom prijedlogu zakona, tu ne bi bilo kaznene odgovornosti

Poslodavci bi od radnika uskoro slobodno mogli tražiti da si sami kupe radne rukavice, kacige i drugu zaštitnu opremu nužnu za rad, a istodobno ga uopće ne osposobiti da radne zadatke obavlja sigurno.

Stranice u izradi

Ne bi morao ni osigurati posebnu zaštitu na radu trudnicama, maloljetnim radnicima i radnicima sa smanjenim radnim sposobnostima, a bez pardona bi od radnika mogao tražiti da rade u građevinama opasnim za sigurnost i zdravlje. Na očevid u slučaju teže, smrtne ili skupne ozljede na radu ne bi trebao pozvati povjerenika za zaštitu na radu. Sve to, ali i mnogo više, ispušteno je u novom prijedlogu Zakona o zaštiti na radu koji predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Javna je rasprava u tijeku iako prijedloga nema na službenim stranicama ministarstva (koja je još u izradi), a o prijedlogu nisu konzultirani ni socijalni partneri ni Nacionalno vijeće za sigurnost na radu pa ga Nezavisni hrvatski sindikati nazivaju – ruglom demokracije.

Briljantna presuda

– Važeći zakon bolji je, što potvrđuje i činjenica da smo poglavlje o zaštiti na radu zatvorili. Novi je prijedlog općenit, a pravilnicima se tek sredinom 2014. trebaju urediti detalji, što je nedopustiva kontradikcija – ističe dr. sc. Svjetlana Šokčević iz NHS-a, članica Nacionalnog vijeća za sigurnost na radu i profesorica na Visokoj školi za sigurnost, jedna od vodećih stručnjakinja u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj. Navela je presudu Karlovačkoj pivovari zbog smrti šetača Zdravka
Martinovića kao “briljantno” odrađenu. Međutim, po novom prijedlogu zakona tu ne bi bilo krivnje jer se brišu premosnice između zakona i propisa o zaštiti životnog okoliša. Šokčević je zakonski prijedlog nazvala “degutantnim ulagivanjem krupnom kapitalu” te zbog vidnog pada legislativne kvalitete situaciju ocijenila zrelom za obraćanje uredu delegacije EU u Zagrebu.

– Ministar Mrsić ne zna raditi svoj posao. Prestanite prodavati maglu o jednostavnom zakonu jer su život i zdravlje u većoj ingerenciji od ministrove! – poručuje dr. Šokčević. Krešimir Sever ističe da se umjesto mijenjanja propisa dekretima od Vlade sa socijaldemokratskim predznakom očekivalo više, a ne potpuna odvojenost od društva poput autizma.

Komentara 129

NO
Novinar
17:17 17.08.2012.

Rukavice, kacige i ostala sredstva za rad mora osigurati poslodavac, a radnik ih mora odgovorno koristiti.

Avatar comparator
comparator
17:38 17.08.2012.

Vlada kaže vi možete ostati i bez glave ali mi ćemo i dalje naplačivati dvadeset i pet posto poreza. Jer mi kao socijaldemokrati ipak nismo komunisti a imamo i HNS kojima moramo dozvoliti zaraditi te ih uhljebiti.Mi komunmisti samo smo si uzeli predah dok ne dođe vrijeme za novu revoluciju .

A9
AAA-999
16:52 17.08.2012.

Za one koji još ne razumiju: Ovo je uvod u gulag! Cijelu će Hrvatsku pokušati pretvoriti u logor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije