Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezanje plaća

Mrsić: Ako uspijemo održati proračun, plaće će u 2013. biti iste

'15.09.2012., Zagreb - Ministar rada Mirando Mrsic dolazi na zadnji sastanak radi provodjenja postupka mirenja Pregovarackog odbora Vlade Republike Hrvatske i cetiriju sindikata javnih sluzbi.  Photo:
'Marko Prpic/PIXSELL'
11.12.2012.
u 15:51

A ako ne, onda dolaze u pitanje i isplata plaće i radna mjesta i održavanje proračuna i rejtinga i svega ostaloga, kaže ministar Mrsić

– Nikakav sastanak u Vladi nije održan. Ono što nama sada predstoji, nakon potpisivanja TKU, su pregovori u granskim KU i razmatranje prava iz granskih kolektivnih ugovora, posebno onih prava koja se dupliraju. To što pišu određeni mediji nije se dogodilo i Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o tom modalitetu. Želimo da se stvari riješe pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima, dogovorom i razgovorima za stolom – odgovorio je ministar rada Mirando Mrsić danas u Saboru na pitanje razmatra li Vlada linearno smanjenje osnovice plaća za javne i državne službe. Dodao je da treba pričekati pregovore i vidjeti što će se sa sindikatima riješiti te da se tek onda može govoriti o smanjenju plaća.

– Prema Zakonu o reprezentativnosti, nije nužno da svi potpišu granske kolektivne ugovore da oni vrijede za cijelu granu. Prema tome, ja bih pričekao pregovore i ne bih prejudicirao ishod – kazao je Mrsić.

Uštede u granskim kolektivnim ugovorima bit će dovoljne?

– Ja se nadam da hoće. Treba se voditi onom idejom dobrog gospodara, da se možemo pokriti s onoliko koliko imamo. Koliko imamo sredstava, toliko možemo utrošiti, na najracionalniji način. A što se tiče plaća, plaće će dolaziti na vrijeme, radna mjesta će se sačuvati, to je ideja vodilja ove Vlade i nadam se da će i dio socijalnih partnera koji tome do sada nisu pridavali pažnju, konačno shvatiti da se jednostavno u dogovorima, u kolektivnom pregovaranju, moramo držati okvira koje nam zadaje ekonomija i stanje u državi i da se moramo dogovoriti kako ta sredstva koja imamo najbolje i najracionalnije utrošiti – kaže Mrsić.

Na pitanje hoće li plaće ostati iste do kraja godine ponovno je rekao kako prvo moraju sjesti za stol.

– Najprije moramo sjesti za stol. Dakle, kad govorimo o pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima i dodacima, o tome moramo razgovarati, posebno o onim  dodacima koji se dupliraju, kad za isti uvjet imate dva dodatka. Jedan od primjera toga je famozna uredba 3,5,7,9 koja je dodatak na staž, a već imate dodatak 0,5 na staž. I što se tiče tog dodatka, Vlada je obećala da će to riješiti kroz granske kolektivne ugovore, i nadam se da ćemo to riješiti na zadovoljavajući način. Ono što je sigurno jest da će se ta uredba pretvoriti u koeficijente i da više neće biti uredba koja će služiti kao batina i mrkva – rekao je Mrsić.

– Ako uspijemo održati proračun i ako se uspijemo dogovoriti o onome o čemu se moramo dogovoriti, ja se nadam da će plaće u 2013. godini u javnim i državnim službama ostati iste. Ako ne, onda dolaze u pitanje i isplata plaće i radna mjesta te održavanje proračuna i rejtinga i svega ostaloga – zaključio je ministar.

>> Ako Vlada ne sreže plaće, Fitch će nas baciti u 'smeće' 

Ključne riječi

Komentara 18

CA
cavecanem
19:29 11.12.2012.

ovu cijelu litaniju ministra mrsića može se svesti na slijedeće: u slijedećoj godini plaće ili će pasti ili neće pasti rekao bih da ministar suvereno vlada u svom resoru

OB
-obrisani-
17:51 11.12.2012.

Postovani! 11.12.2012. u 17:07h zorarudi2013 je napisao/la: * Strani ili domaci investitori ce doci/ uloziti ako imaju sigurnost za ulozene novce i ako budu imali dobit . Bez nade u dobit nema ulaganja. Jer koji normalan investitor ce cekati 3-4kati 3-4 godine da moze da otvori pogon. Znaci micati birokraciju. Vrijeme je novac. A u Hrvatskoj ocito imamo jako puno neiskoristenog vremena;-))) . Investitori nisu Caritas ni drzava. Lijep pozdrav!

DP
Dioklecijanova palaca
18:49 11.12.2012.

Mirando Mrsić govori istinu za razliku od Ive Sanadera i Andrije Hebranga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije