Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi media na sudu

Mravak: Slušao sam Barišića jer bi me u protivnom smijenili

ivo sanader,ivan mravak (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
11.09.2012.
u 07:34

Mravak je od USKOK-a dobio tzv. oprosnicu koja ga štiti od kaznenog progona u ovom predmetu

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima u aferi Fimi media.

>>Sanader ignorirao prosvjedničke pokliče 'Vrati pare, stidi se!'

Danas svjedoči Ivan Mravak, bivši direktor HEP-a. Krajem prošle godine Mravak je od USKOK-a dobio tzv. oprosnicu koja ga štiti od kaznenog progona u ovom predmetu.

USKOK-u je detaljno opisao kako je HEP poslovao s marketinškom agencijom Nevenke Jurak.

Svjedoči kako je znao da je Mladen Barišić visoko pozicioniran u stranci i da ga je zvao i zamolio da organizaciju HEP-ova domjenka povjeri Fimi mediji. On je, pak, njegovu molbu shvatio kao naredbu jer bi odbijanje molbe značilo njegovu smjenu.

S Fimi medijom je HEP poslovao od 2005. do 2009. godine, ukupna vrijednost poslova iznosi oko sedam milijuna kuna. 

Mravak je opisao i  kako su se dodjeljivali poslovi. Prema zakonu o javnoj nabavi, za iznose do 200.000 kuna rade se pozivni natječaji. HEP je pozivao nekoliko poduzeća da se jave na natječaj, a Fimi media dobivala je posao kad je imala najpovoljniju ponudu. Dobili su oko pedeset posto poslova u tom razdoblju. Poslovi u vrijednosti iznad 200.000 kuna odvijali su se javnom nabavom.

Barišić ga je, kaže, kasnije tražio i donacije za HDZ "jer su izbori". Riječ je o 2007. godini.

Mravak se prisjetio kako je Barišiću u dva navrata predao novac za stranku.  U ljeto 2009. godine 300.000 kuna dao mu je u stranci, a drugi dio iznosa u Carini. Naredba da se oko tri posto vrijednosti poslova koje HEP nudi daje stranci stigla je, kaže Mravak, s viših instanci, od premijera, tako mu je rekao Barišić.

Ukupno je predao 600.000 kuna, a riječ je o privatnim donacijama.

Mravak tvrdi da se ne sjeća sastanka u Vladi u travnju 2007.

Sjetio se, pak, kako ga je Ratko Maček 2009. tražio da HEP posao da Premisi, no nije mu mogao udovoljiti jer je posao dobivala Fimi media.

Suđenje se nastavlja 17. rujna svjedočenjem Josipa Protege.

>>'Jarnjak me ucijenio smjenom da se javim Barišiću kad god me zove'

9.30 sati

Mravak je od 2003. do srpnja 2009. radio u HEP-u.

Od 1. ožujka 2004. na mjestu je šefa uprave.

– U organizaciji HEP-a postoje odijeli za marketinške poslove – kaže Mravak.

Poznaje ime poduzeća Fimi media.

– HEP je surađivao s Fimi medijom. Prva suradnja ostvarena je u prvoj polovici 2005. kada je direktor Fimi medije napravio prezentaciju u HEP-a te im je dodijeljen manji posao od oko 200.000 kuna. Mi u upravi bili smo pozicionirani tako da nas je postavio Nadzorni odbor, došli smo lobiranjem te je u upravi bio i Ante Despot, u to vrijeme u vezi s kćeri gospodina Barišića. Mogu pretpostaviti da je tako došlo do kontakta s Fimi medijom – nastavlja Mravak.

Je li M. Barišić kontaktirao s vama u vezi s Fimi medijom, pita tužiteljica.

– U jesen 2005. nazvao me telefonom. Rekao mi je da ima informaciju da će HEP održati poslovni domjenak s poslovnim partnerima i zamolio da organizaciju tog domjenka ponudimo Fimi mediji.

Što ste na to rekli, nastavlja Mostečak.

– Prihvatio sam to jer sam imao informacije da je on visoko pozicioniran u stranci. U razgovoru s kolegama znao sam da odbijanje takve molbe ne bi bilo dobro jer je jedan kolega već bio zbog toga smijenjen.

– Njegovu zamolbu doživio sam kao nalog – dodaje Mravak.

S Fimi medijom surađivali su do 2009. godine, u iznosu do sedam milijuna kuna.

9.40 sati

Mravak dalje opisuje kako su se dodjeljivali poslovi. Prema zakonu o javnoj nabavi, za iznose do 200.000 kuna rade se pozivni natječaji. HEP je pozivao nekoliko poduzeća da se jave na natječaj, a Fimi media dobivala je posao kad je imala najpovoljniju ponudu. Dobili su oko pedeset posto poslova u tom razdoblju. Poslovi u vrijednosti iznad 200.000 kuna odvijali su se javnom nabavom.

Tko je konkretno rekao imena tvrtki kojima će se pozivi upućivati?

– Ne bih to znao, to se određivalo u upravi. Vjerojatno se dogovorilo kojim će se tvrtkama poslati – odgovara Mravak.

Jeste li u kontaktima sa svojim službama, gđom Marijom Modrić, razgovarali zašto bi se trebala angažirati Fimi media?

– Ne, samo sam joj rekao da treba dobiti posao.

U rujnu prošle godine Mravak je u USKOK-u kazao da je nakon razgovora s Barišićem pozvao Modrić i rekao joj da ima preporuku vlasnika za Fimi mediju, je li to točno, pita ga tužiteljica, što ste konkretno mislili?

– Pa to da sam s više razine, od rizničara stranke dobio nalog da angažiramo Fimi mediju. Smatrao sam da bi bilo loše odbiti taj nalog jer bih u protivnom mogao biti smijenjen.

Dodaje da su se računi Fimi medije prioritetno plaćali.

9.45 sati

– 2009. godine tražili su me da angažiram tvrtku Premisa. Kad sam se usprotivio, nazvao me Maček. Rekao sam mu da ne možemo angažirati Premisu jer smo posao dali Fimi mediji i da to riješi s Barišićem – kaže Mravak na pitanje je li bilo zahtjeva da se posao da još nekoj tvrtki.

Koja je bila tema sastanka u travnju 2007, pita tužiteljica.

– Ja se sastanka s tom temom ne sjećam.

Sutkinja: Ali tužiteljica vas je pitala koja je tema bila.

– Saznao sam o temi iz medija, ali ne sjećam se takvog sastanka – kaže Mravak.

9.50 sati

– Izbori koštaju, stranci je potrebno 15 mil. kuna. Treba skupiti donacije – prisjetio se pak Mravak razgovora s Barišićem. Rizničar mu je rekao da se postupa po napucima koji su došli s više razine, od premijera.

– Pitao sam kolike donacije pa mi je rečeno oko tri posto od posla koji HEP nudi.

Primio sam tu informaciju, nisam znao što raditi. Izbori su bili, promjena uprave, od 1. 3. došli su novi ljudi u upravu. Novom direktoru proizvodnje prenio sam dio razgovora s Barišićem. Došlo je do kontakata i na kraju donacija.

Negdje 2009. godine direktor proizvodnje najavio mi se na razgovor i rekao da je revidiran dio donacije od 300.000 kuna. Predao mi je taj novac. Nazvao sam Barišića i u stranci u predao taj iznos. Dva mjeseca zatim drugi dio sredstava predao sam mu u Carini.

10.05 sati

Je li Fimi media imala povlašteni položaj pri dobivanju poslova, nastavlja tužiteljica Mostečak.

– Da, kaže Mravak.

Tko je osigurao povlašteni položaj, pita tužiteljica.

– Ja sam, kao predsjednik uprave, na preporuku rizničara stranke rekao da se poslovi daju Fimi mediji – odgovara.

– Fimi mediji smo pogodovali tako da smo kroz model pozivnog natječaja definirali šest tvrtki kojima će biti poslane ponude. Fimi medija je znala te tvrtke i dobila je posao jer je bila najjeftinija – objašnjava Mravak. Neke od tih tvrtki odredio je HEP, a Mravak se ne može sjetiti koje su to točno bile.

10.15 sati

Možete li objasniti zašto je od naloga do predaje novca prošlo gotovo dvije godine, zanima tužiteljicu.

– Koncem 2007. bili su izbori pa imenovanje Vlade. Prvog ožujka imenovana je nova uprava HEP-a pa su se popunjavali kadrovi i NO što je trajalo do svibnja. Nakon toga ja sam Petru Čubeliću prenio nalog. Došlo je ljeto pa jesen pa je došlo do realizacije 2009. – objašnjava Mravak. O nalogu je govorio samo Čubeliću i Kljakoviću jer su oni, kaže, iz Splita i znao je da će ispuniti nalog.

Mravak napominje da je riječ o privatnim donacijama direktora javnih tvrtki. Pri predaji novca nije dobio nikakvu potvrdu.

10.35 sati

Mravak je na upit odvjetnice Fimi medije kazao da je HEP bio zadovoljan obavljenim poslom.

– Nije nam objasnio elementarni sadržaj razgovora s Barišićem o donacijama, primjedbu stavljam na uvjerljivost tog dijela iskaza – kazao je HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin.

Komentara 42

Avatar dariodario551
dariodario551
08:24 11.09.2012.

Mravak je Lopina a SAnader je Nevin

SJ
Sheks-Jaca
08:43 11.09.2012.

Dakle njih 600 je dobilo il će dobiti oprosnicu jer su donirali stranku da bi kupili vlastiti položaj ....blago onom koji piše takve oprosnice...

ST
stevica
08:14 11.09.2012.

Mravak: Jarnjak me ucjenio smjenom......... Pa zar jarnjak nije cijelo vrijeme govorio isto kao i ostali za crne fondove: nisam znao,prvi put cijem o tome,nemam pojma ili seks koji kaze ,,to je djelo jednog mangupa i blagajnice,ili skojevka koja rece ,,hdz-i nije bio potreban crni fond jer je imao clanarinu ,, ili krkanmarko u predizbornoj kampnji,,zasto se to sada potencira i zna se od koga to dolazi,,.... Svu tu bandu treba uhapsiti,a kriminalnu organizaciju pod hitno zabraniti,takve lopove nemozes naci ni u kongu i mekcickoj narko bandi zajedno da se udruze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije