Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izaslanica predsjednice na bleiburgu
Povratak na članak

Bruna Esih: 'Moramo se suočiti s prošlošću, ne možemo je resetirati ni popraviti'

Znanstvenica koja riječ lustracija više ne koristi jer je, kako kaže, kontaminirana, objašnjava zašto se ipak moramo suočiti s prošlošću

Komentari 75

SE
sestrićna
09:55 22.08.2016.

tako je..bez čisti prošlosti nema zdrave budućnosti...

VL
FA
Fake
10:03 22.08.2016.

Gospođice Esih,hvala vam na svemu što radite u otkrivanju komunističkih zločina i rasvjetljavanju njihove diktature.Imate punu podršku svih onih koji smatraju da je žrtva,žrtva a ne kao ovi iz partije čije je mišljenje da su žrtve bitne samo sa jedne strane.Vrijeme je da se dozna koliko je jama napunjeno Hrvatima od ruke jugopartije.

VL
DU
Deleted user
10:41 22.08.2016.

bruna, sve naj i puno ti hvala za sve što radiš.

VL
Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
10:36 22.08.2016.

Cim se spomene lustracija udbasi bi nama "o ekonomiji i gospodarstvu" , napravili sto milijardi duga u jednom mandatu, poslali preko 200 000 nezaposlenih u inozemstvo, potjerali. Bravo za Brunu Esih!

VL
DU
Deleted user
10:38 22.08.2016.

Svaka vam cast,tocno bez istine nema buducnosti,kao bez dobrih temelja nema kuce.

VL
SA
samograd
10:40 22.08.2016.

Poznavajući medije u Hrvartskoj ,moglo bi se lako desiti da nakon razgovora sa Brunom Esih slijedi "popravljane "od strane Klasića , Markovine, Jakovine !

VL
HL
hlad
10:52 22.08.2016.

Drago mi je što se gđa. Esih angažirala i ima moj glas na izborima! Vjerujem da će biti odlična zastupnica jer ima svoje principe i drži do njih, za razliku od većine političara. Samo je pitanje koliko će dugo ovako poštena osoba opstati u politici.

VL
Avatar Mamlazac
Mamlazac
10:46 22.08.2016.

Zlocin je zlocin tko god ga pocinio, govorili su Mesic, Josipovic, Stipe Mesic, Milanovic, kad je trebalo izruciti generale u Haag...

VL
LL
LUDI LJUDI
10:51 22.08.2016.

Bravo gđo Esih. Upravo je to ključno: "Ako jedna strana zadržava sve svoje stare pozicije i svu moć i kapital koji iz njih proizlazi, onda druga strana i nema neke šanse nametnuti se kao ravnopravni partner. Kod nas se dogodilo upravo to – pomirba koja to nikada nije bila, niti može biti..." Sviđalo bi se to većini... Ne ih lustrirati, već ih suočiti sa prošlošću, te po potrebi uskratiti, od slučaja do slučaja, za uživanje u nezasluženim privilegijama (čitaj:pitati ih za prvih milijun nečega i/ili im uskratiti pravo na uhljebničku rentu). Naravno da to ne može provesti strana koja je sudjelovala u Lex Perković svinjarijama i vlada iz sjene, zapravo štiti samu sebe i svoje: "stare pozicije i kapital". Dakle, suočavanje nije jednostavno, ali je nužno. Jedan od 10 dobrih razloga, potrebe za suočavanjem je taj što su iskoristili stanje pred Domovinski rat, u Domovinskom ratu i poslije Domovinskog rata, tj. zlouporabili iskreno ponuđenu ruku, a drugom mutili vodu... i tako sve do danas. Malo je tih, napose u politici, kojima nije jasna poruka i njemačka presuda Perkoviću i Mustaču. Na nju treba gledati kao na dobar smjer u budućnost, a ne nikako kao podmetnutu dvojbu: ustaše ili partizani?!

VL
Avatar comparator
comparator
11:14 22.08.2016.

Dijelim u potpunosti sve vrijednosne stavove koji su ovdje navedeni i posebno potrebu za lustracijom koja se sada naziva potrebom za sučeljavanjem s poviješću.

VL
Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:10 22.08.2016.

gđo. Bruna Esih, moj glas na izborima ide Vama.

VL
VO
vodotoranj20
11:37 22.08.2016.

Konacno da se cuje logican i normalan glas. Nazalost je sve istina. Treba se javno odreci komunizma i podici velik spomenik zrtvama titove diktature. Inace RH ostaje nevjerodostojna zemlja i talac komunizma. Lustrirati sto se jos moze. Za vecinu toga je prekasno. Ali za zlocine nikad.

VL
ZL
Zloncar
11:38 22.08.2016.

Bravo gospođo Esih, vi ste jedna od rijetkih koja ovom napaćenom narodu daje nadu u konačno rasčišćavanje njegove prošlosti i suočavanje s njom, a na temelju stručnog i povijesno-znanstvenog pristupa. I sve dok se time pokušavaju baviti oni koji su u svakom smislu sljednici KPH, čiji su članovi po nalogu CK KPH likvidirali nedužne domoljube u domovini i svijetu, bit će mo prikraćeni za punu istinu ma kakva ona bila. Ogromna većina hrvatskog miroljubivog naroda s nadom i pon osom prati Vaš rad i očekuje punu istinu i spiranje ljage sa svoje prošlosti, uz dakako osudu svih zločina ma od koga bili počinjeni. Samo na takav način može doći do pomirbe i zajedništva hrvatskog naroda.

VL
Avatar kiLLy
kiLLy
12:01 22.08.2016.

Bruna Esih zastupa stavove ogromnog broja Hrvata,onih koji nemaju mjesta u javnom prostoru i gađa u samu svijest indoktriniranih Hrvata,politički i moralno izreketiranih posljednjih 60 godina. Ovdje nije riječ o 'oživljavanju NDH' niti bi to ikoji Hrvat uopće htio već je riječ o skidanju stigme koja je sustavno nabijana Hrvatima desetljećima,a iz koje su vukli sve temelje za opstojnost svoje komunističke tvorevine. Kada god se pojavi obrazovan čovjek lišen takve umjetno nabildane stigme i dan danas,kao i ranijih desetljeća,čovjeka se proglašava ludim fašistom i revizionistom,a u upravo to najbolje govori koliko je shema eliminiranja političkih protivnika ostala ista. Najviše boli one etničke Hrvate,a ustvari političke Srbe,koji upravo takav stil žele zadržati i u 2016.,ali to kod miroljubivog i poštenog hrvatskog naroda,teško da će proći.

VL
M3
Miške 3
09:49 22.08.2016.

Zgodna je. Njemačka krv i ljepota. I pametna.

VL
PE
pessimus
14:48 22.08.2016.

koja je svrha komentiranja, ako ti onaj tko to može, jednostavno kaže da si prekršio neko pravilo komentiranja, obično pravilo broj 3 ili 5 i pobriše ti komentar. izgleda da više ne možeš reći bobu da je bob a niti popu da je pop. izgleda da se ostvaruje ona karamarkova; svi će moći govoriti što misle, ali u svoja 4 zida.

VL
DI
dinamic
16:06 22.08.2016.

Do istine pod svaku cijenu, a one koji joj se protive pod duplu lupu!

VL
CR
CROLINDA
13:20 22.08.2016.

U povodu europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji u RH obilježavamo 23. kolovoza, logično tražimo od vladajućih da se u državi Hrvatskoj logično i nužno naloži primjena EU-rezolucije o jednakoj osudi svih totalitarizama kako nacizmaa i fašizma tako i komunizma i da se podjednako zabrani javno veličanje njihovih simbola i vođa te shodno tome da se ukine Trg maršala Tita u glavnom gradu hrvatske države iliti države Hrvatske i da se preimenuje u Trg žrtava J.B.Tita i jugokomunističkog antidemokratskog i antihrvatskog režima – bez toga vam prozirna i komična svaka proslava rečenoga europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji u RH obilježavamo 23. kolovoza, jer jednostavno ne može biti Božjeg blagoslova ni jedinstva ni napretka ni pomaka ni mira ni pomirenja ni spokoja za naraštaje dok god imamo Trg mašala-zločinca Tita u srcu hrvatske države iliti države Hrvatske o kojoj on nije dao ni sanjati i čija je on i njegov režim upravo negacija i kontra čemu je ista ta država i nastala - taj trg je sramota najviše HDZa a i svih onih koji se smjenjuju na vlasti a uvreda za hrvatski narod i državu Hrvatsku a pogotovo za stradalnike i mučenike Križnog puta Golog otoka UDBAinih likvidacija jugokomunističkog antidemokratskog režima i za žrtve i stradalnike Domovinskog rata u kojem smo podnijeli najbezobrazniju agresiju upravo pod simbolom jugokomunističkog crvenog pentagrama udruženog s kokardom

VL
DI
digi
13:33 24.08.2016.

Pdrzavam apsolutno sve, pa ipak stvara se neka nesigurnost, imam osjecaj da dok se politicari dogovore u arhivima nece ostai nista. Cini mi se da cemo puhati po praznom. Boze daj da nisam u pravu.

VL
MA
Malenkost
14:19 22.08.2016.

Eto sto ste napravili,nista!!! Minhenski sud donio presudu a ne HR Sud. Croslavija je unistena moralno ekonomski te je nitko od te komunisticke Nomenklarure ne moze spasiti. Grcka sudbina dolazi uskoro. Velika vecina politicara su bivsa Elita komunista. Franji nek je vjecna hvala. Ne smijem se o tom Covjeku otvoreno izrazavati.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.