Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove mjere

Monti liberalizira tržište i briga ga za Talijane jer neće na izbore

\'Employees of the horse-racing sector protest in front of the Italian parliament on January 12, 2011 in Rome. The demonstrators are protesting against budget cuts in the racecourses following the aus
AFP/Pixsell
14.01.2012.
u 09:00

Monti kani smanjiti utjecaj odvjetničkih, liječničkih i javnobilježničkih cehova koji imaju stroga ograničenja.

Taksisti u Milanu prosvjeduju protiv liberalizacije taksi službe u Italiji, a prosvjedi se očekuju i u drugim gradovima. Nestranačka vlada Marija Montija priprema dekret o liberalizaciji koji će predstaviti 20. siječnja i kojim se praktički sve mijenja kako bi se otvorilo tržište rada.

Licencija kao otpremnina

Želi li netko postati taksist – dosad je tako bilo – mora od drugoga, tko odlazi u mirovinu ili više ne želi raditi taj posao, otkupiti licenciju. Za otkup licencije u Rimu potrebno je oko 100 tisuća eura. Taj iznos otplati se u roku od četiri-pet godina. Onima koji odlaze u mirovinu novac dobiven prodajom licencije neka je vrsta otpremnine. Pravilo kupoprodaje licencija vrijedi za sve, odnosno za vlasnike kioska, ljekarni, kafića, trgovina... Nakon što se uvede liberalizacija, više neće biti kupoprodaje licencija i novac koji su sadašnji vlasnici licencija uložili neće više imati istu vrijednost. Razumljiva je njihova pobuna, ali ako se ne razbije taj lanac, neće se otvoriti mogućnost za nova radna mjesta, za nove inicijative i za, što je važno, sniženje cijena usluga. Montijeva vlada liberalizirat će i odvjetnički i bilježnički rad. Ukinut će se i cjenik njihovih usluga, pa će mladi odvjetnici moći nuditi svoje usluge po nižim cijenama.

Liberalizirat će se i prodaja lijekova za koje nije potreban liječnički recept, a otklonit će se i prepreke za otvaranje novih ljekarni. U Italiji ima 17.215 ljekarni, odnosno jedna na 3341 stanovnika, dok ih u Francuskoj ima 22.590, odnosno jedna na 2849 stanovnika. Liberalizacija bi dovela do otvaranja novih ljekarni, a prema tome do novih radnih mjesta, a zasigurno i do sniženja cijena lijekova i ostalih proizvoda koji se prodaju u ljekarnama.

Liberalizacija cehova

Smanjit će se i utjecaj profesionalnih cehova (odvjetničkih, liječničkih, bilježničkih) na njihovo djelovanje, na njihovu zatvorenost kojom se onemogućava zapošljavanje novih ljudi, a oni koji postaju članovi zapravo počinju raditi tek u svojoj 30. godini jer moraju proći mukotrpan proces ulaska u ceh iako u stvarnosti već imaju višegodišnje radno iskustvo.

Možda će Monti uspjeti u razbijanju te talijanske okoštalosti s obzirom na to da se ne mora brinuti o izborima.

Komentara 10

Avatar WindFucker
WindFucker
09:19 14.01.2012.

Liberalizacija, kako to dobro zvuči...

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
09:19 14.01.2012.

U nas danas,kod nas, treba dati javno bilježničkom uredu ,3000 kuna za ostavinsku raspravu i to ako ništa niti nisi nasljedio niti dobio.Oni koji nešto nasljede i ako je nasljedstvo nešto veće (govorimo o nekom prosijeku) moraju dati i do 10 tisuća kuna i to prvo koljeno.Pa gdje toga ima ?

HO
HomoLudens
10:27 14.01.2012.

Da zanimljivo kako riječ koja znači sloboda označava u stvari nešto što malo po malo vodi u potpuno drugom smjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije