Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor biskupa s krka
Povratak na članak

Mons. Valter Župan zatražio zakonsku zabranu pobačaja

Želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz prošlih vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt, kazao je mons. Župan.

Komentari 104

RE
@rea
22:29 05.06.2011.

22:09h sinaj je napisao/la: Svima treba zabraniti pobačaj. _______________________ Mo\'š zabranit jedino u Saudijskoj Arabiji. U medjuvremenu, zabranu u g.uzicu.

VL
OB
-obrisani-
15:48 05.06.2011.

Svaka zena ima pravo da cini sa svojim tijelom ono sto ona zeli. Dijete koji je u njezinom stomaku je dio nje, pa ona moze da cini sa tim nerodjenim djetetom ono sto misli da je najbolje za nju. Ne treba zenama nikakav svecenik da je im drzi predavanja o obiteljskom zivotu. Narocito danas kada je Hrvatska dio kapitalistickog sistema gdje se zahtjeva da i zena radi u obitelji kako bi ta obitelj prezivjela, zene nisu u situaciji da radjaju ogroman broj djece kao u proslosti. To nema nikakve veza sa religijom vec je to cisto praktican razlog. U kapitalizmu se sve mjeri u novcima a djeca kostaju. Tko se moze priustiti luksuz da ima mnogo djece? Neka Vatikan pusti zene na miru a ako su svecenici tako moralni i posteni neka kritikuju velike banke i koncerne ciji sefovi zaradjuju milione dolara u placama i bonusima. Prije su svecenici pricali da je bogatstvo grijeh, a danas o tome cute.

VL
SA
Savjest
15:52 05.06.2011.

Ako biskup Župan misli da bi se revizijom zakona smanjio broj pobačaja u Hrvatskoj, on vrlo vjerojatno nije u pravu kao što nisu bili u pravu ni tvorci zakona o prohibiciji alkohola u SAD. Ustvari, koliko god taj zakon bio moralno loš, on direktno ne sprečava rađanje. Rađanje danas sprečava EU, te društvene norme i vrijednosti koje izdižu osobne slobode uz istovremeno služenje državi i zajednici isključivo jednakim zapošljavanjem muškaraca i žena uz nepriznavanje rađanja i odgajanja djece kao društveno korisnog rada. U Hrvatskoj je najnoviji primjer takve zakonodavne i izvršne politike inzistiranje na jednakom radnom stažu žena i muškaraca za odlazak u mirovinu. Prema tome povećanje nataliteta u Hrvatskoj vezano je za priznavanje rađanja i odgoja djece kao investicija u budućnost, te pomaganje pronatalitetne politile kao vida tog ulaganja, a upravo to EU nastoji svim silama spriječiti.

VL
SA
Savjest
16:00 05.06.2011.

\"05.06.2011. u 15:48h Bartolino je napisao/la: Svaka zena ima pravo da cini sa svojim tijelom ono sto ona zelii.\" No postavimo pitanje ovako: \"Ima li svaki narod pravo da odluči nestati nerađanjem?\". Naravno, da ima, ali narod to nikad nee osjeća tako, jer se to vidi tek preko statistike, a ne kao pojedinačan čin. Postavimo i ovakvo pitanje. \"Koji je interes EU da zadržava nedovoljan natalitet\"? Po mom mišljenju to može biti kratkoročan interes, jer već je sada očigledno da mirovinski i zdravstveni sustavi u zemljama s preniskim natalitetom propadaju, a može biti i u tome da birokrati EU žele ponoviti povijest stvaranja SAD t.j. uništiti (ovjput skupe) skupe domoroce, da bi uvezli jeftinu vitalnu radnu snagu!\"

VL
RE
@rea
16:05 05.06.2011.

Iz koje je jame ovaj izvirio ?

VL
RE
@rea
16:16 05.06.2011.

Jedna je stvar pobačaj, druga je stvar pravo na pobačaj !

VL
MO
morales
16:12 05.06.2011.

Izvrstan govor! Meni je jako zanimljiv ovaj dio o nazivima mama i tata. Na prvi pogled se čovjek zapita \"o čemu on to\", ali u nekim državama je već uvedena (a neke o tome razmišljaju) zabrana korištenja tih naziva u službenim dokumentima i svugdje se mora koristiti riječ \"roditelj\", kako bi se izbjegao spol roditelja. Zašto? Pogodite - homo lobi i njihove nastrane ideje. Cilj je naravno, kako to sarnavka lijepo kaže, ukinuti razlike između spolova, kako bi oni prividno postali normalni. Kome normalnome je u interesu skrivati kojega je spola, pitam se, a pogotovo drugima određivati hoće li se određivati kao muško ili žensko. A zalagati se za pobačaj dok Europa nestaje i spašavaju ju isključivo imigranti je suludo! Iako je to realno gledano ubojstvo, neovisno o tome koliko je kome natalitet.

VL
SA
Savjest
16:14 05.06.2011.

@Bartolino Još nešto: Luksus velikog ili bar većeg broja djece mogu si priuštiti narodi koji još nisu došli do kapitalizma ili nisu prošli (europski) socijalizam. Pa kako se to njima isplati?

VL
MO
morales
16:15 05.06.2011.

@bartolino Kao većina crkvenih kritičara, lažeš i pričaš gluposti. Crkva redovito kritizira bogaćenje na račun drugih, a Papa je i danas spomenuo da trebamo nastaviti \"logiku besplatnosti\", odnosno da novac ne smije biti mjerilo svega i da nije cilj svee naplatiti. Isto tako, po tvojoj logici da je žena svoj apsolutni gospodar, onda je sasvim u redu i da sama sebe ubije, pa zašto joj to ne dozvoliti, štoviše potaknuti je, jel? Pobačaj je ubojstvo, jer tko je neki znanstvenik da odredi da je u redu ubiti dijete do nekog mjeseca trudnoće, a poslije je to ipak malo nezgodno?! Uostalom, svaki pobačaj je štetan za organizam trudnice, a razne tablete za \"dan poslije\" imaju štetan utjecaj na plodnost.

VL
MO
morales
16:19 05.06.2011.

Eh Rea, kojeg li razmišljanja, po tebi je puno djece tek kad ih imaš 7-8 i onda još smatraš da su te osobe *****. Ima bezbroj primjera uspješnih obitelji s 3-5 djece, dapače to i nije nešto čudno, a bome ima i sasvim normalnih obitelji i s 6 ili više. Osobno izravno ne poznajem nikoga s više od 5 djece, ali one koje znam s 4-5 djece su obično vrlo sređene obitelji, roditelji obavljaju vrlo dobre poslove i rekao bih da su vrlo sretni. Osobno bih uvijek rađe imao 5 djece i prosječno novca, nego jedno dijete i milijune ili uopće nemao dijete. Puna kuća je radost koju ništa ne može nadomjestiti. Novac ne može kupiti sreću, pogotovo dugoročno.

VL
CH
chemica
16:19 05.06.2011.

Pod križem i šahovnicom je naša domovina nepovratno upropaštena. Kako bi onda i jedan prijedlog koji dolazi iz usta katoličkih svečenika mogao biti normalan? Likovima, koji su blagoslivljali domoljubne kriminalce u njihovoj povijesnoj misiji da od vlastitog naroda opet naprave sluge i kmetove, bi bilo najbolje da već jednom zašute. Dovoljno su nas nisko srozali. Albanija, Kirgistan, Hrvatska...Svaka čast. Još ukinimo pravo na abortus pa ćemo biti u društvu...koga ono? Francove f***tičke Španjolske? Abortus se kažnjavao i u Pavelićevoj \"državi\", nastaloj također uz blagoslov Katoličke crkve. Vidimo što bi htjeli. Povratak u najsramnije razdoblje hrvatske povijesti.

VL
OB
-obrisani-
16:20 05.06.2011.

@Savjest Pogledaj kako zive obitelji koje imaju mnogo djece u nerazvijenim zemljama. To je cista bijeda. A bijeda radja bijedu zato sto su neuki i neobrazovani. To se naravno ne isplati ali ti siromasni ljudi i ne misle o tome. A druga stvar, znanstveno je dokazano da u obiteljima sa mnogo djece, vecina od njih ne moze da dobije paznju roditelja jer oni jednostavno ne mogu da da se brinu za svu tu djecu jednako i u isto vrijeme.

VL
MO
morales
16:22 05.06.2011.

Znači ok je imati pravo na pobačaj, ali nije ok pobaciti? :D Ajde mi molim te objasni razliku. Logika iza zahtjeva za zabranu pobačaja je da ako se broj pobačaja smanji za makar jednu osobu, spašen je jedan život i time se zakon isplatio. S obzirom da je pobačaj ipak znatno kompliciranija stvar od nabave alkohola, pa je time i usporedba s prohibicijom u SAD-u besmislena, logično je očekivati da bi broj pobačaja pao barem za trećinu. Pa zar nikada niste čuli za nekoga bliskoga tko je prvo htio pobaciti, a poslije bio presretan što nije to odlučio? U društvima u kojima se na to gleda kao na nešto normalno, vjerojatno je da bi velika većina njih pobacila. Kod nas na svu sreću još ima mnogo suprotnih primjera.

VL
SA
Savjest
16:23 05.06.2011.

05.06.2011. u 16:13h @rea je napisao/la: Savjest, savjet. Napravi ih osam (8). I neka svi završe osnovnu školu u dvosobnom stanu. Plus dva razreda srednje zidarske. Tako će gradit\' Evropu u 21. st., sladoljed i kokice. Točno je da ćee da će ********** zamijeniti nas dične Hrvate, Srbe, Crnogorce, Makedonce, Slovence na Zapadnom Balkanu, iako ne poznaju ni \"p\" od kapitalisitčkog profita. A što se tiče Tvog savjeta meni, malo si zakasnio s njim, jer ja već imam skoro 80 godina, ali ti ih probaj napraviti i odgojiti barem troje, ako ne želiš da Ti i Tvoja generacija kasnije umirete bez ikakva prihoda te zdravstene i bilo kakve ljudske njege!

VL
RE
@rea
16:26 05.06.2011.

dok Europa nestaje i spašavaju ju isključivo imigranti ______________ Nonsens. Ukini davanja za petoro djece, plaćeni stan, struju, vodu, etc., pa da vi\'š kako će imigranti spašavat Evropu ! I kako će ju spasit u 21. st.? Znanjem, obrazovanjem, naprednomm tehnologijom?! Osim napravit još petoro djece koje drugi moraju hranit.

VL
OB
-obrisani-
16:28 05.06.2011.

Kad Hrvatskoj jednog dana ustreba djece uvijek se moze obratiti Kinezima ili kakvom drugom narodu. Kad se uvoze ostali produkti zasto se ne bi mogli uvoziti i djeca.

VL
MO
morales
16:32 05.06.2011.

@rea Prvo, naučite se da nije Evropa, nego Europa. Drugo, upravo na to i mislim, Europa mora plaćati strancima da dolaze i održavaju je na životu. I tvoje podrugivanje tim \"nazadnim\" strancima je jadno. Da, spašavaju Europu naprednom tehnologijom, znanjemem i obrazovanjem, jer osim slučajeva poput bijega u Italiju, kada idu trbuhom za kruhom, imigranti su većinom vrhunski obrazovane osobe. Nisu to 70e, pa da dolazi tko poželi, trajne dozvole se daju samo najboljima. Tipično europsko razmišljanje - mi smo vrh svega, svi drugi su nazadni i priglupi. Nešto mi se čini da je takvo razmišljanje došlo kraju, jer osim Njemačke Europa je gospodarski, demografski i moralni bolesnik. Za to vrijeme \"nazadnjaci\" poput Brazila, Indije, Kine, Rusije, Koreje i sličnih idu strelovito naprijed.

VL
MO
morales
16:33 05.06.2011.

@chemica Aj ne *enjaj. Hrvatska je uništena, ....... Kad se već praviš pametna, onda ti ne bi škodilo nešto pročitati i informirati se. Znaš, sve informacije i mudrost svijeta ne stanu u knižicu \"Enciklopedija života s komunizmom u srcu\" koju" koju si dobila. U Albaniji je pobačaj dozvoljen, u Irskoj nije, a u Švicarskoj također nije osim u slučaju bolesti i silovanja. S obzirom na tvoje mentalno stanje i znanje, ja vjerujem da je tebi cilj ugledati se na Albaniju, ali ja ću ipak gledati prema Irskoj i Švicarskoj. LP, idem gledat jednog inteligentnog čovjeka koji nam ima nešto pametno za reći, od većine komentatora ovdje ne dođe nijedna pametna, a ionako je dovoljno pročitati jednu poruku, jer svi pišete isto, po dobivenoj špranci.

VL
RE
@rea
16:43 05.06.2011.

16:32h morales je napisao/la: Prvo, naučite se da nije Evropa, nego Europa. _____________________ Prvo, malac, meni je 50 godina, cijeli život govorim Evropa. Govorit ću i dalje, OK !! Drugo, za razliku od tebe ja nemam komplexa, nisam u EU od jučer. Pa govorim kako mi se svidja.

VL
VI
vidimškoj
20:43 05.06.2011.

a šta komentirat ove debile koji još misle da smo u 5 stoljeću.

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.