Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u vatikanu

Mons. Krzysztof Charams: Gay sam i imam partnera

Vatikan
Foto: Reuters/PIXSELL
03.10.2015.
u 13:44

Nikada do sada nije neki svećenik s takvim dužnostima u Vatikanu izjavio nešto slično

Želim da moja Crkva i moja zajednica znadu tko sam: svećenik homoseksualac s jednim partnerom, sretan i ponosan na svoj identitet“, kazao je mons. Krzysztof Charamsa (43), Poljak koji već 17 godina živi u Rimu i obnaša važne dužnosti u Vatikanu i na papinskim učilištima. Od 2003. je službenik u Kongregaciji za nauk vjere, zatim je pomoćni tajnik međunarodne vatikanske teološke komisije, predaje teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriani i na Papinskom učilištu Regina Apostolorum u Rimu.

Nikada do sada nije neki svećenik s takvim dužnostima u Vatikanu izjavio nešto slično. Charamsa, u razgovoru za današnji Corriere della Sera, nakon što je iznio ne samo da je homoseksualac, već i da živi s drugom gay osobom, kaže i kako je spreman snositi posljedice, ali kako misli da je došlo vrijeme da „Crkva otvori oči pred vjernicima homoseksualcima i shvati kako je njihovo potpuno isključivanje iz života ljubavi nehumano“.

Katolička doktrina ne dozvoljava osobama gay da postanu svećenici, ali to je pravilo uvedeno 2005., a Charamsa je svećenikom postao mnogo ranije. Na pitanje je li oduvijek znao da je gay, Charamsa odgovara kako je znao, ali na početku to nije htio prihvatiti, pa je i živio s crkvenim naukom prema kojem homoseksualnost ne postoji. Kako je iz te faze odbacivanja prešao u fazu priznavanja da je osoba gay?

„Učio sam, molio i promišljao o sebi. Temeljni su bili razgovori s Bogom i sučeljavanje s teologijom, filozofijom, znanošću. Sada, pak, imam partnera koji mi je pomogao da posljednje strahove pretvorim u snagu ljubavi“, objasnio je mons. Charamsa. Ali imati partnera, za muškarce biti oženjen, nije spojivo sa biti svećenikom u Katoličkoj crkvi. Mons. Charamsa kaže kako će ga Crkva vidjeti kao nekoga koji nije znao održati obećanje, „koji se izgubio i što je još gore ne s nekom ženom, već s muškarcem“. Svjestan je da će vjerojatno morati napustiti svećenički poziv, ali će, kako kaže, ostati sa svojim partnerom. No, drži i kako bi Crkva trebala promisliti i shvatiti vrijeme i biti ukorak s njime.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je danas kako Charamsa više „neće moći obnašati svoje dužnosti pri Kongregaciji za nauk vjere i na papinskim učilištima“. Lombardi je dodao kako takav izlazak Charamse u javnost uoči biskupske sinode o obitelji, koja započinje u nedjelju, znači medijski pritisak na njezin rad.

No, u talijanskim glasilima objavljeno je i kako je papa Franjo tijekom svoga boravka u SAD-u primio jedan par homoseksualaca. Papa Franjo je primio 23. rujna u vatikanskoj nuncijaturi u Washingtonu svoga bivšeg učenika Yaya Grassija koji je na taj susret došao sa svojim životnim partnerom Iwanom Bagusom. Obojicu je Papa pozdravio i zagrlio.

Otac Lombradi je kazao kako to što je papa Franjo primio par homoseksualaca ne znači nikakvu potporu homoseksualnom braku.

U upravo objavljenoj knjizi „Svjedok milosrđa. Moje putovanje s Franjom“, kardinal Walter Kasper također govori o gay osobama. Kaspar kaže kako „ta naklonost ne reflektira originalni Božji nacrt, a ipak je realnost, jer homoseksualcem se rađa“. Dakle ne samo što kardinal Kasper ne govori kako je homoseksualnost bolest, već preskače i mogućnost da tijekom godina netko postane skloniji svome rodu, pa kaže kako se netko rodi kao homoseksualac.

Izlazak mons. Charamsa u javnost, činjenica da je papa Franjo primio homoseksualni par, pa i mišljenje Kaspera o osobama gay, izazivaju pravi skandal i to upravo uoči početka redovne biskupske sinode o obitelji.  

>> Kanonizacija Stepinca neće se nastaviti bez pristanka Srbije

Komentara 80

D1
d12345
14:29 03.10.2015.

I Sotona citira Bibliju onako kako njemu odgovara........pa tako i ovaj "svećenik".....

EN
enigma898
14:26 03.10.2015.

Otiša je cili svit u 3pm... sve poremećeno i izopačeno

BA
bakulušić
14:37 03.10.2015.

Uvijek je bilo zalutalih i uvijek je bilo posrnulih koji nisu mogli prihvatiti i nositi teret svećeničkog života, odricanja i svega što iz toga proizlazi. Svaki takav slučaj nas pomalo rastuži ali je isto tako pohvalno priznati sebi i drugima da svećeništvo nije njegov poziv i odstupiti. Ako se radi o dobrim i sposobnim ljudima koji mogu na drugi način doprinijeti Crkvi i zajednici, mislim da ih Crkva treba zadržati u svojoj blizini. Ako se radi o društveno i crkveno neprihvatljivu ponašanju kao što su sklonost pedofiliji i život u homoseksualnoj zajednici, treba ih u potpunosti prepustiti svjetovnim vlastima, Božjoj providnosti i uskratiti sakramente.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije