Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ina

MOL: Vlada je pregovore tražila, a sad ih ignorira!

\'Zsolt Hernadi.........predsjednik uprave grupe MOL 22.02.2009.\'
Pixsell
25.11.2011.
u 08:01

Ministar Popijač: Odugovlačili su tri mjeseca sa svojim pregovaračkim timom, a još nismo odabrali ni konzultanta za reviziju u Ini

MOL je ministru Đuri Popijaču, odnosno hrvatskoj Vladi, prije tri dana poslao pismo u kojem podsjeća da Vlada nije odgovorila na njihove predložene datume o pregovorima vezanima za izmjene glavnog dioničarskog ugovora kojim su regulirana prava Vlade i MOL-a u Ini.

Bez odgovora

MOL, kako doznaje Večernji list, još nije dobio Vladin odgovor ni na to posljednje pismo koje joj je uputio. Vlada je, podsjetimo, najavila kako želi pregovarati o izmjenama glavnog dioničarskog ugovora, budući da je od njegova potpisivanja, odnosno stupanja na snagu u lipnju prošlo dvije godine pa su se, u skladu s tim ugovorom, ispunili uvjeti da se o njemu pregovara.

Tim izmjenama Vlada je htjela pregovarati o poboljšanju poslovanja Ine i njezine tržišne pozicije, ali i o ukidanju odbora izvršnih direktora i vraćanju izvršnih ovlasti upravi. Međutim, prema informacijama iz MOL-a, Vlada sada ignorira njihove konkretne datume i ponude za održavanje pregovora. MOL je tako, tvrde u toj mađarskoj kompaniji, u pismu koje je Vladi poslao 29. rujna predložio dva datuma za pregovore – 27. i 19. listopada – te poslao popis ljudi koji su u njegovu pregovaračku timu o tim izmjenama. Tvrde da na to nisu dobili nikakav odgovor. Smatraju da su ne samo pregovori nego i cijela situacija oko Ine u svjetlu optužnice protiv Sanadera zbog navodnog mita koje je primio od šefa MOL-a Hernadija za upravljačka prava u Ini prilika za razgovor.

U pismu koje potpisuje izvršni direktor MOL-a Jozsef Molnar MOL naglašava kako su otvoreni za razgovore, ali i u dijelu obveza koje sukladno glavnom dioničarskom ugovoru i glavnom ugovoru o plinskom poslovanju Vlada nije ispunila. To se pak odnosi na otkup poslovanja uvoznim plinom iz Ine, što se Vlada obvezala učiniti, pa ipak odustala jer bi od toga imala samo štete. Ministar gospodarstva Đuro Popijač pak odgovora kako su MOL-u trebala tri mjeseca da sastavi svoj pregovarački tim i predloži datume za pregovore. Zatim su se ti datumi nekako poklopili s vremenom kada je DORH podigao optužnicu protiv Sanadera zbog navodnog mita koji mu je za prava u Ini dao MOL-ov Hernadi.

Bez Hernadija u timu

U taj pregovarački tim, nastavio je Popijač, MOL nije stavio Hernadija, a glavni razlog zašto pregovori još nisu počeli jest to što Vlada i MOL još nisu dogovorili koja će međunarodna konzultantska tvrtka napraviti reviziju svih obveza koje su trebale biti ispunjene glavnim dioničarskim ugovorom.

– Mi inzistiramo na tome da to bude tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, a s međunarodnom reputacijom. Njihova je revizija osnova za sve pregovore – tvrdi Popijač. On pak priznaje i da se cijela priča s pregovorima o Ini poklopila i s predizbornim aktivnostima, koje su Vladi sada očito prioritet.

Komentara 20

DU
Deleted user
23:43 25.11.2011.

Kad ćemo veleizdajnike izvest na sud?

BA
Bay
08:23 25.11.2011.

Biti dosljedan u obrani interesa nadolazećih generacija znači biti poštovan u redovima vlastitog puka, a poglavito u očima zainteresiranih strana ...

Avatar tkozna
tkozna
10:14 25.11.2011.

Gotovo je sve je gotovo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije