Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGI KRUG IZBORA

Mogu li SDP-u Rijeka, Split i Osijek biti utjeha za gubitak Zagreba?

'02.06.2013., Praska 2, Zagreb - Izborni stozer Rajka Ostojica, kandidata za gradonacelnika grada Zagreba. Rajko Ostojic obratio se medijima i prokomentirao prve nesluzbene razultate Photo: Davor Pukl
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/4
03.06.2013.
u 01:08

SDP-u veći gradovi, HDZ-u županije. Bandić uvjerljivo dobio Zagreb i najavio pohod na državu.

Hrvatska ipak nije zaokrenula udesno. Nakon izbornog poraza u prvom krugu, lijeva koalicija uz veliku zaslugu HNS-a u drugom je krugu ostvarila bolji rezultat od HDZ-ove koalicije.

Vrkićev trijumf

Potpuno neočekivano, nezavisni Ivan Vrkić, kojega podržavaju SDP i HNS, u Osijeku je porazio HDSSB-ovca Krešimira Bubala. Uz Osijek, SDP-ov kandidat Ivo Baldasar pobijedio je HDZ-ovca Vjekoslava Ivaniševića u Splitu za samo 615 glasova ili za manje od jedan posto razlike! SDP-ova koalicija tako pod kontrolom ima tri od četiri velika grada; Rijeku, Split i Osijek. I Split i Osijek velika su utjeha SDP-u za gubitak Zagreba u kojem je nezavisni Milan Bandić pomeo SDP-ovca Rajka Ostojića, odnosno osvojio 65,7 posto prema 32,3 posto. To je najuvjerljivija pobjeda Milana Bandića otkako se neposredno bira gradonačelnik. Prije četiri godine u srazu s nezavisnim Josipom Kregarom Bandić je dobio 61,84 posto glasova.

– Novi je ovo početak u odnosima između političkih čimbenika, a ja ću raditi sve da se političari manje bave sobom, a više problemima koji tište Osječane – zadovoljan je bio Vrkić, novi osječki gradonačelnik. Uzavrela je atmosfera bila u njegovu stožeru, ankete su mu predviđale pobjedu s tek dva posto razlike pa se očekivala borba do posljednjeg listića. Orilo se “Bubalo, znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj”. Oštra psovka i potom muk prolomili su se stožerom HDSSB-a nakon prve objave rezultata. Zasviralo je kasnije i “Večeras me, dobri ljudi, nemojte ništa pitati”, ali samo nakratko pa je uslijedila stranačka himna “Inati se, Slavonijo”.

– Čestitam pobjedniku izbora. Odrađivat ćemo svoj posao u Gradskom vijeću, i te kako ćemo biti aktivni. I dalje ćemo se boriti za građane Slavonije i Baranje – komentirao je gubitnik Krešimir Bubalo. U životu, dodao je, postoje dobre i loše stvari.

– Rekao sam prije četiri godine: “U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi.” Izgubio sam, ali mlad sam, bit će još utakmica – dodao je Bubalo. Osječka oporba odmah je počela zbijati redove, okupila se tzv. antiglavaševska koalicija, a uz Vrkića su stali nezavisni kandidati iz prvog kruga Anto Đapić i Miroslav Šimić. Glavaševa je stranka, pak, računala na birače HDZ-a, s kojim je zakopala ratnu sjekiru. Novopečenu ljubav, međutim, ni jedni ni drugi nisu željeli javno priznati. HDSSB je sinoć izgubio Osijek, svoj strateški položaj. Već se u prvom krugu pokazalo, smatraju analitičari, kako je HDSSB prešao svoj vrhunac i počeo se spuštati.

SDP HDZ-u uzeo i Sisak

– Nije to toliko vezano uz presudu Branimiru Glavašu, nego ljudima počinje smetati da lokalno vodstvo dobiva instrukcije telefonom iz Mostara, odnosno izvan lokalne sredine, pa bio to i Zagreb – navodi politički analitičar Žarko Puhovski. Sve će oči idućih dana biti uprte u Gradsko vijeće Osijeka. Četrnaest je vijećnika iz HDSSB-a, a za prevlast im nedostaje pet ruku.

Jedno je sigurno, Vijeća se neće lako odreći. Nemoguće je očekivati da će potporu namaknuti iz redova SDP-a i HNS-a, a podržati ih neće, najavili su, ni Šimićeva ni Đapićeva lista. Laburisti će podržavati jedino programe. Većinu im mogu osigurati, brojčano gledano, HDZ-ovci. Postavlja se pitanje je li moguća kriza vlasti koja bi, možda, dovela i do izvanrednih izbora. Po novom zakonu, ne usvoji li se proračun, “pada” i gradonačelnik. Vladimir Šišljagić ostaje osječko-baranjski župan, no razlika je znatno manja nego što se prognoziralo. Osvojio je 53,35, a HDZ-ovac Goran Ivanović 41,60% glasova.

Očekivano je Vojko Obersnel (SDP) pobijedio u crvenoj Rijeci, ali sasvim neočekivano je SDP-ovka Kristina Ikić Baniček uzela pobjedu u Sisku u kojem je HDZ-ovac Dinko Pintarić vladao dva mandata. S druge strane, HDZ je SDP-u zadao teški udarac u Požegi. Njihov Vedran Neferović za samo 46 glasova pobijedio je dugogodišnjeg gradonačelnika Zdravka Ronka!

SDP je zadržao i Vukovar u kojem je Željko Sabo glatko pobijedio HDZ-ovca Ivana Penavu sa 53,9 prema 45,2 posto. Dubrovnik je pripao HNS-ovcu Andri Vlahušiću, kojeg se ta stranka zamalo odrekla nakon što je prvostupanjski osuđen u aferi Šipan, a SDP-ov kandidat u gradu je ispao još u prvom krugu. Uspjeh HNS-a u drugom krugu u Varaždinu to je veći jer je njihov Predrag Štromar pomeo svoje konkurente i odnio pobjedu, sa 62,7 posto glasova, HDZ-u Anđelka Stričaka. U Kukuriku derbiju u Međimurskoj županiji HNS-ovac Matija Posavec pobijedio je SDP-ovca Ivana Perhoča sa 52,8 posto.

Najveći povratnik je bivši ministar turizma Damir Bajs koji je postao bjelovarsko-bilogorski župan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije